Які фактори впливають на вихід олії з насіння соняшнику?

Поділитися новиною

Насіння соняшника — олійна культура з вмістом олії близько 45%. Втім, виробники отримують різний обсяг олії з однакової маси насіння. На вихід впливають різні фактори, включаючи обладнання, професіоналізм персоналу, якість насіння та інші. У компанії «ТАН» ви можете придбати якісне обладнання для виробництва олії та отримати консультації з його вибору.

Якість насіння

Вода та поживні речовини, температура та сонячне світло відіграють ключову роль у визначенні врожайності та якості насіння. Рослини соняшника, що ростуть у різноманітних умовах та регіонах, мають різні показники вмісту олії.

Вміст насіння соняшника коливається в залежності від сортових особливостей, умов вирощування, кількості та якості азотних добрив, а також від післязбиральної обробки насіння.

Концентрація олії в насінні визначається переважно кількістю фотосинтетично активної радіації (сонячної радіації, яку рослини можуть використовувати у фотосинтезі), що поглинається однією рослиною в період наливу ядра. Оптимальна дата посіву має вирішальне значення, оскільки вона забезпечує гарну схожість насіння, своєчасну появу сходів та гарний розвиток коріння. Кількість сонячних днів також має велике значення.

Вибір та якість обладнання для виробництва

Не менш важливим фактором є вибір відповідного та якісного обладнання. Воно має відповідати обсягу виробництва та методу виготовлення соняшникової олії. Доступні 2 варіанти:

  • для виробництва методом механічного віджиму необхідний якісний шнековий маслопрес;
  • виробництво методом екстракції відбувається в екстракторах.

В обох випадках буде потрібна лінія для попередньої обробки сировини: очищення, лущення. Якщо ви робите рафіновану олію, знадобиться також лінія для рафінації олії. На ній продукт проходить кілька етапів очищення.

При виборі обладнання не варто орієнтуватись лише на низькі ціни. Вся техніка повинна мати сертифікати відповідності.

Досвід працівників

Виробництво соняшникової олії потребує професіоналізму та розуміння технічних операцій. Весь персонал повинен пройти інструктаж з роботи з обладнанням. Помилки під час виробничого процесу можуть призвести до серйозних втрат.

Робітникам виробництва необхідно освоїти ряд передових технологій. Своєчасне навчання робітників всім процесам та особливостям роботи з обладнанням стане запорукою безперебійного та ефективного виробництва.

Обслуговування та очищення обладнання

У процесі виробництва устаткування постійно контактує з олією. Через це на поверхні залишаються масляні сліди, які згодом накопичуються і можуть призвести до неполадок у роботі. Щоб продовжити термін безперебійної роботи обладнання, виконують регулярне очищення.

У процесі роботи з обладнанням слід стежити за наступними параметрами:

  • Перед початком експлуатації перевіряють стан обладнання.
  • У перші 5?10 хвилин роботи обладнання необхідно уважно стежити за процесом, щоб переконатися у справності. Якщо все гаразд, можна розпочати виробництво.
  • Ніхто, крім операторів, не повинен наближатися до обладнання.
  • Після завершення роботи не забувайте вимикати живлення.
  • Хороше правило — очищати поверхні відразу після завершення роботи, не чекаючи поки олія, що залишилася, застигне.

Щоб обладнання працювало справно, слід регулярно проводити технічне обслуговування.

Висновки

Виробництво олії — складний процес, в якому задіяно багато обладнання та операцій. Вихід залежить від правильного вибору та якості цього обладнання, але не слід забувати й про інші чинники. Це досвід працівників та стан виробничого обладнання, але є й фактор, на який ви не можете вплинути — якість насіння. Якщо для виробництва використовується неякісна сировина з низьким вмістом олії, буде важко підвищити вихід, незважаючи на всі виробничі хитрощі.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...