28 липня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 28 липня, День української державності та День хрещення Русі-України. Віряни вшановують пам’ять рівноапостольного князя Володимира. До Нового року залишилось 156 днів.

28 липня 2023 року — п’ятниця. 520-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 28 липня, церковне свято

28 липня в церковному календарі – день пам’яті рівноапостольного князя Володимира. Він був внуком рівноапостольної княгині Ольги та займався запровадженням на території Київської Русі християнства. Ставши князем, Володимир захотів взяти за дружину Анну, сестру візантійських імператорів Василія і Костянтина. Ті погодилися лише за однієї умови, якщо Володимир прийме християнство і охреститься.

1 серпня 988 року князь прочитав молитву над водами Дніпра, охрестивши їх. Потім хрещення отримали всі жителі Києва. Для цього було запрошено грецьке духовенство на чолі з митрополитом Київським святителем Михаїлом.

Що не можна робити цього дня

  • Не дозволено цього дня важко працювати, можна накликати на себе проблеми і біди.
  • Не варто відходити далеко від дому, можна постраждати від блискавки.
  • Заборонено сваритися з рідними, бо конфлікт може надовго затягнутися.

Народні прикмети і традиції на 28 липня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: пожовкло листя на липі — осінь буде пізньою;
  • якщо інші дерева стали жовтими, осінь прийде набагато раніше, ніж зазвичай;
  • ввечері туман — завтра очікуйте дощу;
  • не видно веселки після дощу — чекайте на велику кількість ясних днів;
  • подув південний вітер — буде ясна погода, а ось східний означає, що підуть дощі, здійметься вітер і таке протримається кілька днів.

Які сьогодні іменини: Антоній, Юлія, Стефан, Сара.

Талісманом людини, народженої 28 липня, є родоніт. Мінерал часто називали камінь ранкової зорі. Здавна він вважався жіночим каменем. А ще його носили творчі люди, щоб розвинути в собі талант.

Який сьогодні день в Україні і світі

28 липня в Україні святкують День української державності. Свято було встановлено указом президента Володимира Зеленського 24 серпня 2021 року. Від 2024 року подія буде святкуватися 15 липня. Відповідний законопроєкт був підтриманий Верховною Радою України.

Також 28 липня День хрещення Русі-України. Понад тисячу років тому русини стали християнами, і цей факт не потрібно сприймати лише в релігійному сенсі, адже він сильно вплинув на рух нашої держави назустріч цивілізованому світу, він дав імпульс розвитку науки та культури, допоміг зміцнити державність. Також цього дня вшановують рівноапостольного князя Володимира, який відіграв важливу роль у запроваджені християнства на території Київської Русі.

А ще 28 липня святкують День системного адміністратора. Це неофіційне професійне свято, яке ще інколи називають Днем вдячності системному адміністратору. Подія була створена Тедом Кекатосом із США. Робота системного адміністратора полягає у піклуванні про функціонування мережі, комп’ютерів і програмного забезпечення.

28 липня Всесвітній день боротьби з гепатитом. Дата була започаткована Всесвітньою організацією охорони здоров’я 2011 року. Обрали 28 липня невипадково. Саме цього дня 1925 року народився лікар із США (Барух Самюель Блумберг), який зробив відкриття гепатиту В. За це він тоді отримав Нобелівську премію.

Також 28 липня День PR-фахівця. Неофіційне професійне свято. PR-фахівці — це люди, які допомагають створити імідж і правильно презентувати бренди, бізнесменів, політичних діячів, спортсменів, артистів тощо. Головними їхніми завданнями є налагодження потрібних зв’язків, ведення переговорів, організація прес-конференцій.

А ще 28 липня Всесвітній день охорони природи. Головною метою цієї події є привернення уваги до проблем, які з’являються в довкіллі, підвищення обізнаності про захист і збереження природи Землі, правильне використання природних ресурсів нашої планети.ЦЕРКОВНЕ СВЯТОДЕНЬ АНГЕЛАНАРОДНІ ПРИКМЕТИ

LIVE OFFLINE
track image
Loading...