Зелений гай у Гадячі приводять до ладу

Поділитися новиною

Раніше, починаючи з 2010-го року, саме у кінці травня, в урочищі «Зелений Гай» відбувалася одна із найулюбленіших подій Гадяцького району – обласне літературно-мистецьке театралізоване свято «Дивоцвіт Лесиного гаю». Для нас це завжди була визначна подія.

А з 2007 року, влітку на цій же локації неодноразово відбувався фестиваль авторської пісні «Лесині джерела», спрямований на відновлення і популяризацію місць, пов’язаних з іменем видатної української письменниці.
Окрім цього, у гаю також проводили й інші заходи: екскурсії, нагородження, концерти, або ж навіть святкування Дня профтехосвіти чи Дня Вчителя.

Але все це залишилось у минулому. Із початкам пандемії у 2020-му, а потім повномасштабного вторгнення у 2022-му про будь-які святкування та зібрання мови не йшлося.
Тож Зелений гай з поступово перетворювався на чагарник, де все, що було збудовано – руйнувалося і нині має сумний вигляд.

Остання інформація щодо виділених коштів міською радою на Зелений гай, датується ще 2018 роком. Тоді, під час сесії, на фарбування будиночка (альтанки) в урочищі та поточний ремонт пам’ятників та доріжок у парку, виділили 39 639 грн. Після цього – нічого.

На початку цієї весни ми висвітлили стан гадяцької «родзинки», та перерахували основні проблеми по пунктах: тротуари, стежки, бур’яни, туалет та смітники, криниці, альтанка, сцена, інформаційні стенди. Усе це потребує ремонту та догляду.
Вихідними ми знову побували у гаю, та перевірили, чи змінилося бодай щось через майже два місяці після публікації.
Що відразу «кинулось» в очі – викошені бур’яни. Територія була очищена зовсім нещодавно. Усі смітники були прибрані, сміттєві урни пусті, біля альтанки встановлений бак, в альтанці було чисто.

Та найбільше приємно вразило – криниці почали приводити до ладу. Вже майже замінили дерев’яні дахи над ними, та й територію навколо розчистили, прибрали гілля, хоча розбиту бруківку там, ймовірно, не так швидко відновлять. Також у квітні, працівники гадяцького історико-краєзнавчого музею оновили вказівний знак біля урочища.


Із того, що поки що залишається без уваги: сцена, до якої, на жаль, так і не дійшли, щоб хоча би покосити траву; інформаційні стенди, де вже почали навіть відшаровуватись фотографії письменників; плитка на тротуарах, що давно повідпадала і це створює перешкоди для руху громадян, не говорячи вже про маломобільних відвідувачів Зеленого гаю; лави, на які сідати страшно, бо не відомо, чи витримають.

Також під час нашої ревізії, помітили, що деякі дерева
на території гаю не просто повалені, а спиляні – не зрозуміло, чи це наслідки прибирання чи можливо хтось намагався незаконно спиляти дерева для власних цілей.

Ми вирішили поцікавитись у директора відділу культури і туризму Гадяцької міської ради Лариси Труш, чи плануються ще якісь роботи на території гаю та хто ж «стоїть» за відновленням криниць.

«Все що зроблено за останній час у Зеленому гаю – це спільні зусилля працівників відділу культури, краєзнавчого музею та будинку культури. Ми розчистили та прибрали територію, придбали за кошт відділу дерево у лісгоспі, а також закупили матеріали для відновлення криниць і самі робимо ці конструкції. Плануємо трішки оновити інформаційні стенди, наскільки буде можливо, адже це не дешево. Зробимо своїми силами, що зможемо. А також Інститут національної пам’яті подарував нам інформаційні банери, про Зелений гай та Лесю Українку. Плануємо частину цих банерів розмістити в урочищі. Вони мобільні, тож будемо встановлювати їх на час заходів.
Маємо наміри розчистити майданчик, де раніше, за інформацією істориків, була розташована садиба, а також хочемо зробити оглядовий майданчик. Загалом хотілося б завершити усі роботи до 25-го травня, до свята «Дивоцвіт Лесиного гаю».

У цьому році свято відбудеться у ККЗ «Дружба», об 11:00. Тож бажаючих запрошуємо долучитися до заходу.

Анжела Замотаєва

LIVE OFFLINE
track image
Loading...