Річки на Гадяччині забруднені – купатись небезпечно

Поділитися новиною

На початку тижня стало відомо про те, що у селі Запсілля, Кременчуцького району, сталась надзвичайна подія, внаслідок якої в річку Псьол потрапила невідома речовина. Візуально було помітно забарвлення води в темно-коричневий колір, а на березі річки та у воді виявили значну кількість мертвої риби. Окрім цього, був відчутній запах каналізаційних стоків.
Фахівці оглянули берегові лінії річки Псьол і відібрали проби води – виявили перевищення концентрації аміаку та нітратів. Розпочали досудове розслідування. За попередньою інформацією, внаслідок великої кількості опадів малі річки вийшли з берегів та розмили деякі стихійні сміттєзвалища. До стабілізації ситуації, від Запсілля і нижче за течією ввели заборону на купання, вилов риби та використання води для господарських потреб.
Мешканці ж Гадяччини помилково сприйняли село Запсілля за Запсільське, Великобудищанської громади, і швидко поширили чутки, про надзвичайну ситуацію на Гадяччині. Ми поспішили усіх заспокоїти – пояснили, що Гадяччина знаходиться вище за течією, тому й заборони на купання в Пслі у нас немає.
Але, згодом, Департамент з питань оборонної роботи Полтавської ОВА повідомив, що вода таки не відповідає нормам – згідно результатів санітарно-мікробіологічного дослідження, яке провели 10 липня, показники мікробіологічної забрудненості річкової води на пляжах деяких населених пунктів області не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам. Наприклад у Ворсклі, м. Полтава, рівень кишкової палички перевищує норму у 22 рази (110 000 одиниць при нормі 5000), а у Кременчуці в річці Дніпро рівень бактерій складає 2 400 000 одиниць (перевищення норми у 480 разів).
Хоч і не з такими шокуючими показниками, та все ж до переліку місць масового відпочинку людей на водних об’єктах, де стан водойм НЕ ВІДПОВІДАЄ санітарним вимогам увійшов і міський пляж Гадяча – у річці Псьол рівень лактозопозитивних кишкових паличок у воді складає 5300 (при нормі 5000). Також не відповідає вимогам, щодо якості води і центральний пляж у Вельбівці (р. Псьол) та пляж на річці Сула на Гадяччині (рівень ЛКП – 5300).
Також перевищено вміст кишкової палички на деяких пляжах річок Артополот, Псел, Сула, Оріль, Сухий Кагамлик, Ташань, Хорол.
Тож правління з питань цивільного захисту облдержадміністрації радить мешканцям області утриматися від купання у вказаних водоймах.
«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...