Що таке CSS?

Поділитися новиною

Каскадна мова стилів, чи css – це незамінний інструмент під час оформлення інтернет-ресурсів. Саме завдяки йому ви можете налаштувати зовнішній вигляд та розташування певних деталей на сторінці. Пропонуємо прямо зараз дізнатися все про css, його можливості, властивості та стилі у даному тексті.

Властивості CSS

CSS українською, як ми вже казали вище – каскадні таблиці стилів (Cascading Style Sheets). Саме вони допомагають нам додавати сторінку у тому вигляді, в якому вона нам потрібна. Розглянемо основні властивості та css правила, без яких нікуди:

  • font-size. Властивість, що використовується для зміни розміру шрифту. Висота літер може задаватися пунктами, пікселями та іншими співвідношеннями.
  • color. Визначає колір тексту. Його можна встановити, написавши після двокрапки зарезервовану або шістнадцяткову назву кольору, значення RGB.
  • background-color. Заливає потрібну ділянку тексту кольором, наче вона виділена маркером. Варіанти значень для background-color аналогічні властивістю color.
  • font-style. Цією властивість задається курсив css, або інший стиль (похилий, звичайний або курсивний).
  • font-weight. З цією властивістю можна не хвилюватися, як змінити жирність шрифту CSS. Значення можна задати за допомогою літер або чисел.
  • font-family. Визначає список шрифтів, які використовуватимуться під час стилізації тексту. Можна використовувати як назви шрифтів, так і назви груп шрифтів.

Загалом розробка css припускає доволі велике розмаїття правил. Це може бути і розташування елементів на сторінці, і розміщення його відносно інших деталей сторінці, і багато іншого. Тому якщо вам цікаво, як підключити css до html – ви можете звернутися по допомогу у css довідник, який пропонує Комп’ютерна школа Hillel.

CSS стилі

Стилі CSS часто плутають із тегами HTML, проте вони досить сильно відрізняються синтаксисами. Так scale css – це інструмент масштабування, який дозволяє одночасно змінювати сторінку в двох напрямках.

Розглянемо детальніше, як створити файл css з використанням стилів. Все, що вам потрібно – відкрити текстовий редактор та зберегти його у потрібному розширенні. А далі наповнювати його селекторами.

Селектори можуть бути ідентифікаторами (#id), класами (.class) або елементами (наприклад, p для абзаців). Крім того можуть використовуватися селектори вкладеності: CSS дозволяє вкладати селектори один в одного для більш точного вибору елементів. Наприклад, ви можете вкласти селектор класу в селектор елементу, щоб застосувати стиль тільки до елементів з певним класом, якщо вони знаходяться всередині певного елемента.

Тепер ви знаєте більше про каскадні стилі і можете самостійно моделювати інтернет-сторінки.

За матеріалами: https://itwiki.dev/

LIVE OFFLINE
track image
Loading...