Європейське сортування по-гадяцьки або Обіцяного три роки ждуть

Поділитися новиною

Знову початок робочого тижня. і знову ж таки «стоїть» робота комунальників – зранку перекрита дорога на хитцівське сміттєзвалище. Люди, дочекавшись першого дня листопада, але так і не дочекавшись обіцяного закриття смітника, вийшли на повторний пікет. Здалеку видніється колона автомобілів, гурт рішуче налаштованих селян і перекрита дорога.    

Першими на переговори прибули представники міської ради Тетяна Савченко і Володимир Нестеренко.

Відразу на них посипався шквал претензій: «Опять нас обдурили!», «Дорвались до корита, то ми їм вже й не нужні!» Тетяна Савченко почала пояснювати ситуацію: минулої суботи вона вже приїздила на зібрання до того ж смітника і пообіцяла підготувати договір про співпрацю. Дотримавшись обіцянки, вона оголосила умови договору:

РДА до 15 грудня 2014 року визначає місце для будівництва нового сміттєзвалища. Далі, міська рада до 31 грудня 2014 року зобов’язується замовити проектно-кошторисну документацію на будівництво нового сміттєзвалища на визначеній ділянці. До 31 березня 2015 року міська рада зобов’язується виготовити документацію (на виготовлення йде не менше 3 місяців).  Відразу після того, до 1 квітня 2015 року, Полтавський екологічний фонд виділяє кошти на будівництво нового сміттєзвалища. У квітні-травні 2015 року проводять конкурс по визначенню переможця на будівництво нового сміттєзвалища і розпочинають будівництво. Нове сміттєзвалище введуть в експлуатацію до 1 грудня 2015 року. Тому діючий смітник за планами має діяти, поки не працюватиме новий.

Тож, як бачимо, затримка лише за РДА. Та людям було не до того. Вони хотіли бачити районного голову, адже саме він пообіцяв їм проконтролювати цю справу. На жаль, за невідомих причин керівники району не дуже поспішали їхати на сходку.

Нам не вдалося бути присутніми до кінця зібрання, тому про що домовилися жителі села із керівниками дізнавалися у телефонному режимі.

Міський голова Тетяна Савченко нам пояснила, що люди пішли на їх умови і пересунули термін функціонування смітника ще на півроку, до 1 червня. Тепер чекатимемо скорішого виділення ділянки.

А голова районної ради Володимир Нікітенко, якого так чекали хитцяни, розповів, що взагалі не має займатись цією справою. З його слів, це робота міської ради. Саме вони мають шукати землю для нового смітника. 

Тож чекати ще хитцянам трохи більше півроку. Тільки чи не обмануть селян, як цього разу? Побачимо.

Оксана Кириченко

Виявляється, уже близько 12 років представники міської ради ходять до адміністрації з «поклонами», листи пишуть із проханням виділити земельну ділянку під нове сміттєзвалище, та ні відповіді, ні ділянки так і не отримували.

Чому так, ми і поцікавились безпосередньо у голови РДА Олексія Матюшенка.

«Землі за межами міста знаходяться на балансі Держземагентства. Перед тим, як виділяти ту чи іншу земельну ділянку під сміттєзвалище, потрібно провести громадське слухання і узгодити це з місцевою громадою, чим ми останнім часом і займаємося. Тоді вже, після узгодження, землю потрібно перевести із сільськогосподарського у промислове призначення. 

На жаль, громадське слухання у Вельбівці було невдалим. Хтось налаштував жителів проти побудови сортувальної лінії в їх населеному пункті. Селом «пройшла» чутка, що  ми хочемо побудувати смітник, що прийматиме відходи не тільки нашого району, а й із ближніх. Та хочу запевнити усіх: це відверта брехня. Ми хотіли поставити там сортувальну лінію, тому що там уже побудований ангар і місцезнаходження зручне».

Як вибираєте місце для смітника?

«Якщо вірити історії, смітник раніше був у Вельбівці. Тому ми першим ділом і поїхали туди. А Хитцівський смітник побудований давно, за старими технологіями. У час його будівництва, ще не було свердловин, що ведуть до водогону. Адже звідти бере воду усе місто. Усі стоки із смітника потрапляють у підземні води і, відповідно, у річки.

Та й можу із упевненістю сказати, що нині легше створити нове сміттєзвалище, ніж відремонтувати старе. Ми потроху працюємо, містом уже встановлені сортувальні баки для сміття.

Зараз ми з головою районної ради знову в пошуках місця для розташування сортувальної лінії. Попередньо можу сказати, що хочемо зробити європейське сортування, аналогів якому немає в області».

 

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...