16 липня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 16 липня, День прийняття Декларації про суверенітет України. Віряни вшановують пам’ять патріарха Анатолія. До Нового року залишилося 168 днів.

16 липня 2023 року — неділя. 508-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 16 липня, церковне свято

16 липня в церковному календарі – день пам’яті патріарха Анатолія. Народився в Александрії в другій половині IV століття. За тогочасною традицією в юності висвятився на диякона. 449 року був на Соборі в Ефесі, коли з певними порушеннями з патріаршого престолу було знято Флавіана Константинопольського. Сторони не могли дійти згоди у тому, кого поставити на його місце. Тому вирішили вибрати з молодих священнослужителів. Вибір впав на Анатолія.

Папа Діоскор I був впевнений, що зможе схилити молодого чоловіка на свою сторону, але Анатолій все своє життя залишався вірним канонам православної церкви. За його правління було перенесено до Константинополя чимало мощів християнських мучеників. А 457 року навіть коронував Лева I Макеллу, що зійшов на імператорський престол. Це був перший такий випадок.

Що не можна робити в цей день

  • Намагайтеся не лаятися і не сваритися.
  • Не вживайте алкогольні напої.
  • Цього дня заборонено скупитися, особливо, якщо вас попросили про допомогу.

Народні прикмети і традиції на 16 липня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: собака погано спить, мало їсть, катається по землі чи риє лапами землю до непогоди;
  • павук почав плести нову довгу павутину — чекайте на гарну погоду;
  • роєм літають комарі до теплої погоди;
  • худоба скупчується і так стоїть — буде непогода;
  • комарі і мошки в’ються колами — найближчі сім днів встановиться гарна погода.

Які сьогодні іменини: Георгій, Анатолій, Марко, Василь, Іван, Костянтин.

Талісманом людини, народженої 16 липня є бурштин. Застигла багато тисячоліть тому смола хвойних дерев, яка відноситься до викопних органогенних мінералів. Здавна вважалося, що прикраси з бурштину допомагають отримати душевний спокій.

Який сьогодні день в Україні і світі

16 липня в Україні святкують День прийняття Декларації про суверенітет України / © Pexels

16 липня в Україні святкують День прийняття Декларації про суверенітет України. Саме цього дня 1990 року був ухвалений документ, який встановлював суверенітет нашої країни. Декларація для нас має велике історичне значення, адже вона проголосила українську самостійність, громадянство, незалежність та право встановлювати зовнішні відносини. Завдяки державно-правововму акту відродилася наша державність та була встановлена історична справедливість.

Також 16 липня День бухгалтера та аудитора України. Необхідність в обліку прибутків та витрат виникла разом з господарською діяльністю людини. На території сучасної України перший такий облік створили в давній культурі Трипілля. Археологи не раз знаходили глиняні таблички та кульки різного розміру з нанесеними на них знаками. Гіпотетично трипільці могли використовувати їх для обліку зерна, худоби тощо. Більше відомостей про облік на наших землях з’явилося на початку VIII століття до нашої ери, коли на Чорноморському узбережжі утворилися поселення греків. Міста вже тоді були досить розвиненими, там карбували гроші і активно торгували. Записи велися на спеціальних гіпсових та глиняних дошках, а ще використовували рахівниці, які називали абаки. Існувала в грецьких колоніях навіть податкова система і банки.

А ще 16 липня святкують День металурга в Україні. Професійне свято було започатковане 3 червня 1993 року. Металургійну галузь вважають однією з найдавніших, адже перші металурги з’явилися ще п’ять тисяч років тому. Полягає вона у видобутку металів з руд. Без неї важко уявити наше сучасне життя.

16 липня Всесвітній день змій. Важлива екологічна подія. Нині відомо близько 3500 різновидів змій, а на території України проживає 11 з них. Ці хижаки є дуже важливими для балансу екосистеми, адже вони регулюють популяцію комах, дрібних ссавців, земноводних. Головна мета цього дня полягає в тому, щоб привернути увагу до проблем цих плазунів, підвищити обізнаність про їхню роль у житті планети. Цікаво, що найбільшою неотруйною змією є анаконда, а найбільшою (і найрозумнішою) отруйною — кобра.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...