5 міфів про пересувні відділення “Укрпошти”

Поділитися новиною

Новина про те, що Укрпошта продовжує запускати пересувні відділення, наробила багато галасу і, як завжди трапляється з нововведеннями, обросла чутками і міфами. Щоб розібратися, що правда, а що ні, і як відтепер буде працювати пошта, ми дослідили 5 головних міфів про «пошту на колесах»

Міф 1. Відділення закриються і Укрпошта перестане працювати

Укрпошта не може припинити роботу, якщо в населеному пункті мешкає хоча б одна людина. Цей обов’язок національного поштового оператора закріплено законодавчо, тому всі хвилювання, що Укрпошта просто перестане надавати послуги — ​марні. У Полтавській дирекції Укрпошти нам пояснили, що ж буде з відділеннями в селі.

«У всіх селах Полтавщини, де проживає більше 1,2 тис. осіб, залишаються стаціонарні відділення поштового зв’язку, переважну більшість з яких вже автоматизовано. Найближчим часом автоматизують ще 40 сільських відділень, щоб клієнти могли, крім поштових, отримувати ще й фінансові послуги. А ось там, де проживає менше 1,2 тис. осіб, будуть працювати пересувні відділення. 1–2 рази на тиждень, залежно від чисельності населення, в село приїжджатиме спеціальне авто Укрпошти. Воно обладнане таким чином, щоб можна було доставляти посилки, розвозити періодику, пенсії, продавати товари першої необхідності. Тож перелік послуг, які надає Укрпошта, не тільки не скоротиться, а ще й розшириться. А сама пошта, як працювала, так і буде працювати», — пояснили у дирекції.

Штат пересувного відділення складатиметься з водія, начальника відділення і листоноші. Поки листоноша і водій розвозитимуть посилки і пенсії, начальник залишатиметься у точці обслуговування. Це буде або приміщення відділення Укрпошти, або якесь інше, надане сільрадою. В точці присутності можна отримати всі ті ж послуги, що і у пересувному відділенні. Тобто, якщо людині потрібно відправити посилку, це можна зробити як у точці обслуговування, так і віддати посилку листоноші, яка на авто буде об’їжджати село.

Міф 2. Через нові графіки пенсію не будуть доставляти вчасно

Сільські відділення і зараз не працюють 6 днів на тиждень. Як правило, вони задіяні 2–3 дні на тиждень. Для частини населених пунктів із переходом від стаціонарних відділень на пересувні графік може взагалі не змінитися. А навіть, коли зміняться, вони будуть складені таким чином, щоб листоноша встигала обслуговувати всіх мешканців, у тому числі і вчасно доправляти пенсії. Якщо говорити окремо про доставку соціальних виплат і пенсій, то Укрпошта, як ніхто інший, зацікавлена доставляти їх вчасно. Справа в тому, що поштовий оператор звітує за доставку кожної пенсії. І якщо з якоїсь причини гроші не були вручені, пошта має їх повернути назад на рахунок Пенсійного фонду. Впровадження пересувних відділень на графік доставки пенсій не вплине. Але це суттєво підвищить рівень безпеки і персоналу, і коштів, а також забезпечить комплексне обслуговування пенсіонерів: при одержанні пенсій можна буде одразу сплатити рахунки за споживчі послуги, придбати товар, оформити передплату тощо.

Міф 3. З переходом на новий формат пошта перестане доставляти газети і журнали

Оформлення передплати і доставка періодики — така ж послуга Укрпошти, як і решта інших. Укрпошта і надалі буде розвозити газети та журнали. Оформити передплату буде можливість як у точці обслуговування, так і у листонош. Придбати пресу без передплати можна буде у пересувному відділенні. А що робити з доставкою тижневиків, якщо вихід номера і графік пересувного не співпадають? Коли запускаються пересувні відділення, перші кілька тижнів авто їздить за плаваючим графіком, щоб протестувати роботу і скласти постійний. Як показує досвід Укрпошти в областях, де пересувні відділення вже працюють, швидко вдається знайти зручний режим, який даватиме змогу вчасно розвозити і пенсії, і періодичні видання, та надавати інші послуги.

Міф 4. Оскільки пошту тепер доставлятимуть автівкою, через ціни на паливо зросте вартість поштових послуг

Укрпошта, як й інші організації, час від часу переглядає тарифи на свої послуги. Це пов’язано з інфляцією, підвищенням заробітної платні тощо, але точно не зі зміною формату роботи пошти. По­перше, ціни однакові для всіх відділень по всій території країни, незалежно від того, як відділення — пересувні чи стаціонарні — там функціонують. По­друге, зміна формату зі стаціонарних відділень на пересувні якраз пов’язана з оптимізацією. Кількість послуг, які оплачують мешканці невеликих сіл, не перекриває витрат Укрпошти для забезпечення цих послуг в класичному форматі. Щоб не тільки зберегти існуючі, але й запровадити сучасні послуги, які базуються на нових технологіях, було вирішено в невеликих населених пунктах змінити формат зі стаціонарних на пересувні. Бо утримувати одне пересувне відділення, яке буде обслуговувати кілька сіл, вигідніше, ніж зберегти кілька стаціонарних.

Міф 5. Із запуском пересувних відділень на пошті не можна буде сплатити комунальні послуги

Навпаки, із їх запуском оплатити комуналку можна буде не лише готівкою, а ще й карткою, бо кожна бригада матиме автономний термінал для приймання платежів. Сама ж послуга нікуди не зникає — всі, хто сплачував комунальні через Укрпошту, можуть і далі це робити. Листоноша так само зможе допомогти з оплатою — вона і принесе платіжки, і оформить оплату.

Як бачимо, міфи виявилися дійсно міфами. Така людська природа, що до всього нового ми ставимося з пересторогою. Проте в цьому випадку для хвилювань дійсно немає причин: пошта в селах працюватиме, просто в деяких вона тепер буде «на колесах».

Як буде на практиці?

У зазначений по графіку день до конкретного села приїжджатиме пересувне відділення, в якому, крім водія, будуть листоноша і начальник. Начальник відділення поштового зв’язку буде приймати клієнтів в точці обслуговування (в приміщенні Укрпошти або у приміщенні, яке надасть сільрада). Він прийматиме комунальні платежі, допомагатиме з передплатою, видаватиме грошові перекази та соціальні виплати, поповнюватиме мобільний рахунок тощо.

В той самий час водій-супроводжувач та листоноша доставлятимуть пенсії, періодику, посилки, продаватимуть товари, прийматимуть платежі біля ДОМІВОК користувачів.

У пересувному відділенні можна буде скористатися усіма звичними послугами, які раніше надавалися у стаціонарному: сплатити «комуналку», оформити передплату чи придбати періодику і товари першої необхідності, отримати чи оформити відправлення та інші. Можна буде також замовити малогабаритну побутову техніку та ліки».

Усі машини мають бути обладнані терміналом, що дозволить надавати фінансові послуги навіть мешканцям найвіддаленіших сіл, а саме: зняти готівку чи поповнити картку.

Графіки роботи відділень

Пересувне відділення працюватиме за графіком 2-3 рази на тиждень. Дізнатися графік можна в сільського голови або у листоноші.

У населені пункти, де мешкає менш як 500 жителів, пересувне відділення приїжджатиме один раз на тиждень. У села з населенням від 500 до 1200 – два рази на тиждень.

Підготувала Валентина Йотка.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...