Місцева лікарня топитиме дровами та пелетами

Механік котельні Лілія Чайковська та головний лікар ЦРЛ Олександр Басараб на фоні новеньких котлів.

Механік котельні Лілія Чайковська та головний лікар ЦРЛ Олександр Басараб на фоні новеньких котлів.

Поділитися новиною

Механік котельні Лілія Чайковська та головний лікар ЦРЛ Олександр Басараб на фоні новеньких котлів. У зв’язку з різким зменшенням кількості газу та вугілля та, як наслідок, їх дорожнечею, людство повертається до традиційних схем опалення. А нещодавно стало відомо, що Гадяцька центральна районна лікарня також вирішила повернутись до економнішого виду опалення і обладнати котельню твердопаливним котлом.

Як проходить реконструкція, нам розповів головний лікар ЦРЛ Олександр Басараб.

– Олександре Івановичу, розкажіть, як обирали фірму-постачальника? Які послуги вони пропонують? Які їх стартові умови?

– Звісно, після подорожчання енергоносіїв ми вирішили переходити на альтернативні джерела опалення, а твердопаливний котел є одним із найпростіших і недорогих рішень даної проблеми.

Полтавську фірму «Укрспецтепло» обрали за порадою людей, які користувались її послугами. Через велику протяжність самої опалювальної системи лікарні, а це 1100 км, ми розуміли, що з нинішніми цінами на газ ми не зможемо обігріти всі приміщення, тому згодились на реконструкцію.

Умови такі: ми віддали їм в оренду приміщення котельні, а вони, у свою чергу, усю роботу виконують за власні кошти. Їхнім обов’язком є поставка обладнання, установлення і заготівля дров та пелетів. Ми будемо оплачувати тільки за подане нам тепло по лічильнику (розрахунок здійснюється за 1 гігакалорію тепла, вартість установлюватиме фірма-постачальник разом із Гадяцькою міською радою). Установлення твердопаливного котла дає нам економію по опаленню 10–15%.

Котельня у нас відносно нова, у 2008 році встановили 4 котли, більш економніші (2 газових, 1 паровий і 1 запасний). Тому старих котлів не демонтуємо і поки будемо опалювати лікарню газом.

– На якій стадії зараз реконструкція? Коли обіцяють закінчити роботу?

– Спеціалісти у нас працюють уже більше місяця. Найважче було доставити котли. Один важить близько 1,5 тонни, а їх у нас 4. Зараз спеціалісти вже встановили котли, циклони і генератор. Хлопці працюють без вихідних і закінчити планують до 1 листопада. По закінченню зробимо пробний пуск, побачимо, варто було встановлювати чи ні.

Після розмови Олександр Іванович люб’язно запропонував оглянути об’єкт.

У котельні кипить робота – поспішають встигнути до обіцяного листопада. Але перші результати вже видно: нові котли красуються на фоні сірих стін, які також будуть відремонтовані. Поряд із котельнею видніється щойно побудований сарайчик для зберігання дров. А тепло і чи економно буде після реконструкції – побачимо з часом.

Оксана Кириченко

«Укрспецтепло» – молода компанія, яка вийшла на ринок альтернативної теплоенергетики України в 2013 році, однак увібрала в себе найпрогресивніші елементи організації теплопостачання як із використанням твердопаливних котлів, так і елементів електроопалення. Мета компанії – пошук оптимальних схем теплопостачання, що в першу чергу забезпечують належні санітарно-гігієнічні норми температурного режиму в приміщеннях та, по-друге, вигідно відрізняються суттєво нижчими тарифами в порівнянні з традиційними схемами опалення, заснованими на спалюванні природного газу.

Крім того, застосування тарифів на виробництво теплової енергії з поновлюваних джерел зменшує витрати державного та місцевих бюджетів на потреби опалення цих бюджетних установ у розмірі від 20 до 48% у порівнянні з традиційними схемами опалення.

Компанія за власний кошт замовляє виготовлення проектно-кошторисної документації та здійснює реконструкцію діючих котелень, в яких поруч із наявними газовими котлами встановлюються сучасні високоефективні твердопаливні котли, або, коли є така технічна необхідність, установлює модульні котельні – збірні металеві конструкції з установленим у них технологічним обладнанням, що в сукупності працюють як повноцінна котельня, яку потрібно лише транспортувати та під’єднати до існуючих тепломереж.

Пелети (pellets) – з’явилися як різновид альтернативного промислового палива порівняно недавно, але завдяки особливостям процесу згоряння набули широкого поширення в усьому світі. Паливні гранули (пелети, пеллети) — біопаливо, яке отримують з торфу, деревних відходів і відходів сільського господарства або з вугілля. Є гранулами циліндричної форми стандартних розмірів.

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...