17 серпня – все про цей день

Поділитися новиною

17 серпня, Міжнародний день чорного кота. Віряни вшановують пам’ять семи сплячих отроків: Максиміліана, Іамвліха, Мартініана, Іоанна, Діонісія, Ексакустодіана (Костянтина) і Антоніна. До Нового року залишилося 136 днів

Яке церковне свято

17 серпня в церковному календарі — день пам’яті семи сплячих отроків: Максиміліана, Іамвліха, Мартініана, Іоанна, Діонісія, Ексакустодіана (Костянтина) і Антоніна. Всі вони були синами знатних батьків в місті Ефес, дружили від дитинства та разом перебували на військовій службі. Якось прибув до Ефеса імператор Декій, який звелів всім з’явитися в центрі міста і поклонитися язичницьким богам. Того, хто не зробить так, чекала страшна смерть.

Отроки відмовилися і повстали перед імператором. Він одразу забрав їхні військові відзнаки, але вирішив відпустити, гадаючи, що вони змінять свою думку під час перебування у поході. Однак юнаки втекли в гори, оселилися в печері і там почали готуватися до мученицького подвигу. Дізнався Декій, де перебувають отроки, і наказав замурувати вхід до печери.

Однак Господь наслав на мучеників довгий сон, який тривав два століття. На той час гоніння за християнами припинилося, а біля гори, де розташовувався вхід у печеру, християнин побудував кам’яну споруду. Тоді розбудив Бог отроків від сну. Зійшов один із них до міста і розплатився за товар монетою із зображенням Декія. Схопили його і привели до імператора, вважаючи, що отрок приховує стародавній скарб.

Коли градоначальник разом із єпископом почули розповідь юнака, то зрозуміли, що перед ними відбулося чудо Боже. Коли вони прийши до печери і побачили живих отроків, які ніби прокинулися зі звичайного сну, увірували в Господа ще сильніше. Вмить юнаки знову заснули, цього разу вже до загального воскресіння.

Що не можна робити цього дня

  • Для будь-яких фінансових справ це день вважається невдалим, тому не варто робити великі покупки, вкладати у щось гроші.
  • Заборонено сперечетися і сваритися з літніми людьми.
  • Не можна ставитися до води нешанобливо — плювати в річку, кидати сміття у колодязь тощо.

Народні прикмети і традиції на 17 серпня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: погода цього дня вказує на те, яким буде листопад;
  • вдень спекотно — чекайте на хороший сінокіс, а якщо дощовий — тоді він буде невдалим;
  • вранці багато роси — буде поганим урожай льону, але зате вродить чимало горіхів;
  • на кущах малини багато ягід вродило — буде великий урожай.

Іменини: Олексій, Андрій, Денис, Дмитро, Євдокія, Іван, Костянтин, Кузьма, Максиміліан, Михайло, Семен, Дарина, Ірина.

Талісманом людини, народженої 17 серпня, є гагат. Здавна вірили, що цей камінь захищає від пристріту. Амулет з гагатом ідеально підходить для людей, які займаються духовними практиками.

День в Україні і світі

17 серпня в Україні і світі святкують Міжнародний день чорного кота. Серед котів в усі часи особливо виділяли саме пухнастиків із чорним кольором шерсті. В давнину вони потерпали від несправедливого ставлення, адже чорних котів часто ототожнювали з магією. Але свою негативну репутацію вони набули не одразу. Наприклад, в Стародавньому Єгипті богиню Бастет зображували саме у вигляді чорної кішки. Вона була захисницею жінок і домашнього вогнища.

Аж до Середньовіччя чорні коти залишалися улюбленцями. Особливо їх поважали мореплавці, які вважали, що присутність на судні чорного кота означає успішне плавання. А ось у середні віки, зокрема в Європі, котів із чорною шерстю почали ненавидіти. Люди вірили, що така кішка, перейшовши дорогу, віщує смерть, а ще є поплічником самого диявола. Тому чорних котів нещадно виловлювали і знищували.

На щастя з часом всі прикмети, пов’язані з чорними котами, поступово зникли. Хоча деякі люди продовжують ставитися до чорних котів з певною пересторогою, вважають їх символом невдачі.

Також 17 серпня День картоплі. Для жителів США це свято є національним. Картопля є однією з найпопулярніших в світі овочевих культур. Її можна назвати не лише дешевим, але й поживним овочем. Цілий місяць можна харчуватися лише на різних стравах з неї, не відчуваючи водночас голоду чи дефіциту поживних речовин. Вперше картоплю почали вживати в їжу ще 7 тисяч років тому в Болівії і Перу. Після окультурювання картопля швидко поширилася по всьому світі.

А ще 17 серпня День магазинів секондгенд. Товари з магазинів секондгенд стають дуже популярними через їхню невелику вартість. Але покупців часто приваблює не лише економія. Поціновувачі незвичних чи антиквартних речей вважають такі торгові точки місцем, де можна віднайти справжні скарби.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...