Гадяч оголосили неблагополучним пунктом зі сказу

Поділитися новиною

Для відповідного реагування на випадок, що трапився на території громади, сьогодні у Гадячі провели засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

Про це повідомили на сайті Гадяцької міської ради.

20 січня 2024 року в м. Гадяч по вул. Шевченка, 36 була виявлена собака (власник невідомий), яка поводила себе агресивно та нанесла покуси 4 особам та двом домашнім тваринам. Працівниками поліції проведені заходи щодо знешкодження даної тварини. Працівниками ветеринарної медицини відібраний патматеріал для дослідження на сказ, місце загибелі тварини піддане вимушеній дезінфекції.

Дослідженням Полтавської регіональної державної лабораторії ветмедицини Держпродслужби в Полтавській області експертиза № 000110 п.м./24 від 22.01.2024 року мозку собаки, який 20.01.2024 року наніс покуси жителям м. Гадяч по вул. Шевченка, 36 – встановлено сказ.

Власника тварини на даний час не встановлено.

Наразі проведено епізоотичне  розслідування, виявлені контактні особи з хворим собакою. Потерпілим надається антирабічне лікування.


План комплексних заходів по ліквідації та недопущенню розповсюдження сказу у тварин в Гадячі


Основними причинами виникнення сказу на території району є:   

–   порушення правил утримання тварин в населених пунктах;

  • відсутність об´єктивної реєстрації тварин в господарствах населення;
  • власники не пред’являють своїх тварин для профілактичного щеплення проти сказу, особливо під час проведення планових міроприємств;
  • не обладнані худобомогильники та біотермічні ями згідно з ветеринарно – санітарними вимогами;
  • відсутні вигульні майданчики та велика кількість несанкціонованихсміттєзвалищ на територіїадміністративного району, якіприваблюють бродячих  та диких тварин;

        –  перевищення  щільності лисиці червоної на 1 тис. га

За період 2023 року на території зони обслуговування Гадяцької дільниці ветеринарної медицини проведено комплекс заходів щодо недопущення розповсюдження сказу, а саме щеплено в господарствах всіх форм власності тварин проти сказу, а саме: ВРХ 2549 гол., собак 7347гол., котів 5182 гол. В жовтні 2023 року проведено комплекс заходів по розкладанню пероральної вакцини проти сказу для диких м’ясоїдних тварин, де розкладено 33436 доз вакциноутримуючих принад.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...