Як зберегти зір, якщо довго працюєш за ноутбуком

Поділитися новиною

Сучасне життя тісно пов’язане з інформаційними технологіями. Навчання, робота, розваги — усе це не обходиться без комп’ютерів. Тривале сидіння перед екраном погано позначається на очах. Тому варто розглянути декілька порад, які допоможуть зберегти зір.

Як комп’ютер впливає на очі

Коли люди зосереджена та емоційно напружена, вона починає рідше кліпати. Через це очі пересихають. Виникає так званий комп’ютерний синдром. Людина відчуває сухість очей, свербіж, втому. Через тривалу роботу можуть з’явитись ускладнення короткозорості або далекозорості. Тому доведеться знімати додаткове напруження за допомогою нових окулярів.

Зменшити негативний вплив пристрою можна, якщо правильно підібрати екран. Якщо вам доводиться проводити багато часу онлайн і ви плануєте купити ноутбук в Україні, зверніть увагу на IPS-матрицю з матовим покриттям. Такі екрани краще показують чорний колір і, на відміну від глянцевих, відображають менше яскравого світла. На Eldorado.ua можна придбати техніку з потрібними характеристиками. Відзначте їх у фільтрах, і система видасть пропонування. Можна оплатити покупку можна онлайн, а також замовити доставку Україною.

Робіть перерви під час роботи

Якщо сидіти за ноутбуком довше 45 хвилин поспіль, очі будуть сильно втомлюватись. Візьміть за правило відволікатися хоча б на 5 хвилин. Встаньте, пройдіться, випийте чаю. Такі перерви добре позначаться на продуктивності, тому що ви уникнете зайвого напруження.

Спеціальні вправи

Гімнастика для очей допоможе розслабитись. Вона зміцнює м’язи, покращує зволоження. Робіть такі вправи впродовж коротких перерв:

  • станьте біля вікна, визначте на склі або рамі точку, на яку будете дивитись;
  • знайдіть предмет, розташований максимально далеко від вас;
  • почергово переводьте погляд із близької точки на віддалену.

Повторіть вправу декілька разів. Тепер заплющте очі та обережно натисніть на повіки пальцями. Такий масаж також послаблює напругу. Наостанок обертайте заплющеними очима праворуч, потім ліворуч.

Зволожувальні краплі

Під час роботи важко контролювати кількість кліпань очима. Тому не допускайте, щоб слизові оболонки пересихали. У цьому допоможуть краплі з гіалуроновою кислотою та вітамінами. Використовуйте їх, якщо відчуваєте дискомфорт. Після закапування покліпайте очима впродовж 30 секунд. Коли рідина добре розійдеться, можна далі працювати.

Ці прості поради допоможуть подбати про очі під час роботи онлайн. Якщо ж ви відчуваєте незвичні симптоми або помічаєте, що зір погіршився, зверніться до офтальмолога. Своєчасне обстеження та лікування допоможе уникнути серйозних проблем.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...