Наша поліція нас береже і…активно качає гроші із бюджету громади

Поділитися новиною

У лютому 2021 року презентували нову модель організації Національної поліції, узгоджену із новим адміністративно-територіальним устроєм держави, що сформувався після децентралізації. В усіх областях були створені укрупнені райони, а вже в них — громади із населеними пунктами. Зрозуміло, що старий устрій поліції не підходив для нового впорядкування країни.


Перед запуском нової моделі в поліції провели ретельний аналіз, вивчили оперативну обстановку, визначили навантаження на кожного працівника поліції, врахували чисельність і густоту населення в тому чи іншому районі. Саме від цих даних надалі і відштовхувалися, аби підсилити чи послабити концентрацію поліцейських в громаді.
У результаті було створено 132 районні підрозділи поліції по всій країні — управління та відділи. У їх складі створили відділи, відділення та сектори поліцейської діяльності.
На Полтавщині новий устрій сформували навколо чотирьох укрупнених районів. За безпеку у Полтавському та Кременчуцькому районі відповідають два управління, а у Лубенському та Миргородському — відділи. Два останніх менші за розміром і населенням та мають кращу криміногенну обстановку, тому потребують дещо менших правоохоронних сил.
Відмінність структури у тому, що у підпорядкуванні управлінь є п’ять відділів — три у Полтавському районі та два — у Кременчуцькому. В свою чергу, відділи районного значення мають у підпорядкуванні лише відділення, яким також підпорядковуються сектори.
До того ж, за новим поділом, відділення мають дві категорії: 1-ша — з підрозділами слідства, дізнання, кримінальної поліції та превенції, 2-га — лише з підрозділами дізнання та превенції. Різниця в тому, що у відділеннях 2-ї категорії практично немає роботи для оперативників та слідчих, через спокійну криміногенну обстановку. В інших підрозділах навантаження на оперативників та слідство чимале.
Таким чином Гадяцький відділ поліції перетворився у Відділення поліції № 1 (м. Гадяч). Відділення потрапило до 1-ї категорії і знаходиться у підпорядкуванні Миргородського районного відділу поліції.
Тоді ж громадам анонсували перетворення відділків поліції на поліцейські фронт-офіси, аби робота правоохоронців стала більш відкритою для громадян і обидві сторони почувалися захищено завдяки відкритості. Приклад такого фронт-офісу, на той час, був лише у Голосіївському управлінні поліції Києва. Його створили у рамках пілотного проекту за сприяння ІСІТАР та Бюро з правоохоронних питань Держдепартаменту США. Ще два планували відкрити у Святошинському та Шевченківському районах столиці.
Задум у тому, що замість невеликого заґратованого вікна в поліцейському фойє створюють для відвідувачів зручний простір. Компетентні та доброзичливі фахівці мають надавати громадянам консультації, приймати у них звернення. У поліцейському управлінні повинні повністю змінити робочу зону, а приміщення спроектувати без ґрат, з прозорими стінами і відкритим простором із системою відеоспостереження, до якої буде підключена система «Custody Records», яка дозволить попереджати факти неправомірних дій поліцейських та водночас захистить їх від можливих провокацій.
Втім, на переформатування роботи потрібен був час та фінансові витрати. І тоді Полтавщина таких коштів не мала…

А тепер, напевно, з’явилися зайві кошти і саме настав влучний момент. Адже не так давно, Гадяцька міська рада виділила із свого, і так практично дірявого, бюджету 1 мільйон 900 тисяч гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації та капітальний ремонт приміщень з впровадженням системи «Custody Records» в адмінбудівлі відділення поліції.

Загалом, за період із 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2023 року, з бюджету Гадяцької міської територіальної громади, відповідно до «Програми безпеки на території Гадяцької міської територіальної громади на 2021-2023 роки», по КПКВК МБ 3719800 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного розвитку регіонів» для ГУПП в Полтавській області відділення поліції №1 були профінансовані кошти в сумі 4 мільйони 106 тисяч 085 гривень 64 копійки. Саме таку суму вказали у відповіді на інформаційний запит місцевої активістки Анни Шандри.

На що виділяли:
Із 1 жовтня 2021 р. по 31 грудня 2021 р. фінансування не здійснювалося.
За 2022 рік профінансовано 741 тис. 085 грн 64 коп:
на придбання паливно-мастильних матеріалів 149 тис. 443 грн 64 коп;
на проведення ремонтних робіт по усуненню аварії та відновленню приміщення гаража 199 тис. 912 грн;
на придбання генератора, квадрокоптера, кондиціонера, тепловізора 391 тис.730 грн.
Із 1 січня 2023 по 30 вересня 2023 року профінансовано 3 млн 365 тис.грн:
на придбання службового автомобіля підвищеної прохідності зі спеціальним обладнанням 850 тис.грн;
на проведення капітальних ремонтних робіт по усуненню аварії та відновленню приміщення гаража в сумі 400 тис. грн.
на придбання комп’ютерної техніки 100 тис. грн.
виготовлення проектно-кошторисної документації та капітальний ремонт приміщень з впровадженням системи «Custody Records» в адмінбудівлі 1 млн 900 тис.грн;
виготовлення проектно-кошторисної документації та капремонт елеваторного вузла адмінбудівлі з улаштуванням додаткового джерела теплопостачання від теплових насосів 115 тис. грн..

