Страхування для закордонних подорожей: що варто знати туристу

close up portrait of hiker looking at the horizon

Поділитися новиною

Одним із найвідповідальніших етапів підготовки до закордонної подорожі є турбота про власну безпеку. Варто заздалегідь передбачити видатки не лише на відпочинок та придбання сувенірів, але й мати страховий резерв. Незаплановані витрати часто виникають зненацька, в спланувати всі потенційні ризики просто неможливо. Саме тому подорожуючим за кордон завжди радять мати діючий поліс туристичного страхування. Він може покривати такі ризики:

  • відміни або переривання поїздки з незалежних від подорожуючої особи обставин;
  • відшкодування вартості втраченого багажу або особистих речей;
  • непередбачуваної потреби у медичній допомозі.

Необхідне базове покриття передбачає оплату вартості невідкладного лікування. Враховуючи те, що в деяких країнах навіть виклик швидкої допомоги може бути платним та коштувати дорого, наявність страхового полісу повністю себе виправдовує. Проте остаточна ціна договору страхування залежатиме від переліку ризиків, які він покриває. 

Коли наявність страховки є обов’язковою умовою подорожі

Впровадження безвізового режиму суттєво посприяло розвитку туризму. Проте на сьогодні до деяких країн світу українцям все ще потрібні візи. Наприклад, це стосується подорожей до Великобританії, США, Куби, деяких країн Океанії. До того ж отримувати візу необхідно тим іноземцям, які планують перебувати за кордоном понад законодавчо дозволені безвізом 90 днів, наприклад, з метою працевлаштування.

Страховка на візу видається для кожної подорожуючої особи, незалежно від її віку. Вартість поліса залежатиме від тривалості, а також мети поїздки, якою може бути:

  • робота за кордоном;
  • туризм;
  • активний відпочинок.

Страховка покриває медичні витрати, пов’язані з лікуванням туриста за кордоном в межах встановленого ліміту.

Законодавчі вимоги, що стосуються отримання дозволу на візит в кожну з країн, необхідно уточнювати перед оформленням страховки на візу. Проте подорожуючий може за власним бажанням збільшити розміри страхового покриття понад мінімально необхідний рівень. У такому випадку страховка коштуватиме дорожче, але ви почуватиметеся більш захищено під час перебування за кордоном. 

Важливо! Електронний страховий поліс та паперова версія документа не відрізняються один від одного за своєю дією. Документ необов’язково роздруковувати для того, щоб скористатися наданою вам можливістю перетнути державний кордон чи звернутися за медичною допомогою.

Які витрати компенсує страхова компанія

Придбання найдешевшої страховки не завжди дозволяє заощадити. Наприклад, якщо ви плануєте займатися спортом під час подорожі, ймовірність отримання травми багаторазово збільшується у порівнянні з туристами, які їдуть просто гуляти вулицями міста. Проте, якщо у вашому страховому продукті не буде передбачений перелік ризиків, що пов’язані з певного виду активностями, отримати компенсацію за травмування буде неможливо. Саме тому вкрай небажано приховувати від страховика ваші справжні плани на подорож, адже в такому випадку турист ризикує залишитися незахищеним.

Важливо також звернути увагу, що туристичне страхування не створене для того, щоб лікувати за кордоном хронічні чи будь-які інші захворювання, які застрахована особа мала до закордонної поїздки. Медичні послуги надаються у разі необхідності їх термінового отримання. До таких випадків можуть належати невідкладна стоматологія, амбулаторне та стаціонарне лікування, транспортування додому тощо. Covid-19 може входити до переліку захворювань, лікування яких покриває страховий поліс під час закордонної подорожі.

Варто зауважити, що існують випадки, коли страхова компанія не зобов’язана надавати компенсацію лікування своєму клієнтові. Це стосується ситуації, коли турист отримав травму, перебуваючи у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...