Що вирощувало і кому платило кошти КП “ГАДЯЧ-АГРО”

Поділитися новиною

Від початку створення комунальне агропідприємство було пронизане таємницями – не дивлячись на те, що його власник та засновник Гадяцька міська рада, депутати не мали доступу до статуту, не бачили бізнес-плану, не розуміли порядку розвитку і не були втаємничені у
плани на майбутнє…


Проте, у жовтні 2021 року КП таки почало працювати. Швиденько провели інвентаризацію земель у громаді і передали їх на баланс нового комунального підприємства (загалом близько 300 гектарів).
Підприємство було дотаційне із першого дня – розмір статутного капіталу складав усього 5 тисяч гривень, відповідно на зарплату двом оголошеним працівникам, виділяли кошти із бюджету міської ради.


Намагаючись стати «джерелом додаткового доходу для міського бюджету», як обіцяли засновники,
комунальне підприємство почало вирощувати сою. Так як необхідної
кількості власної техніки і працівників КП не мало, доводилось платити фермерам за обробіток землі.
У той  же час, інформація про діяльність та заробітки була прихована – річного звіту так і не оприлюднили на загал, а тільки по-тихому розглянули під час засідання виконавчого комітету.
Але, як і прогнозувалось, комунальне підприємство було не надто спроможне існувати без фінансової підтримки. Посівна-2023 була під загрозою зриву, а 300 га землі могли залишитись необробленими. Тому, директор підприємства Микола Калембет, який, до речі, має родинні зв’язки із міським головою, не знайшов іншого рішення, як просити два мільйони фінансової підтримки із бюджету громади.
Не дивлячись на неприховану агітацію міського голови, рішення про виділення коштів тоді не ухвалили. Як слушно зауважили присутні – не час експериментувати, щоб потім не було
соромно дивитись в очі людям.
Не відомо звідки взяв керівник КП
кошти на посівну (згідно відкритих даних дохід КП за 2022 рік склав 1 476 700
грн, а чистий  прибуток усього 357 800
грн), проте землі «під паром» не простоювали.

У 2023 «ГАДЯЧ-АГРО» вирощувало соняшник, кукурудзу та просо.
Про це свідчать неодноразові закупівлі, які оприлюднені на порталі Prozorro.
Наприклад, протягом останніх пів
року підприємство придбавало та
замовляло:
насіння кукурудзи, соняшника та проса у ТОВ «ЕКСПОАГРОТЕХНОЛОГІЇ» (506 900 грн);
гербіцид «Євро-Ла тнінг Плюс»,
фунгіцид Пріаксор, Спідфол В SP, інсектицид Атрікс , гербіцид Дисулам,
десикант «Регистан Ультра», гербіцид
Пріоритет, прилипач АгроПАВ Екстра,
Паверфол Zn EDTA у ТОВ «ЕКСПОАГРОТЕХНОЛОГІЇ» (вартість 430 325
грн);
послуги, пов’язані з виробництвом
сільськогосподарської продукції у Фер-
мерського господарства «ТРОЯ» (1 139 035 грн);
послуги з ремонту і технічного обслуговування мототранспортних засобів і
супутнього обладнання у ФОП Олександр Коростіль (22 485 грн);
шини для транспортних засобів великої та малої тоннажності у ФОП Олександр Коростіль (7 680 грн);
поштові та кур’єрські послуги у ТОВ
«Нова пошта» (2 400 грн);
послуги комбайнування проса, соняшника у ФГ «ТРОЯ» ( 213 850 грн);
послуги з десикації у ФГ «ТРОЯ»
(22 500 грн);
прокат вантажних транспортних засобів із водієм для перевезення соняшника у ФГ «ТРОЯ» (16 117,92 грн);
прокат вантажних транспортних засобів із водієм для перевезення соняшника у ФГ «ТРОЯ» (17 131,44 грн);
інформаційні послуги по проведенню процедури відкритих торгів у ТОВ
«БАУКРОН» (14 152,43 ГРН);
прокат вантажних транспортних засобів із водієм для перевезення проса у
ФГ «ТРОЯ» (34 335 грн);
прокат вантажних транспортних засобів із водієм для перевезення проса
у ТОВ «КИЇВПРОМТЕХ» (7 200 грн).
У той же час, були й  невдачі – наприклад певний  час, підприємство не могло
зна ти, хто б надав послуги комбайнування проса, соняшника та кукурудзи.
Не дивлячись на чималу вартість робіт

842 350 грн – торги не відбулися через
відсутність пропозиції.
До речі, судячи із даних відкритих реєстрів, ФГ «ТРОЯ» (директор Марина Ромасенко, засноване у 2013 році), протягом поточного сезону виконувало більшість робіт для КП «ГАДЯЧ-АГРО», і заробило на ньому досить не погано – на рахунку ФГ усього 9 укладених контрактів, 8 із яких із
«ГАДЯЧ-АГРО».


