Прокляття «Гадяч-агро» або «Якби я ще так ту землю любив, як за неї розпинаюсь»

Поділитися новиною

Виділення 2,5 мільйонів фінансової підтримки комунальному підприємству «Гадяч-агро» –
питання, яке хвилювало депутатів впродовж
усього позачергового засідання сесії міської
ради, яке відбулося 23 березня.

Як виявилось, створене міською радою у 2021 році комунальне підприємство, не в змозі існувати без фінансової підтримки. Відповідно, цьогорічна посівна – під загрозою зриву, а 300 га землі можуть залишитись необробленими. Тому, директор підприємства Микола Калембет, який, до речі, має родинні зв’язки із міським головою, не знайшов іншого рішення, як тягти кошти із бюджету громади.
Не дивлячись на те, що за більш ніж рік існування підприємства, мешканці громади, досі не
почули звіту про його діяльність, депутати були готові надати фінансову підтримку. Переконати
присутніх зберегти бюджетні кошти намагався гадячанин Валерій Мотрич, який понад 22 роки
у агробізнесі. Він впевнений, що підприємство створили спокусившись прибутковими 2020-2021 роками, коли агробізнес дав 100% рентабельності. Проте, зараз ситуація кардинально змінилась
– із його слів, у минулому році агропідприємці мали величезні збитки, деякі збанкрутіли і наразі вимушені продавати свої землі. Цей рік, на його думку, зважаючи на ситуацію в країні, мало відрізнятиметься від попереднього. Тому, щоб організувати посівну на землях, якими володіє КП «Гадяч Агро», потрібно буде удвічі більше коштів, ніж збираються виділити. Свої думки він підкріпив детальними розрахунками.

Натомість, Валерій Мотрич запропонував альтернативний варіант, як зберегти кошти громади – здати землю в короткострокову оренду із помісячною оплатою (вартість близько 7 тис. грн за гектар). Тільки таким чином підприємство гарантовано отримає дохід і не витратить жодної копійки із бюджету Гадяцької міської ради.
Присутні вислухали запропоновані ідеї, міський голова спочатку навіть пообіцяв їх проаналізувати і, можливо, прислухатись. Але згодом, кардинально змінив свою думку – не приховуючи свого обурення він раз за разом повторював, що «не профукає» ці землі, «в такі ігри не грає і грати не буде», назвав комунальне підприємство проклятим і запропонував директору КП залишити цього року землі «під паром». Наостанок, кілька разів повторив, що особливого інтересу до цього КП взагалі не має. Але, чесно кажучи, здається трохи інакше – навряд чи людина, якій би було байдуже, так «розпиналась», як висловився він сам…
У той же час, поведінка Миколи Калембета, директора КП «Гадяч Агро», була не те що дивною, а смішною. Тоді, як міський голова агітував депутатський корпус голосувати за виділення фінансової допомоги для очолюваного ним підприємства, він взагалі не міг толком озвучити свою позицію, як керівник. Навіть деякі депутати погодились, що його пояснення «соромно слухати».
У підсумку, рішення про виділення фінансової підтримки не ухвалили. Як слушно зауважили присутні – не час експериментувати, щоб потім не було соромно дивитись в очі людям.

P.S. Під час засідання розглянули ще кілька питань, які стосувались виділення фінансової підтримки комунальним підприємствам міської ради – КП «Контур» виділили 62 621 грн на виплату зарплати; КП «Видавництво «Гадяч» 42 625 грн. на оплату за тепло; Гадяцькому ВУЖКГ та КП «Гадяч-житло» на компен- сування різниці у тарифах.
Міський голова наголошував, що ці комунальні підприємства також збиткові, як і «Гадяч Агро», але, у той же час, їм без проблем щоразу виділяють кошти. Можливо тому, що вони працюють на благо населення, а не задля задоволення чиїхось амбіцій?
До речі, ще одне земельне питання – про поновлення договору оренди землі Марині Ромасенко – зняли із розгляду до наступної сесії після пропозиції міського голови. Мер мотивував тим, що земля потрібна громаді, щоб у майбутньому забезпечити нею військо- вослужбовців. Договір оренди на 28 га земель сільськогосподарського призначення у межах міста, укладений до 21 травня 2023 року. Міський голова каже, що цього року орендар ще скористається землею – посіє і збере урожай. Надалі ці землі перейдуть до… КП «Гадяч Агро», а коли постане необхідність, їх будуть роздавати. Тобто, заявок на виділення ще немає, а орендарю вже дають копняка під зад. Черговий доказ того, що земля «нікого не цікавить»…
Капремонту доріг не буде
Буде поточний. А кошти, які виділяли на капремонт, перенесли на експлуатаційне утримання, поточний та середній ремонти по тих же вулицях, що і було оголошено раніше.
Окрім цього, із вул. Михайлівська зняли 100 тис. грн, вул. Корзуна 300 тис. грн, і площі Соборної 510 тис. грн. Розподілили їх таким чином:
30 тис. 400 грн додали на провулок Шкільний; 175 тис. грн – вул. Драгоманова;
100 тис. грн – вул. Гадяцького договору;
114 тис. 600 грн – вул. Гагаріна;
60 тис. грн – вул. Горького;
100 тис. грн – вул. Набережна Псла; 195 тис. грн – Набережна Груні;
100 тис. грн – вул. Вокзальна;
20 тис. грн – вул. Лохвицька;
15 тис. грн – вул. Полтавська.

132 тис. 890 грн – як співфінансування на ДП «Агентство місцевих доріг» на ремонт доріг загального користування місцевого значення. Загальна вартість -1 млн 202 тис 920 грн.
Зміни до бюджету
Доходну частину збільшили на
1 млн 497 тис 060 грн.
Видаткова частина бюджету збільшується на 2 млн 238 тис 526 грн. Ці кошти направили на:
194 тис. 660 грн – Центр ПМСД;
327 тис. 163 грн – забезпечення діяльності водопровідно-каналізаційного господарства;
217 тис. грн – забезпечення збору
та вивезення сміття;
57 966 грн – діяльність пов’язана з експлуатацією житлово-комунального господарства;
68 тис грн –КП «Сарське» на запчастини до трактора, бензокосу, бензопилу, компресор;
80 тис. грн – відділу освіти на ремонт гаража;
121 тис. 183 грн – відділу соцзахисту;
12 762 грн – створення резерву поворотної фінансової допомоги, що виплачується патронатному вихователю;
132 890 грн – субвенція обласному бюджету на будівництво, реконструкцію та ремонт доріг
850 тис. грн для відділення поліції на
придбання службового автомобіля.

Також Гадяцька лікарня стане «кластерною» – багатопрофільною лікарнею
в межах госпітального округу,
яка має забезпечити потребу населення в лікуванні найбільш поширених захворювань. Завдяки цьому, у медзакладі з’явиться МРТ (магнітно-резнансний томограф).

Матеріал підготувала Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...