10 лютого – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

Поділитися новиною

10 лютого 2022 року – четвер. Цього дня в Україні та світі святкують цікаве свято – пригощання домовика (День домовика) – та Всесвітній день зернобобових. В православному календарі – день вшанування пам’яті преподобного Єфрема Сирина. В народі 10 лютого називають “Єфрем Запічник”, “Єфрем Вітродуй”, “Єфрем Примовник”.

Свято пригощання домовика або День домовика. В народі його ще називали Велесичі або Кудеси. Домовики – це міфологічні давньослов’янські персонажі, які вважалися добрими духами, що захищаються домашнє вогнище. За характером вони були вередливими, але гарним родинам завжди допомагали підтримувати чистоту в домі та не сваритися. Також дбали про здоров’я членів сім’ї, домашню худобу і господарство. Водночас злих і байдужих людей домовики карали.10 лютого традиційно потрібно почастувати домовика чимось смачненьким. Його улюбленими ласощами вважаються молоко, солодощі і солодка каша. Насипати страву потрібно у окрему тарілку. Важливо, щоб у оселі на Кудеси було весело і гамірно.

Іменини святкують: Володимир, Варфоломій, Георгій, Вольдемар, Леонтій, Гнат, Федір, Ольга.

Талісманом людини, народженої 10 лютого, є тигрове око. Цей камінь здавна відомий, адже його часто використовували у прикрасах. Цінується тигрове око не лише за привабливу зовнішність, але й за лікувальні властивості. Вважається, що камінь може вилікувати різні хвороби, навіть застудні.

Що не можна робити цього дня

10 лютого забороняється ображати когось, сваритися.

Не займайтеся важкою працею.

10 лютого намагайтесь не виходити з дому просто так.

Не займайтеся садівництвом.

Не варто залишати брудними дзеркала.

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

дивилися, який сьогодні день: темне небо до відлиги;

10 лютого птахи низько літають до похолодання;

якщо погода вітряна, влітку чекайте на багато дощу;

а якщо 10 лютого дерева вкриті інеєм, незабаром прийде потепління.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...