Цікаві знахідки та втрачена бібліотека: секрети столиці від My-Kiev.com

Поділитися новиною

Київ – стародавнє місто, яке має доволі давню та цікаву історію. Вона, зокрема, наповнена різноманітними, майже детективними подіями. Іноді, як повідомляє Мій Київ, трапляються і дуже цікаві знахідки, що ведуть насу сиву давнину. А є і такі загадки, які не можуть розгадати і досі.

Скарб з давньоримськими монетами та керамікою

Навесні 2019 року, коли кияни активно садили дерева на розі вулиці Кожем’яцької та Вознесенського узвозу, то виявили скарб із монетами доби Стародавнього Риму, застібками, пряжками та керамікою. Кияни розповідали, що на глибині приблизно півметра лопата натрапила на щось тверде. Це виявилися уламки глиняних черепків та два десятки монет. «Скарбошукачі» не стали присвоювати знайдене і відразу викликали поліцію та археологів.

Клад на Подоле Киев

Однак залишається загадкою, як скарб потрапив у це місце, адже знайдені римські монети та інші предмети, по-перше, відносяться до різних епох, а по-друге, цінності перебували на глибині 30 сантиметрів — нижче за цей рівень сучасний бетон! А культурні нашарування тут починаються з глибини 1,5-2 метри.

На думку археологів, ці монети, ймовірно, були придбані на спеціалізованому сайті або вкрадені, а потім сховані, причому зовсім недавно.

Клад Подол Киев

Цікаво, що вартість знайдених монет в інтернеті варіюється від кількох десятків до кількох тисяч гривень залежно від їхньої збереження та часу карбування. Знахідку кияни передали до музею «Історії Києва».

Бібліотека Ярослава Мудрого

А ось легендарну Бібліотеку Ярослава Мудрого досі не знайдено. Згідно з літописами, вона знаходиться десь у підземних ходах неподалік Софійського собору, а їх там, за підрахунками істориків, що там близько шістдесяти. Хоча розкопки там ведуться майже завжди.

Библиотека Ярослава Мудрого Киев

У Києві є дуже багато скарбів. Про це свідчить фрагмент рукопису так званого «Списку Ліщинського», опублікованого в альманасі «Київська старовина» 1883 року. У цьому списку більше 40 пунктів, які вказують на місцезнаходження скарбів.

Наприклад, «у Києві, на Хрещатику, під черемхою закопано глек червонців», «за Андріївським валом є могила, в якій закопана скриня з грошима», «у гаю під Києвом, на краю, біля Васильківської дороги, між двома валками, на яких стоїть по одній березі, закопано срібного посуду 200 пудів і срібних речей», а «в Святошині, біля річки, кущ терну над дорогою, і в цьому кущі заритий казан червінців».

Небезпечна професія шукача скарбів

Професія шукача скарбів завжди вважалася небезпечною. Наприклад, у 1842 році археолог-аматор знайшов скарб старовинних виробів із золота та срібла неподалік Десятинної церкви та таємно сховав скарби у своєму будинку. Проте вже вранці наступного дня господаря знайшли мертвим у будинку, а скарбу не виявили.

Кладоискатели Киев

Коли 1863 року археологи розкопували Чартомлицький курган, знайшли скелет стародавнього шукача скарбів, а біля нього – цебро, наповнене золотими прикрасами. Історики кажуть, що цей курган заввишки 20 метрів насипали скіфи над могилою свого царя. Після поховання скіфи, які знали, які скарби там знаходяться, повернулися до могили і провели вузький лаз у глибину кургану, щоб дістатися скарбів. Але несподівано стався обвал, який і поховав одного із грабіжників.

Тому, якщо ми надихнули вас на пошуки київських скарбів, насамперед будьте обережні, адже ваше життя однозначно дорожче за будь-які скарби.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...