Бузина в саду: практичний посібник з вирощування саджанців та догляду

Поділитися новиною

Садівники надзвичайно цінують бузину за стрімке зростання, здатність відлякувати комах та густоту кущів, яка дозволяє створювати красиві великі та щільні живоплоти. Крім того, чорні плоди цього чагарника неймовірно багаті на корисні вітаміни та мікроелементи.

Види та сорти бузини

У дикому вигляді бузина росте як кущ або тонкоствольне дерево висотою в середньому 2-3 метри. У саду можна висадити як класичну чорну бузину, так і інші декоративні сорти.

Залежно від сорта бузина може відрізнятися формою крони:

  • пірамідальної;
  • куляста до 1 метра у висоту;
  • плакучою.

Також ті чи інші види чагарнику, а їх налічується понад 40, можуть відрізнятися кольором та розміром листя. Вони бувають:

  • великими яскраво-зеленими;
  • темно-фіолетовими;
  • пурпурними;
  • золотисто-жовтими;
  • строкатими, з блідо-сірою облямівкою або з білими плямами.

Під час цвітіння порадує квітами білого, біло-рожевого та біло-золотого забарвлення. Ягоди в залежності від виду бузини можуть бути червоного або чорного кольору. Чорні плоди найбільш багаті на корисні для людини речовини.

Яскраві відтінки на листі можуть пропадати, і в цьому випадку вони набудуть стандартно зеленого кольору. Відбувається це зазвичай через нестачу сонячного світла, тому «кольорові» сорти рекомендується висаджувати лише на відкритих ділянках.

Посадка та догляд за бузиною

Бузина любить сонце, тому радимо вибирати добре освітлені ділянки. Тим більше, якщо йдеться про сорти з кольоровим листям.

Оптимально розвивається на суглинках і дерново-підзолистих ґрунтах з помірною вологістю та з рівнем кислотності 6,0 – 6,5 pH. Якщо показник занадто високий, то за рік до висадки рослини варто вапнувати ґрунт доломітовим борошном.

Навесні чагарники висаджують у середині квітня, а восени — у середині жовтня. Відстань між кущами має бути не менше 2 метрів, а при створенні живоплоту — від 30 до 40 см.

Висаджувати на постійне місце можна саджанці у віці 1-2 років. Найкраще приживання показують попередньо підготовлені саджанці, наприклад, щеплені рослини в контейнерах або з відкритою кореневою системою. Крім таких саджанців, у магазині Florium є й рослини, одержані методом розмноження in-vitro.

Яму для посадки глибиною 80 см та діаметром 50 см слід викопати за місяць до висадки. Більшу частину родючого шару ґрунту рекомендується змішати з відром перегною, 50 г фосфорних і 30 г калійних добрив. Дві третини цієї суміші повертаємо до ями, щоб вона поступово збагатила місце посадки поживними речовинами.

У день посадки на дно ями укладають залишки родючого шару ґрунту у формі конуса і поміщають саджанець так, щоб коренева шийка знаходилася на 4-5 см вище рівня грунту. Після засипання ґрунт злегка утрамбовують і поливають 3-4 відрами води.

Бузина любить вологий ґрунт, тому його рекомендується поливати з розрахунку не менше 10 відер на місяць. Якщо стоїть посуха, то обсяги поливу необхідно збільшити. Також рекомендовано використання товстого шару мульчі з компосту, який зменшить темпи випаровування води.

Цей чагарник, що швидко росте, добре відгукується на радикальну обрізку. Обрізати кущі повністю, залишаючи стебла довжиною 10-15 см, можна кожні два-три роки.

Після сильної обрізки наростає рясніша поросль. Пагони за літо додають до двох метрів і викидають більші листки. Найбільш чуйні до радикального обрізання декоративні сорти з нестандартним забарвленням.

Восени видаляють хворі та пошкоджені гілки — у цей час вони добре помітні. Також потрібно обрізати молоді пагони, що ростуть під неправильним кутом, видалити надто загущені гілки. Теплолюбні кущі вирізають під пень, щоб бузина благополучно перезимувала.

Шкідники бузини

Бузині в наших широтах найчастіше докучають попелиці та жуки. Перші харчуються соком, другі — листя і квіти. Для боротьби з ними використовуйте спеціальні засоби.

Для профілактики можна навесні до розпускання нирок та восени після опадіння листя обробити кущі та ґрунт під ними одновідсотковою бордоською рідиною, одновідсотковим розчином мідного купоросу або двопроцентним розчином Нітрафену та іншими препаратами аналогічної дії. Навесні також можна обробити рослину семивідсотковим розчином сечовини для підживлення та її захисту в період активного росту.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...