Який купити мотоблок на Romb.ua: важливіші параметри

Поділитися новиною

Мотоблок – різновид малогабаритного трактора, досить потужний самохідний агрегат із навісним обладнанням, що дозволяє виконувати різні функції. Призначений для роботи на ґрунті різних видів. Порівняно із звичайними тракторами має невелику вагу. Компактний агрегат зазвичай використовується для обробки невеликих земельних ділянок.

Отже, купити міні мотоблок – дуже гарна ідея для будь-якого сучасного фермера. Але при виборі мотоблока важливо орієнтуватися на основні параметри та функціональність пристрою, виходячи з поставлених завдань.

Клас та маса

Клас пристрою зазвичай обирають з урахуванням площі земельної ділянки та типу робіт, що виконуватимуться за допомогою обладнання.

  • Для обробки невеликих городів, саду чи дачної ділянки можна вибрати мотоблок легкого чи середнього класу.
  • Професійні моделі є оптимальними для виконання різних робіт на сільськогосподарських ділянках-фермах великої площі.

Вага агрегату

Для домашньої експлуатації можна придбати міні-мотоблок вагою 60-80 кг.

Для обробки цілини та роботи на великих земельних ділянках краще підібрати потужніше обладнання, вага якого може досягати 110 кг та більше. Такі моделі застосовуються для перевезення вантажів, обробки твердого ґрунту та збирання врожаю у великих обсягах.

Тип двигуна

За типом двигуна мотоблоки поділяються на два види – бензинові та дизельні.

  1. Бензинові – це низький рівень шумів, невелика вага, невимогливість догляду. До того ж, коштують вони зазвичай трохи дешевше, ніж моделі дизельного типу.
  2. Дизельні характеризуються високою стійкістю та великим рівнем зчеплення з ґрунтом. Більш економні в сенсі витрат палива.

6467a53ed4057.webp

За потужністю

  • Невеликі ділянки – пристрій на 3-4 к. с.
  • Для роботи на ділянках площею 1 га пасують моделі на 5-9 к. с.
  • Більш потужні агрегати на 12 к. с. та вище – для складних ґрунтів та великих площ та обсягів робіт.

Зчеплення та редуктор

Зручність роботи та надійність обладнання визначає трансмісія, що складається з редуктора, зчеплення та кількості передач.

На мотоблоки встановлюється зчеплення двох видів:

  1. Однодискова або багатодискова муфта. Як правило, таке оснащення має важкі агрегати високої надійності.
  2. Ремінна передача – простіший і найпоширеніший варіант, що встановлюється на мотоблоки різних моделей.

Редуктор у мотоблоці відповідає за передачу моменту, що крутить, з двигуна на вихідний вал:

  • на легших моделях встановлюється конструкція з ланцюгами та зірочками в корпусі;
  • більш надійні і важкі моделі мотоблоків оснащені ланцюговими редукторами;
  • недорогі легкі моделі мають у оснащенні нерозбірний редуктор, який не можна буде відремонтувати у разі його поломки.

Глибина та ширина обробки ґрунту

Кожен мотоблок розрахований на певну глибину та ширину обробки, що також важливо враховувати при виборі обладнання.

  • Якщо родючий шар ґрунту становить трохи більше 20 см, можна вибрати агрегат із глибиною культивування не більше 25 см.
  • Для невеликої земельної ділянки буде достатнім захоплення шириною в межах 60-80 см. Моделі з шириною обробки 80-130 см вибираються для роботи на ділянках площею більше 1 га.

Вал відбору потужності

Це важливий елемент, за рахунок якого до агрегату приєднується додаткове навісне обладнання, що розширює функціонал пристрою. Якщо планується використовувати мотоблок у різних роботах, конче потрібно придбати модель із ВОМ.

Швидкості – передні та задні

Більшість сучасних мотоблоків оснащені механічною коробкою передач з однією-двома задніми та декількома передніми швидкостями.

Чим більше швидкостей, тим зручніша експлуатація агрегату. Наприклад, задні швидкості дозволяють експлуатувати мотоблок на вузькій ділянці, де неможливо розгорнути техніку.

Велика кількість швидкостей також потрібна, якщо планується експлуатувати мотоблок для прибирання снігу, перевезення вантажів та інших робіт.

В інтернет-магазині «ROMB» офіційно представлені мотоблоки та аксесуари до них від таких фірм-виробників як WEIMA, SOLO, «Кентавр», «Мотор Січ», Hyundai, «Форте» та деяких інших. На нашому сайті в інтернет-магазині можна придбати ці агрегати за доступною ціною з доставкою по Україні.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...