Що означає перехід на енергетичні одиниці обліку газу?

Поділитися новиною

З травня споживачі газу платитимуть не за кубометри, а за обсяг отриманої енергії. В областях, де газ менш калорійний, споживачі платитимуть менше.

Про це повідомив начальник управління метрології та газовимірювання Оператора ГТС України Микола Болховітін.

Згідно з ухваленим торік законом, приймання та передача природного газу буде здійснюватися в одиницях енергії – кіловат-годинах. Нова система обліку почне діяти з 1 травня.

Метою нововведення є інтеграція України до Європейського ринку газу, а також справедливе ціноутворення для споживача, адже енергетична цінність газу відрізняється в різних областях.

«Кожен споживач навіть у межах регіону може отримати газ із різною теплотою згоряння. Мета закону, щоб споживач та регіон, який отримує газ з меншою теплотою згоряння, платили за отриманий продукт менше […] Споживачі регіону з меншою теплотою згоряння будуть платити менше при тих самих фактичних обсягах газу, який споживається»,

– говорить Микола Болховітін.

Для обліку спожитої енергії не потрібно буде змінювати обладнання. Розрахунок здійснюватимуть так само з використанням лічильників газу. Для обрахунку кількість спожитого газу в кубометрах множитиметься на вищу теплоту згоряння газу в регіоні.

Щомісяця Оператор ГТС публікує дані про калорійність газу в різних регіонах. Згідно з даними за січень, на Полтавщині  вища теплота згоряння газу була однією з найнижчих в Україні – 9 тис. 60 ккал/м³. Це означає, що споживачі Полтавщини зможуть платити менше за меншу кількість отриманої енергії при тих самих обсягах переданого газу.

Gas Quality Map 2022 01 (site)

Газ, який надходить до кінцевого споживача, є результатом змішування газу з різних джерел: імпорт, підземні сховища газу, видобувні компанії. Тому його теплота згоряння постійно змінюється з залежності від регіону, газопроводу, сезону тощо.

Інформацію про калорійність газу та обсяги спожитої енергії надходитимуть споживачам у платіжках.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...