Причини виникнення та методики лікування тривожних розладів

Поділитися новиною

Тривожний розлад – це серйозна проблема, з якою стикається величезна кількість людей, особливо зараз, після початку повномасштабного російського вторгнення. Зазвичай людина, яка хворіє на тривожний розлад, хвилюється без будь-яких причин. Вона відчуває панічний настрій, а також страх, навіть якщо їй нічого не загрожує.

Причини виникнення тривожного розладу

Зараз до кінця не відомо, що саме провокує захворювання, але можна стверджувати, що іноді цей стан супроводжує більш серйозні психічні захворювання, зокрема шизофренію. Виникає питання, чи можна вилікувати тривожний розлад? Вважається, що стимулювати виникнення розладу може постійний стрес, а також проживання у досить складних умовах, за негативного впливу оточуючих. Якщо на людину тисне сім’я, або знайомі, це провокує постійний стрес, хвилювання, людина не може розслабитися, тому постійно знаходиться у збудженому стані, що викликає тривогу.

Варто розуміти, що тривожний розлад може призвести до більш серйозних наслідків та виникнення повноцінного психічного захворювання, яке потрібно лікувати у стаціонарі під постійним наглядом лікаря. Для лікування тривожного розладу потрібно провести діагностику. В залежності від складності захворювання, можна обрати одну або декілька методик, які поєднують між собою. Комплексний підхід дозволяє покращити ефективність лікування та у короткий термін зменшити тривожність людини. Комбінуючи лікарські препарати, а також психотерапію, релаксацію, відпочинок, можна суттєво покращити стан хворого.

Методи лікування тривожних розладів

Зазвичай людям з тривожними розладами, призначають антидепресанти та релаксанти. Тобто препарати, які розслабляються м’язи та дозволяють людині відпочити.

Ефективні способи лікування:

  • Можуть призначатися седативні препарати, снодійне, якщо у людини серйозні проблеми зі сном. Варто відзначити, що величезне значення у лікуванні відіграє психотерапія, яка може бути груповою або індивідуальною.
  • Обговорення проблеми з психологом, спілкування з людьми, які також зіштовхнулися з розладом, дають хороші результати. Людина повинна відчувати постійну підтримку, а також бажання їй допомогти.
  • Нерідко під час групової терапії, на неї запрошують родичів хворого, що покращує знання про хворобу, та дозволяє попереджувати напади, а також не провокувати виникнення панічних атак.

Головне завдання – це позбавити пацієнта страху та запевнити його тому, що все нормально, а людина здатна повністю контролювати ситуацію. Варто намагатися не лише позбавитися від симптомів та тривоги, але й усунути причину страху. З цим допоможуть досвідчені психологи, які розберуть проблему та допоможуть її вирішити.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...