25 вересня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 25 вересня, Всесвітній день фармацевта. Віряни вшановують пам’ять преподобної Єфросинії Олександрійської. До Нового року залишилося 97 днів.

Церковне свято

25 вересня в церковному календарі – день пам’яті преподобної Єфросинії Олександрійської. Дівчинка народилася у заможній родині в Олександрії. Її мати рано померла, тому Єфросинія виросла під вихованням батька Пануфрія, який сповідував християнство. Коли дівчині виповнилося 18 років, батько вирішив, що прийшла пора видати її заміж. Відправив він її до монастиря, щоб вона отримала благословення на майбутній шлюб. Довго ігумен розмовляв з Єфросинією, а потім дав благословення. Однак, сама дівчина мріяла про життя в монастирі.

Таємно вона прийняла постриг, а потім покинула батьківську оселю, щоб поселитися в монастирі і вести усамітнене життя в молитвах. Проте, Єфросинія боялася, що батько може знайти її в монастирі, а тому прикинулася юнаком, назвавши себе Ізмарагдом. Ченці не впізнали переодягнену Єфросинію. Жила дівчина в відокремленій келії 38 років і досягла духовної досконалості. Лише перед смертю повідала свою таємницю батькові, попросивши, щоб її поховали поряд з матір’ю. Коли вона померла, батько сам прийняв чернецтво і жив в тому ж монастирі, що і його донька. А все майно роздав біднякам.

Що не можна робити в цей день

  • Категорично заборонялося байдикувати.
  • Не рекомендовано сваритися, ображатися, створювати конфліктні ситуації.
  • Не варто починати нові справи, особливо, якщо ви не впевнені в успіху.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: гарна погода вказує на те, що вона такою буде ще протягом трьох тижнів;
  • яким буде цей день, таким буде і квітень наступного року;
  • ще не опало жовте листя з берези — сніг ще випаде нескоро;
  • південний вітер вказує на те, що зима буде теплою, а західний — сніжною.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 25 вересня

Які завтра іменини: Семен, Федір, Юліан.

25 вересня в Україні і світі святкують Всесвітній день фармацевта. Це аптечні працівники, які роблять величезний внесок в здоров’я населення планети. Вони обов’язково мають медичну освіту, що надає їм право правильно підбирати складові ліків, зберігати їх, консультувати покупців щодо препаратів, вести облік рецептів та інше. Офіційно свято було створене в Туреччині 2009 року. Тоді в Стамбулі була створена Міжнародна фармацевтична організація, яка є партнером ВООЗ.

Також у цей день святкують Всесвітній день мрії. Ініціатива створення такого цікавого свята належить американці Озіомі Егвуонву, яка є відомою письменницею, викладачкою, ораторкою, експерткою з корпоративної культури і людського потенціалу. Озіома також займає посаду генерального директора міжнародної  консалтингової компанії “BurnBright International”. Вона допомагає підприємствам та людям розкрити свій потенціал, є директоркою ініціативи  “Rising Women Rising world” — асоціації жінок, які беруть на себе відповідальність за розбудову світу.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...