Абонентська плата за теплопостачання: пояснюємо в чому суть

Поділитися новиною

Гадячани отримали нові платіжки за послуги теплопостачання та постачання гарячої води в яких з’явився пункт про абонентську плату

Кожному користувачу послуг було нараховано суму 53,97 грн в розділі «Абонентська плата за централізоване опалення та послуги гарячого водопостачання».

До укладення договору:

Після укладення договору:

Звідки з’явилась ця сума, що в неї входить та чи обов’язково її сплачувати?

Нагадаємо, що із 1 жовтня набрали чинності постанови Кабінету Міністрів України від 08.09.2021р. №1022 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 830» та №1023 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 р. № 1182», якими внесено зміни до Правил надання послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, та запроваджено нові форми типових договорів, серед яких і публічний договір приєднання. В зв’язку з цим місцеві постачальники теплоенергії укладали індивідуальні договори із споживачами.

У жовтні, гадячани отримали до своїх платіжок типові форми заяви-приєднання до публічного договору від КПТГ «Гадячтеплоенерго». Кожен отримувач послуг, який навіть не заповнював заяву-приєднання однаково буде автоматично приєднаний до умов договору, дивіться на сайті теплопостачальної організації:

«У разі не заповнення цієї заяви, публічний договір буде автоматично укладений за старою інформацією. Фактом укладення договору є вчинення будь яких дій споживача, тобто: надання підписаної заяви-приєднання, сплата рахунку за послуги теплопостачання та сам факт отримання послуг».

Тобто, якщо ви отримували послуги або сплачували за них – ви автоматично уклали договір з постачальником.

Повернемось до абонентської плати

В укладених індивідуальних договорах наявна абонентська плата, яка передбачена частиною 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Ця плата є рівною для всіх отримувачів послуг та повинна бути сплачена на рівні оплати за фактично отриману теплоенергію та гарячу воду.

Абонентська плата включає такі витрати:

– з укладення договору про надання комунальної послуги;

– здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами;

– з обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води і теплової енергії (у разі їх наявності у будівлі споживача);

– а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води).

Влад Лидзарь.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...