У палатах Гадяцької лікарні з’являться кондиціонери

Поділитися новиною

Сучасна якісна медицина — це не лише про актуальні стандарти лікування,
високотехнологічне медичне обладнання,
медиків-професіоналів, але і про комфортне і безпечне перебування в медичних закладах як для пацієнтів, так і для медичних працівників – зазначає міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Тому, в медичних закладах продовжують впроваджувати реформування, враховуючи реалії сьогодення.


Які новації чекають медичні
заклади і чи торкнуться вони КНП
«Гадяцька МЦЛ» читайте далі.

До 2025 року на Полтавщині запланована
реорганізація медичних закладів.

Таким чином хочуть покращити доступність, оснащення лікарень та якість послуг. Це йдеться в затвердженій Спроможній мережі закладів охорони здоров’я Полтавського госпітального округу на 2023-2025 роки.
Реорганізувати планують як медзаклади обласного рівня, так і в громадах. У єдиний інфекційний центр стаціонарної допомоги після його побудови об’єднають обласний протитуберкульозний диспансер та обласну інфекційну лікарню.
На завершальному етапі перебуває приєднання госпіталю для ветеранів війни до обласної лікарні імені Скліфосовського. Паралельно триває реорганізація
шкірно-венерологічного диспансеру, який за підсумком також увійде до структури обласної лікарні.
Також на Полтавщині є лікарні, які поступово змінять свої функції на хоспіси, будинки сестринського догляду.
Чи торкнеться реорганізація Гадяцької лікарні? Із слів директора КНП «Гадяцька МЦЛ» Олександра Шаповала зміни уже відбулися. Лікарня отримала статус кластерної. Це дозволить зберегти діючі відділення та потужності медзакладу, а також продовжити розвиток медичної інфраструктури – лікарня зможе отримати від держави сучасне дороговартісне облад-
нання і розширити перелік послуг. У результаті, пацієнтам не доведеться їхати на обстеження в Миргород чи Полтаву – все це можна буде зробити в Гадячі.

При максимальній завантаженості лікарень
області майже півтори тисячі пацієнтів не
зможуть перебувати в укриттях.

Про укриття в медзакладах під час апаратної наради у Полтавській ОВА повідомив директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак. Нині в лікарнях Полтавщини облаштували 27 укриттів: 4 сховища та 23 протирадіаційних укриття. З початком повномасштабної війни в медзакладах відремонтували 75
підвальних приміщень, які також можуть слугувати як сховища і вмістити понад 16 тисяч людей.
Загалом облаштовані укриття можуть вмістити 24 тисяч 708 людей. Проте під час максимальної навантаженості закладів у лікарнях перебуватиме 26 тисяч 50 людей, враховуючи пацієнтів та персонал. Це оз-
начає, що місця в сховищах не вистачить понад тисячі хворим та лікарям.
Яка ситуація із укриттями та сховищами у Гадяцькій МЦЛ? Повністю придатне всього одне. Решта – обмежено готові. На яку кількість пацієнтів розраховані укриття директор КНП «Гадяцька МЦЛ» не повідомив.

Лікарні Полтавщини не отримають
фінансування, якщо не забезпечать
палати для пацієнтів та ординаторські
кондиціонерами.

Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я 13 вересня. Нові умови для контрактування набудуть чинності з 1 січня 2024 року. Щоб укласти договір на
фінансування від Національної служби здоров’я, лікарні зі спроможної мережі Полтавщини мають встановити кондиціонери в палатах.
Підтримка мікроклімату в лікарнях Полтавщини є елементом санітарно-протиепідемічних вимог. Йдеться про рівень вологості, температури повітря, кондиціонування. Від цих показників залежить стан здоров’я пацієнта та медпрацівників.
У МОЗ наголосили, що тогорічний опалювальний сезон в умовах повномасштабної війни та регулярних
«блекаутів» показав наскільки важливо, щоб кожна лікарня була оснащена автономними джерелами безперебійного електроживлення.
У Полтавській ОВА відбулася нарада щодо створення комфортних умов у закладах охорони здоров’я. У КНП «Гадяцька МЦЛ» із 68 палат кондиціонерами забезпечені 5 і 11 ординаторських із яких 5 не забезпечені. Відповідно, близько 70 палат потребують забезпечення кондиціонуванням. Закупівлю однозначно будуть планувати. Проте коли це буде поки не відомо.

У той же час, після повідомлення про обов’язковість забезпечення мед закладів кондиціонуванням, ціни на кондиціонери різко зросли.


Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...