Чому не працює ноутбук з Windows 10?

Поділитися новиною

Windows 10 не завантажується? Не впадайте у відчай, якщо комп’ютер не запускається. Існує величезна кількість виправлень. Фокус полягає у знанні, які інструменти використовувати в першу чергу. Наша порада – розпочати з найпростіших виправлень.

Якщо при включенні кнопки ноутбук зовсім не подає ознак життя, тут можливі наступні неполадки:

  • Проблема в живленні, внаслідок чого ноутбук міг сильно розрядитися, тому слід перевірити, чи включений штекер адаптера в гніздо, а вилка в розетку 220 В.
  • Поломка блоку живлення, що нерідко відбувається внаслідок випадкових ударів або ж через різьбленого стрибка напруги, що призводить до його перегорання. Для перевірки слід підключити до лептопу ідентичний блок живлення і перевірити, чи запрацює він.
  • Порушення контактів в роз’ємах або ж їх підгоряння, причиною чого нерідко стає неправильна послідовність включення, коли користувач спочатку включає шнур живлення в мережу, а потім вже включає його в гніздо ноутбука. Це нерідко викликає іскру, яка часто призводить до поломки
  • Несправність з боку зовнішніх пристроїв, до числа яких варто віднести Wi-Fi адаптер, приєднаний flash накопичувач або micro CD карту. Для виправлення ситуації слід відключити їх і спробувати включити ноутбук заново.

Перевірте акумулятор

Якщо ви користуєтеся ноутбуком, проблеми з акумулятором можуть спричинити проблеми із завантаженням. Варто протестувати кабель альтернативного зарядного пристрою, щоб перевірити, вирішує цю проблему чи ні. Переконайтеся, що кабель працює, випробувавши його на іншому ноутбуці. Потім вийміть акумулятор системи та підключіть пристрій до джерела живлення.

Діставання акумулятора допоможе вам з’ясувати, чи винна проблема з обладнанням. Ключовим тут є гарантування того, що ви перевіряєте лише один елемент у будь-який момент часу. Якщо проблеми із живленням заважають запуску, дуже важливо, щоб ви знали, чи потрібна заміна акумулятора, зарядного кабелю або іншого компонента.

Якщо проблема все таки з акумулятором або зарядкою, вам доведеться замінити цей компонент. Не забувайте, що вибирати потрібно за спеціальними параметрами, які є на будь-якому пристрої у вигляді етикетки. У разі, коли її немає, вам доведеться шукати альтернативи, на сайті Zeto.ua вам буде доступний пошук по моделі ноутбука.

Від’єднайте всі свої USB-пристрої

Серйозна проблема з оновленнями Windows 10 полягає в тому, що іноді ваш ноутбук не завантажується через конфлікт з USB-пристроєм. Вирішити цю проблему можна, від’єднавши всі USB-пристрої (та будь-яку іншу непотрібну периферію) та перезавантаживши комп’ютер.

Якщо ваш ноутбук залишається на одному екрані завантаження, проблему може вирішити видалення всіх USB-пристроїв. В інших випадках вам може знадобитися перезавантажити ноутбук.

Вимкніть швидке завантаження

У вашому BIOS або UEFI є параметр Fast Boot, який дозволяє швидше запускати Windows 10, попередньо завантажуючи драйвери. На жаль, Windows Update може порушити сумісність із швидким завантаженням. На щастя, ви можете вмикати та вимикати Fast Boot через ваш BIOS, а не всередині Windows 10.

Спосіб входу на екран BIOS / UEFI відрізняється між ноутбуками. Щоб отримати вказівки щодо пошуку правильного методу для вашого ноутбука, зверніться до нашого посібника щодо введення UEFI / BIOS на ноутбуці. Для більшості людей натискання клавіші Delete під час завантаження повинно викликати середовище BIOS. Дві інші клавіші, які теж можуть працювати – це F2 та Escape.

Після входу в BIOS або UEFI параметр Швидке завантаження зазвичай є частиною Додаткових параметрів, хоча він може бути де завгодно.

Якщо ви не бачите жодного запису швидкого завантаження, ваш ноутбук був створений до 2013 року, оскільки вони не включали опцію швидкого завантаження.

Перевірте інші налаштування BIOS / UEFI

Неправильно налаштований BIOS / UEFI може перешкодити ноутбуку запуститися.

BIOS / UEFI – це середовище перед завантаженням, що містить апаратні налаштування для вашого ноутбук. Вони корисні для відновлення, оскільки працюють навіть тоді, коли Windows цього не робить.

Щоб отримати доступ до цих налаштувань, потрібно запустити ноутбук у режимі BIOS. Опинившись у режимі BIOS, перевірте такі налаштування:

Безпечне завантаження

Безпечне завантаження за неправильного налаштування може призвести до того, що ваш ноутбук не запускається. Ви можете вимкнути безпечне завантаження в BIOS, але для цього може знадобитися скинути Windows 10 до заводських налаштувань та / або скинути BIOS. Крім того, вимкнення Secure Boot може зупинити вас від оновлення до Windows 11.

Причиною проблем із безпечним завантаженням є те, що він призначений для захисту ноутбуків від шкідливих програм. Оскільки він перевіряє драйвери та апаратне забезпечення, завантажені Windows під час запуску, будь-який драйвер або апаратний компонент, не розпізнані системою, призведе до помилки під час завантаження.

Параметри безпечного завантаження знаходяться в розділі Параметри завантаження. Ви можете увімкнути або вимкнути його. Для нього слід встановити режим UEFI для Windows замість Іншої ОС (як правило, Linux).

Спробуйте сканувати шкідливе програмне забезпечення

Шкідливе програмне забезпечення є основною причиною не завантажуваного ноутбука. Найкращим методом боротьби зі шкідливим програмним забезпеченням є завантажувальний диск захисту від шкідливих програм. Я віддаю перевагу вільному диску Касперського.

Потім ви можете завантажитися на уражений ноутбук за допомогою рятувального диска та видалити шкідливе програмне забезпечення, що перешкоджає завантаженню ноутбука. Зверніть увагу, що образ диска Kasperkey вимагає системи UEFI.

Неможливо запуститися з завантажувального пристрою

Можуть бути різні повідомлення англійською мовою, наприклад «Error loading operating system» або щось подібне, а далі ноутбук не завантажується. Спершу витягніть всі флешки і диск з приводу та перезавантажте ноутбук. Якщо не допомогло, то справа або в апаратній, або в програмній проблемі жорсткого диска.

Перше – вирішується зверненням до сервісного центру, але спочатку потрібно перевірити що проблема в диску. Найдоступніший спосіб – перевстановити Windows самому. Якщо допомогло, то значить проблема була на програмному рівні.

Скидання заводських налаштувань

Ми залучаємося до більш складних і руйнівних варіантів ремонту. Окрім відновлення заводських налаштувань, складніші варіанти включають відновлення та оновлення ноутбук. Кожен має свої переваги та недоліки.

Скидання до заводських налаштувань знищує деякі програми та інші дані, але ви можете зберегти деякі файли. Для Windows 10 повернення до заводських налаштувань (Microsoft називає цей процес, як «скидання») відновлює ноутбук в робочий стан за замовчуванням.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...