Фріланс: особливості, труднощі та перспективи

Поділитися новиною

Що таке фріланс і як цього навчитися

Шукати роботу набагато комфортніше, коли є основне джерело прибутку чи певна сума на чорний день. В протилежному випадку ситуація значно ускладнюється. Не тому, що вакансій немає: їх багато. Однак коли людина починає відправляти резюме, в неї виникає дивне відчуття, що компанія не так вже й потребує співробітників. Скрізь потрібні тести, бесіди, випробувальні терміни тощо. Отже, влаштування на роботу може затягнутися не на дні, а тижні, навіть місяці. А їсти треба зараз, та й загалом життя вимагає витрат. Що робити? Рішення – фріланс, що допоможе швидко почати заробляти. В Інтернеті безліч замовлень, вони оплачуються практично відразу після виконання, до того ж обсяги робіт не мають обмежень.

Що таке фріланс

У терміні Freelance складовим словом є free, тобто «вільний». Це дійсно так. Графік у фрілансерів відносно вільний, працювати можна тоді, коли це зручно. Отже, буде час на казино РМ, відпочинок, сім’ю тощо. Звісно, що є дедлайни, які не можна порушувати, але загалом людина сама розпоряджається своїм часом. Якщо запропоновані замовником умови не влаштовують, можна знайти інший варіант або домовитися на компроміс.

Фріланс не прив’язує до себе – в тому сенсі, що його можна без проблем поєднувати із офлайн роботою та домашніми справами. Цікавий момент: практика показує, що звичайне працевлаштування людини без «голодного» погляду проходить легше. Напевно, хороший спеціаліст, який не напрошується, цікавить працедавців.

Із чого починати

Деякі типи завдань не потребують спецобладнання, навичок, знань, навчання. Їх можна просто взяти та почати виконувати. Наприклад:

  1. Розшифрування аудіо. Слухати на набирати текст.
  2. Створення відеотитрів. Схожа робота, хоча в іншому форматі.
  3. Написання статей. Інформаційних, аналітичних, розважальних.
  4. Відгуки та коментарі. На товари, послуги, сервіси, сайти.
  5. Заповнення товарних карток в інтернет-магазинах.
  6. Розробка банерів. Малювання, створення дизайну, складання колажів.
  7. Логотипи. Більш складна робота, але й оплачується дорожче.
  8. Фавікони. Невеличкі іконки, що додаються до вкладок браузера.

Знайти завдання можна на спеціалізованих біржах фріланса: саме з них починають новачки. Зазвичай такі сервіси беруть комісію. Є навіть такі, що вимагають певного внеску за доступ к контенту. Але відповідних сайтів багато, тому можна знайти найвигідніший для себе варіант. Щоб уникнути прикрих проблем і промахів, варто спочатку розібратися, як краще діяти та які послідовні кроки робити.

Як стати досвідченим 

Головне − зорієнтуватися в основах та получити перші гроші за роботу. Потім буде легше визначитися зі спеціалізацією. За бажання можна записатися на курси, щоб отримати професійні знання з певної дисципліни. Можна навіть знайти помічників. Але на старті важливо не кинути справу. І через якийсь час профіль на біржі буде виглядати вражаюче і сам по собі приваблювати замовників. Отже, фрілансер буде не шукати замовника, а обирати його з кількох варіантів.

Щодня з’являються тисячі онлайн замовлень. Серед них бувають і дорогі, що не може не приваблювати. Але слід розуміти, що за такий гонорар замовник витрясе всі нерви. Отже, простіше та вигідніше братися за легкі, нехитрі завдання. На одне складне завдання можна витрати цілий день. Але за той самий день можна виконати кілька нескладних завдань і при цьому заробити більше.

Але є виконувати прості завдання − тільки півсправи. Важливо зростати як фахівець, щоб вміти справлятися зі складними запитами. Якщо спочатку вони даються важко, то в міру набуття досвіду та знань буде дедалі легше. Прийде момент, коли прості завдання вже стануть давно пройденим етапом.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...