Як вибрати аерозольну ґрунтовку

Поділитися новиною

Ґрунтовка — це обов’язковий шар, який наносять перед фарбуванням, лакуванням, наклеюванням шпалер. Суміш виконує важливі завдання: вирівнює основу, перекриває дрібні тріщини, забезпечує адгезію, тобто зчеплюваність матеріалів один з одним. Ґрунт використовують з бетоном, деревом, металом для захисту від корозії. На рівні поверхні його наносять валиком або пензликом. Для рельєфних — зручно використовувати ґрунтовку-аерозоль, вибрати яку можна тут. Засіб у балончику за складом та хімічними властивостями такий самий, як і рідкий. Відрізняється лише технологія нанесення.

Чим відмінні різні ґрунтовки з балончика

Вид ґрунтовки підбирають залежно від того, де її використовуватимуть. Для житлових приміщень підходять акрилові, алкідні, мінеральні, для промислових — на основі фенолу та полістиролу.

За хімічним складом розрізняють два види ґрунтовок — алкідні та акрилові.

  • Алкідний ґрунт. При нанесенні утворює довговічну водозахисну плівку, яка забезпечує адгезію фарби з металом, деревом. Склад не підходить для пластику. Подібну ґрунтовку наносять рівномірним шаром, але при цьому враховують, що відшліфувати його після того, як він висохне, неможливо.
  • Акриловий ґрунт. Шар швидко сохне, після нанесення утворює тонке покриття, яке можна шліфувати та прибирати на ньому дрібні нерівності. Засіб вибирають для пластику, емалей, дерева, металу. Акриловий використовують перед фарбуванням автомобілів.

Ґрунтовки бувають різні за призначенням. Засіб наносять для зміцнення поверхні або з метою підвищити адгезію матеріалів.

  • Зміцнювальні. Працюють як первинний прошарок, що вирівнює поверхню. Ґрунтовка скріплює, склеює верхній шар і не дає йому обсипатися. Скріплювальний склад проникає глибоко в матеріал і готує його до фарбування, заповнюючи пори та щілини.
  • Адгезивні. Засіб наносять на зачищену знежирену поверхню для того, щоб посилити зчеплення оброблюваного шару та бетону, дерева, металу.

Важливо підібрати такий показник на упаковці, як кількість твердої речовини. Для зміцнювального ґрунту він має бути не менше 10 відсотків загального об’єму.

Майстри для міцності використовують два типи шарів. Спочатку наносять алкідний засіб. Потім обробляють акриловим ґрунтом, який потім шліфують. Наприклад, ґрунтовка-спрей для металу запобігає появленню іржі та захищає від вологи.

VXJSLLODfqRBSK_vgQ64b8QrpqpNNECFUJry5Hp0807TyQ8MSBKewZKXGoG1RKmGDkb2RG5lQwpyFCypSF79QAFnnopi_5brJ-_cdd9hPbHBtJjregMT7iGQR8V0zcV5HFE_uhk_F-M8LBOfXaRwc-k

Які показники важливі при виборі ґрунтовки

Ґрунтовку підбирають під матеріал, на який її хочуть наносити, а також в яких умовах експлуатуватиметься оброблений виріб або поверхня. На упаковці слід зазначити такі показники:

  • рівень антикорозійного та електротехнічного захисту;
  • стійкість до високих / низьких температур та агресивного середовища;
  • поєднання з лакофарбовими матеріалами;
  • швидкість нанесення та висихання;
  • вміст цинку, смол, воску;
  • стійкість та довговічність;
  • наявність / відсутність запаху;
  • додавання пігментів;
  • струмопровідність.
rLhBI6ZAPupNoE31USTX1T2wFL26wu6sq79jrHMOQmo0Tu6eYy6m_Z0ltslfKd--8ewnJahweMfBhQxc--bvxvs34JKFo_IE8qxe_v6zl9eztOMNutC0ofWKxUY11OgDVC97N7l7xc1XGj_49M-hnq4

Чим зручна ґрунтовка в аерозольних балончиках

Ґрунтовка в балончику не потребує підготовки для роботи — необхідні речовини вже є в ємності. Засіб у спрей-баллоні перебуває під тиском і при натисканні кнопки з силою розбризкується на поверхню надійним рівним шаром без патьоків і плішин. Важливо перед використанням ретельно кілька хвилин збовтати суміш.

Користуватися балончиком нескладно. Але спочатку ґрунт розпорошують у кілька натискань і пробують нанести на неробочу поверхню, щоб “відчути”, як пристрій діє.

Ґрунтовка з балончика зручна для складних пошкоджених корозією та подряпинами поверхонь з дрібними деталями, рельєфами, поглибленнями. Ґрунт під тиском якісно проникає навіть у найдрібніші тріщини та пори, зміцнює рихлу поверхню. Особливо це дієво при дрібній реставрації, обробці подряпин, щілин, зокрема на автомобілях. Якщо всю ґрунтовку не використали, на балончику потрібно міцно закрити кришку і зберігати його в темному прохолодному приміщенні, що провітрюється.

Для аерозолі не потрібні пензлі, валики або губки, а за вартістю вона завжди дешевша, ніж такий же рідкий засіб. Витрати виробник указує на упаковці, тому обсяг засобу у спрей-форматі розраховують самостійно.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...