А от чи заробить КП «ГАДЯЧ-АГРО»
цього сезону – поки не відомо. Місцеві
фермери стверджують, що значних доходів від цьогорічної посівної чекати не варто – не дивлячись на урожай, вартість агропродукції, у порівнянні із витратами на її вирощування, надто низька. Та про це дізнаємося коли керівник КП, як і обіцяв, оприлюднить перед громадою річний  звіт.

Як виявилось, посівна-2023 проходила у борг.

Про це під час засідання 41 позачергової сесії, 5 жовтня, розповів голова Гадяцької міської ради Володимир Нестеренко, який кілька разів знову повторив, що не аграрій і у цих справах не розуміється, та заодно доповів присутнім про завершення збору урожаю. Зауважимо, що звітував не керівник КП «ГАДЯЧ-АГРО» Микола Келембет (його взагалі на засіданні не було), бо із слів мера, він саме зайнятий справами підприємства.
Отже, тепер стало відомо, що для того, щоб розпочати посівну кампанію КП «ГАДЯЧ-АГРО» позичило у місцевих сільгоспвиробників посівний матеріал і добрива. Роботи також виконувались у борг. Загальна сума заборгованості близько 3 мільйонів гривень.
Щоб розрахуватись із боргами планують продати вирощене та зібране просо і соняшник. Збір проса уже завершили – із 40 га отримали 130 тонн у чистій вазі. Урожай збираються відправляти за кордон (уже попакували у беги) по 8 тисяч гривень за тонну і планують отримати 1 млн 40 тисяч гривень. Із цих коштів прибутку залишиться всього 200 тисяч гривень, адже потрібно повернути заборгованих 48 тонн добрив, а це 840 тис. грн (вартість тонни 17500 грн).
Також зібраний соняшник – 2,5 тонни із га отримали 100 тонн. Поки що, насіння зберігають на елеваторі у Андріяшівці, у очікуванні вигідної ціни.
Окрім того посіяно 209 га кукурудзи, яку ще не збирали, але почнуть найближчим часом. Урожайність очікують нормальну – планують отримати по 8 тонн з га і продати по 4940 грн за тонну.
Тобто, кошти отримані за продаж кукурудзи – це і буде чистий прибуток КП «ГАДЯЧ-АГРО» із цьогорічної посівної.
Проте, інші агропідприємці мають не настільки оптимістичні прогнози – Валерій Мотрич стверджує, що більше ніж 3800 гривень за тонну кукурудзи КП отримати не зможе. До того ж, він нагадав про 800 тисяч гривень фінансової допомоги, яку «ГАДЯЧ-АГРО» отримало у 2022 році із міського бюджету і повертати, схоже, не планує (після одного із засідань виконкому, із поворотної ця допомога дивом перетво-
рилась у безповоротну).
А ще згадали і про те, як навесні, на сесії міськради, обговорювали запропонований бізнес-план, працюючи за яким, «ГАДЯЧ-АГРО» не мало б боргових зобов’язань, як сьогодні – здати землю в оренду аграріям і гарантовано отримати 6 мільйонів прибутку. Проте, цю пропозицію не підтримали.
Тепер же, від комунального підприємства очікують повернення 800 тисяч у бюджет (бо так пообіцяв міський голова на одному із засідань).
А також, оскільки «ГАДЯЧ-АГРО» має «фору» перед іншими агропідприємствами (не мусить сплачувати орендної плати за землю у міський бюджет, проте повинен сплатити ПДВ), просять витратити із за-
роблених 3 мільйони гривень на потреби ЗСУ (це мінімальна сума, яка б могла надійти у бюджет громади, якби КП прийняло пропонований бізнес-план і передало землі в оренду, а не «намагалось господарювати при підтримці наших грошей»).
Але міський голова чітко дав зрозуміти, що цього робити не буде – «це багатувато – три підуть на борги, ще три залишаться на посівну».
За матеріалами сесії.

Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...