Незаконні дії підприємця чи свавілля Гадяцької влади?

Поділитися новиною

Минулого тижня, у мережі Фейсбук, гадячанка Тетяна Тарасенко поскаржилася: «Великий» бізнесмен, задля свого магазину, перекрив вхід в укриття у будинку за адресою площа Миру, 11. Але є геніальне рішення – вирити котлован та порушувати фундамент будинку, «довбаючи» в ньому інший вхід до укриття. А нічого, що це ще й на розі будинку, якому 50 років!? На питання, «що це?», відповідь бізнесмена «а що ви, через магазин будете ходить?».

В мережі на допис відразу була відповідна реакція громадян.

Олександр Багатий: «Очевидно, що ще «більший» бізнесмен, «воссідаючи» у міській раді на білому троні, надав йому дозвіл на подібне «удосконалення» будівельної частини того будинку»;

Людмила Гавриленко: «Про який дозвіл ви говорите?! Якщо мийка машин, що на Сарському, оформлена як приватні гаражі, то в цьому випадку, 100% був зроблено «відкат» у грошовій формі»;

Марія Удовенко: «Потрібно зібратися й загребти ту яму. Й взагалі, гнати таких чиновників геть»;

Ольга Жила: «Та вони це роблять і будуть робить, бо ми нічого не робимо… Все з нашої мовчазної згоди, або «а що ми можемо зробити?» Хороша штука Фейсбук – поспілкувалися, виплеснули емоції, а дім може й не впаде»;

Світлана Боцула: «Так, будинку більше 50 років. Там живуть люди, от хай і подумають, чи вплине це на стіни їхніх квартир? Якщо ні – то хай риють».

Як нам стало відомо, на місце події була викликана й поліція, після чого роботи там припинились і яму на наступний день засипали.

З приводу цієї ситуації ми вирішили звернутись до начальника відділення поліції № 1 (м. Гадяч) Ростислава Ярошенка, і ось що почули:

«Виклик поліції дійсно був, але за офіційною інформацією звертайтесь до пресслужби Миргородського райвідділу поліції, особисто я не можу нічого вам сказати».

Також ми звернулися за коментарем до міського голови Володимира Нестеренка.

«Там все законно, документи є, проект є, усі мешканці, до єдиного погодились. Там планували зробити окремий вхід у бомбосховище, оскільки зараз вхід до нього лише через магазин. Підприємець планував там все забетонувати, зробити окремий вхід, щоб люди ходили у сховище не через магазин. Але це потрібно було робити весною чи влітку, а не тепер, коли через погодні умови туди тече вода. І, у зв’язку з несприятливими погодніми умовами, ми рекомендували припинити роботи, яму там відразу засипали, а вже навесні роботи відновляться, після того, як знову усіх жителів опитають, чи вони згодні. Бо після початку робіт, до нас люди звернулися зі скаргами. Але по проекту там все вірно, законно, все погоджено. У проекті зазначено, як робити укріплення нового входу, за всіма нормами», – зазначив голова.

І хоча зі слів очільника громади все виглядає наче переконливо та законно, ми звернулися до жительки цього будинку, яка написала допис у Фейсбук, щоб почути обидві сторони конфлікту. Як з’ясувалося, саме Тетяна й викликала поліцію. Вона розповіла свою версію подій:

«По-перше, щодо згоди мешканців будинку, то цей лист підписали лише 35 осіб, кому за 70 років, оскільки за підписами звернулися лише до пенсіонерів. Підприємець Анатолій Чергінець, якому належать приміщення, пообіцяв мешканцям, які підписались, облаштувати укриття належним чином, а люди повірили та погодились. Але тепер навіть старий вхід до укриття через магазин – перекритий, бо завалений будівельним сміттям.

Взагалі, більшість мешканців навіть не чули про ці підписи, та про те, що будуть проводитись подібні роботи.

По-друге, я вважаю, що для такого виду робіт, згоди мешканців та навіть рішення міської ради – замало. Такі питання мають вирішуватись на більш вищому, хоча б обласному рівні, оскільки дозвіл на роботи з порушенням фундаменту – то є взагалі щось нереальне. Я маю технічну освіту і теж дещо тямлю в цьому»

Далі Тетяна розповіла, щодо подій того дня, коли безпосередньо викликала правоохоронців:

«У суботу, 25 листопада, розпочались роботи. Спочатку я особисто й не зрозуміла, що саме відбувається, але коли побачила той «котлован», який вирили аж до фундаменту – то засумнівалась у законності дій та негайно викликала поліцію. Коли на місце події приїхали правоохоронці, працівники, що там якраз копали, не надали жодних документів, окрім того акту з підписами 35 жителів будинку. Поліція зафіксувала факт виклику, після чого роботи припинились. На місце подій також прибув начальник відділу державного архітектурно-будівельного контролю Гадяцької міської ради Станіслав Саченко. Відразу стало зрозуміло, що він був навіть не проінформований щодо даних робіт, і звісно, ні про які дозволи навіть мови не йшлося, оскільки він поводив себе збентежено, дуже обурювався та обіцяв оштрафувати так званих порушників, зокрема підприємця. Але на основі чого він зібрався штрафувати, якщо яму вже засипали, а Саченко не склав жодного акту, чи документу, що б свідчив про порушення? До слова, щодо порушень, тут ймовірно має підключитись екологічна служба, оскільки там викорчували зелені насадження, а без відповідних дозволів – це незаконні дії. Також питання щодо вивезення земельних ресурсів – ще одне порушення. А ще хвилює питання – яму засипали, але чи дотримались при цьому хоч якихось норм? Землю ж потрібно було втрамбовувати. Та навряд там хоч щось робилось за правилами, тому швидше за все земля почне просідати і як це вплине на сам фундамент та стіни – невідомо. Жителі будинку вже написали колективну скаргу до міської ради».

Ситуація досить дивна та не зрозуміла, оскільки задля подібних робіт, потрібна чимала кількість відповідних документів та дозволів, не тільки від органів місцевого самоврядування, а й від інших відповідних структур, зокрема від Інспекції державного архітектурно – будівельного контролю. Оскільки самовільне перепланування і реконструювання підвального приміщення, порушує права усіх співмешканців багатоквартирного будинку, ставить під загрозу не лише майно (квартири), а й життя.

Та виходить, що роботи почали «в обхід» не тільки ДАБК, а навіть відділу державного архітектурно-будівельного контролю Гадяцької міської ради. Ймовірно, до Держекоінспекції теж ніхто не звертався, щоб отримати Ордер на видалення зелених насаджень (дерев, кущів та квітників).

Також, відповідно до статті 168 Земельного кодексу України, зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок здійснюється виключно на підставі розробленого у встановленому законом порядку робочого проекту землеустрою. Нагадаємо, що раніше, до виконання робіт щодо зняття ґрунту, необхідно було обов’язково отримати дозвіл на зняття родючого шару ґрунту. Та з 2021 року, вказаний дозвіл більше не видається, проте необхідність розробки робочого проекту залишається. Так само як і залишається контроль з боку держави за дотриманням порядку виконання робіт з ґрунтовим покривом. Але чи був розроблений робочий проект у даному випадку – малоймовірно.

Виникає цілком доречне питання – дані роботи розпочались суто з дозволу міського голови? Чи яким тоді чином у громаді погоджуються подібні рішення – всупереч законності, норм та правил?

Анжела Замотаєва

LIVE OFFLINE
track image
Loading...