Не рекомендовані приправи для дітей Гадяччини: коментар начальника відділу освіти Гадяцької міської ради

Поділитися новиною

Минулого тижня, у системі закупівель «Prozorro», ми натрапили на один з тендерів Відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради. Згідно даних, відділ придбав для навчальних закладів громади у 2023 році, приправ на 96 700,13 грн. Переможець тендеру – ФОП «Луць Надія Григорівна». 

У списку закупівлі є коріандр, куркума, кориця, хмелі-сунелі, карі, орегано, оцет, приправа «10 овочів» та ін. Викликало чимало питань стосовно переліку, адже деякі спеції взагалі не радять до вживання дітям. Та й на суму у платіжках за харчування це безперечно вплинуло, оскільки від початку року у школах та садочках ціни вже суттєво зросли.

Нагадаємо, 1 січня 2022 року, українські школи і дитячі садки перейшли на оновлене меню, яке розробляв популярний шеф-кухар Євген Клопотенко. Куратором проєкту є дружина президента Олена Зеленська. Нове меню передбачає зменшення хлібобулочних виробів, поступову відмову від цукру та солі, а також збільшення овочів і м’яса. Натомість, дозволена певна кількість приправ.

На перший погляд начебто все зрозуміло і корисно. Але якдо списку закупівлі потрапили такі спеції, як наприклад куркума, адже її не варто додавати у страви дітям до шести років. Або ж хмелі-сунелі, бо цю спецію взагалі не рекомендовано додавати у страви, призначені для дітей віком до 14 років, адже вони можуть викликати алергію, подразнювати і викликати запальні процеси в шлунково-кишковому тракті дитини. 

А щодо оцту, який теж є у списку – то він взагалі заборонений у харчуванні дітей.

Також на останньому місці списку була приправа «10 овочів». Стосовно неї та інших спецій місцеві жителі висловили багато обурення в мережі:

Анна Шандра: «Карі, куркума, сушений часник, хмелі сунелі, коріандр, лимонна кислота, оцет – це все агресивне і підсилювачі смаків! До того ж, ці приправи використовують в грузинській та індійській кухні! А як всі знають, страви цих країн дуже гострі. І ми до них не адаптовані! Це не про дітей і не для дітей! А особливо приправа 10 овочів! Що наступне буде? Мівіни, супи швидкого приготування, пюре швидкого приготування? Не розумію!»

Людмила Дига: «В першу чергу, оцет взагалі не можна використовувати в дитячих закладах, а зі спецій можналише сіль, перець, лаврове листя»

Наталія Ніколаєва: «733 грн за кілограм часнику? Серйозно? Цікава річ «тендер»… по цінах, я так розумію, приправи брались з націнкою магазину, щоб мабуть через постачальника вийшло значно дешевше»

Юрій Кайнара: «Більше 11 кг лаврового листа з’їли діти, які більше ніж пів року були на дистанційному навчанні.Такий об’єм даної спеції весь бувший Гадяцький район за такий період не використає».

Ми вирішили з’ясувати усі деталі в начальника відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради Станіслава Бутенка, ось що він повідомив:

«Згідно оновленого рекомендованого Міністерством меню, створеного Євгеном Клопотенком, дійсно передбачена значна кількість спецій. Списки необхідного складають заклади освіти. За наявності коштів ми формуємо все в один пакет та виставляємо закупівлю. З переможцем тендеру підписується договір, в якому зазначається максимальна сума, але кошти відразу ми не сплачуємо. Це просто підписаний договір на поставки спецій. Оскільки навчання було змішане, або дистанційне – ми оплачували згідно потреб. І наразі сплачено лише 18 тисяч за перше піврічча. Тобто вже тієї суми, майже 100 тисяч, не буде. 

Стосовно оплати харчування, то вона у садочках та школах не може перевищувати суму яка вже визначена виконкомом. Вартість цих спецій туди вже включена. Скільки всього коштів буде витрачено на придбання цих приправ – дізнатись можна лише в кінці року.

Куди саме використовують ці спеції – це вже питання до закладів освіти, оскільки меню створюють там, потім погоджують його у Держпродспоживслужбі. Ми не займаємось організацією харчування дітей, лише закупівлею відповідно списку від закладів освіти. 

Можу лише сказати, що наприклад оцет замовляють не для споживання, а з метою прибирання наприклад, але ж у закупівлях він буде як продукт харчування».

Тож одне питання залишається відкритим – в які страви дітям у закладах освіти Гадяцької громади додають не рекомендовані спеції? Адже згідно тендерної документації, замовлення на них зробили майже усі освітні заклади громади.

Анжела Замотаєва

LIVE OFFLINE
track image
Loading...