До речі, під час засідання позачергової 33-ї сесії міськради, 23 березня 2023 року, Володимир Нестеренко коментував необхідність виділення коштів для відділку поліції так – вказівка перераховувати кошти або придбавати матеріально-технічні засоби для правоохоронців надходить від Полтавської обласної військової адміністрації. Мовляв, будь-який підрозділ, який зареєстрований на території громади, сплачує податок на доходи фізичних осіб, тому громада повинна 50 % використовувати на їх потреби. Але, із слів міського голови, конкретно у тому випадку, це стосувалось не ПДФО, який надходить від діяльності місцевих правоохоронних органів (це від 340 до 407 тис. грн. щомісяця) – ці люди знаходяться на території Гадяцької громади, користуються дорогами-тротуарами, їхні діти відвідують школи-садочки, а отже й так користуються благами громади.
Як пояснив міський голова на території громади зареєстрований військовий підрозділ, який а фактично знаходиться на Донеччині. Від них надійшло 1 млн. 700 тис. грн. ПДФО, відповідно 50% від цієї суми міська рада направила обласному бюджету як субвенцію на виконання «Програми безпеки» – за 850 тисяч гривень придбали автомобіль для поліцейських.

Які мотиви переслідував депутатський корпус, коли виділяв решту коштів – не зовсім зрозуміло. 600 тисяч гривень на ремонт гаража, виконання робіт на якому перевірити досить складно (ніхто не знає у якому стані він був і що саме там зробили). Абсолютно не вмотивоване придбання спецтехніки (тепловізора та квадрокоптера), на фронті згодилося б дужче. Так само не зрозуміле улаштування додаткового джерела теплопостачання за понад 100 тисяч у адмінбудівлі, яка на сьогодні напівпорожня.


Проте, найбільше шокує саме виділення майже двох мільйонів на суперсучасну систему «Custody Records». Цей проект передбачає електронну систему обліку всіх дій щодо затриманої особи, яка зводить до мінімуму можливість викривлення даних; «розумну» відеофіксацію всіх дій із затриманою особою під час її перебування в органі (підрозділі) поліції; непроцесуальне опитування (або інтерв’ю) затриманої особи та поліцейського, який здійснив затримання, щодо обставин і підстав затримання, а також забезпечення оперативного реагування та прийняття управлінських рішень посадовими особами органів та підрозділів поліції у випадку виявлення порушень.
Нещодавно, під час пресконференції на тему «Виклики воєнного стану — подолання ворога в тилу: нові інструменти запобігання порушенням прав людини» начальник Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції України Руслан Горяченко розповів, що станом на 14 вересня 2023 року, система «Custody Records», яка запобігає порушенню прав людини, діє в 66 відділках поліції по країні і в подальшому її планують запровадити в кожному із районних підрозділів областей.
Першим підрозділом, в якому запровадили нову цифрову систему на Полтавщині, стало Полтавське районне управління поліції. У березні цього року там відбулася офіційна презентація. У червні, систему впровадили в Ізоляторі тимчасового тримання у Горішніх Плавнях. Начальник Головного управління поліції Полтавщини Євген Рогачов анонсував подальше впровадження системи й у інших районних відділах поліції. Зауважимо, саме ВІДДІЛАХ, а не відділеннях, яким після реформ став Гадяцький РВ. Тож, настільки гострої необхідності встановлювати досить не дешеву систему в Гадячі ми не бачимо.

Аргументи на користь впровадження цієї системи у нашому маленькому, навіть не районному відділі поліції, хотілося б почути від начальника Ростислава Ярошенка. До речі, варто справедливо зауважити, що це перший очільник поліції за останній час, який відверто ігнорує засідання сесії Гадяцької міської ради. На відміну від своїх попередників, він не те що не звітує про роботу правоохоронних органів на території громади, а навіть не був присутнім на жодній із сесій, коли виділяли кошти на очолюваний ним відділ. То, може, йому не так і потрібно?
«БМ»

Фото ілюстративне


На сайті відкритих закупівель Prozorro ми знайшли інформацію стосовно
розроблення проектно-кошторисної документації разом із отриманням позитивного експертного звіту по об’єкту: Капітальний ремонт частини приміщень на першому поверсі з впровадженням системи “Custody Records” в адмінбудівлі ВП №1 Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області за адресою :м. Гадяч, вул.Гетьманська, 10″. За це у липні сплатили 150 000 грн. Тендер на визначення виконавця робіт поки не оголошено.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...