15 жовтня – все про цей день

Поділитися новиною

15 жовтня, День здоров’я молочної залози. Віряни вшановують пам’ять святого Євфимія Солунського. До Нового року залишилося 77 днів.

15 жовтня 2023 року — неділя. 599-й день війни в Україні.

Яке 15 жовтня церковне свято

15 жовтня в церковному календарі – день пам’яті святого Євфимія Солунського. Під час народження йому дали ім’я Микита. З’явився на світ хлопчик в християнській родині та рано одружився на вимогу батьків. Вже у 18 років вирішив залишити дружину з дітьми і піти в монастир. Під час постригу Микита отримав ім’я Євфимій. Через деякий час він став схимником і поселився на горі Афон разом з Йосипом. З останнім він змагався в умертвінні плоті. Чутки про його сподвижництво почали поширюватися і до нього потяглися паломники. Але слава важко давалася Євфимію, тому він поселився на острові. А після смерті Йосипа заснував чернечу громаду поблизу Салоників і відновив покинутий монастир святого Андрія.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна робити генеральне прибирання чи займатися будь-якою роботою по дому.
  • Не варто купувати надто дорогі речі, лише викинете гроші на вітер.
  • Після заходу сонця не виходьте з дому.

Народні прикмети і традиції на 15 жовтня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: все ще літають комарі — зима буде м’якою;
  • на сході сонця хмари — чекайте на негоду;
  • ясне небо — буде хороша погода;
  • біля місяця великі і яскраві білі кола — прийде морозна погода.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 15 жовтня

Які іменини: Євфимій, Денис, Іван, Семен, Дмитро та Афанасій.

Талісманом людини, народженої 15 жовтня є родоніт. Напівдорогоцінний виробний камінь, який може мати різне забарвлення. Здавна родоніт вважають мінералом жінок, тому його носили як амулет під час вагітності. Також стверджували, що камінь допомагає вилікувати серцево-судинну систему.

Який день в Україні і світі

15 жовтня в Україні і світі святкують День здоров’я молочної залози. Ця щорічна подія присвячена обізнанності про важливість здоров’я молочної залози. Вона була створена за ініціативи організації “Європа Донна”, щоб нагадати всім жінкам про важливість збереження здоров’я молочних залоз. Сталося це 2008 року.

Також 15 жовтня Всесвітній день студента. Для тих, хто навчається в коледжах, інститутах, університетах це чудова нагода взяти участь у співпраці зі студентами з інших країн. 2010 року це свято внесли до переліку офіційних подій ООН.

А ще 15 жовтня День працівників харчової промисловості в Україні. Свято щороку припадає на третю неділю жовтня. Воно виникло далекого 1966 року. Без підприємств переробної промисловості і харчової галузі практично неможливо забезпечити населення будь-якої країни продовольством. Працівники цієї сфери постійно працюють над створенням нових видів товарів, розширюючи вибір та покращуючи якість.

15 жовтня Міжнародний день сільських жінок. Подія присвячена тим жінкам, які працюють для розвитку сільського господарства і міських спільнот. Вперше ідею створити таке свято озвучили 1995 року під час IV Жіночої конференції ООН, яка відбулася в Пекіні. Головна мета події — привернути увагу до жінок із сільської місцевості.

Також 15 жовтня Всесвітній день миття рук. Ця подія була створена Генеральною асамблеєю ООН та Дитячим фондом ЮНІСЕФ і ВООЗ 2008 року. Головна мета свята полягає у приверненні уваги дітей до необхідності дотримуватися правил особистої гігієни і не забувати мити руки з милом. Це найпростіший і найдешевший спосіб попереджувати розвиток інфекційних захворювань.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...