Інструкція, як захистити себе від «ковідних» патрулів та терору із «сертифікатами»

Поділитися новиною

В Україні, яка перебуває в стані адаптивного карантину через поширення коронавірусу, почалися масові перевірки дотримання маскового режиму й накладання штрафів на порушників. На Полтавщині, яка знаходиться у жовтій карантинній зоні, за добу в середньому працює 38 мобільних груп.

Ми вирішили розібратись хто і де перевірятиме COVID-сертифікати, а також пояснити, які права мають українці.

Де відбуватимуться перевірки?

Національна поліція спільно з Мінцифрою розробили та розпочали інтеграцію відповідного програмного забезпечення на планшети поліцейських для швидкої перевірки сертифікатів з «Дії» або сканувавши паперовий його варіант.

«Перевіряти достовірність сертифікатів про вакцинацію громадян з 21 жовтня будуть працівники Держпродспоживслужби, Центру контролю та профілактики хвороб на місцях, а також працівники Патрульної поліції України. Перевірку проводитимуть у місцях великого скупчення людей, де може бути поширення хвороби – під час перевезень, відвідувань закладів, ринків, торговельних майданчиків», – сказав заступник начальника Департаменту патрульної поліції України.

У паперових свідоцтвах про вакцинацію обов’язково мають бути реквізити – інформація про вид щеплення, кількість доз щеплення, підпис лікаря та печатка офіційної установи охорони здоров’я.

«Всі дані про вакцинацію громадян вже є в реєстрі, який також підключений до міжнародних баз. Інформація буде перевірятися дуже ретельно. Працівники, які перевірятимуть свідоцтва про вакцинацію, мають пересвідчитися в достовірності свідоцтва, адже відомі випадки їх підробки», – розповів він.

Відповідальність

За виготовлення і збут підробленої медичної документації правопорушникам може загрожувати покарання – від штрафу у 17 тисяч гривень до 5 років позбавлення волі. За використання підроблених довідок чи сертифікатів передбачене покарання – від штрафу на суму до 850 гривень до обмеження волі на строк до 2-х років.

«Люди, які замовляють і купують підроблені сертифікати про вакцинацію, у випадку виявлення підробки документу та спроби скористатися ним, будуть притягуватися до відповідальності за порушення карантинних умов. Це може бути штраф від 17 до 34 тисяч гривень. У випадку, якщо буде доведено, що особа, хвора на коронавірусну інфекцію, розповсюдила хворобу, вона може бути притягнена до  кримінальної відповідальності», – додав Олексій Білошицький.

До речі, медпрацівники, які будуть вносити неправдиві відомості у бази даних, також ризикують отримати штраф до 68 тис. грн або до 2 років обмеження волі та позбавлення права обіймати посаду. А тим, хто підробки виготовлятиме та продаватиме, – штраф до 170 грн або позбавлення волі до 3 років.

Знайте свої права

Відомий криворізький адвокат Денис Ковш звернув увагу на те, що Конституція України та Закон України «Про поліцію» не передбачають такого права співробітників поліції.

Також він обґрунтував і пояснив, як повинен вчинити громадянин, якщо поліція вимагає «ковідний» сертифікат?

Найперше ви повинні розуміти самі і доносити поліції чи іншим особам (роботодавцям, перевізникам і тд.) інформацію про те, що наказ, який випустив МОЗ чи постанова Кабміну, якщо вони порушують права і свободи людини, є злочинними, бо суперечать конституційним правам і свободам людини.

Стаття 8 Конституції: в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

Стаття 60. Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.

А якщо звернення виглядає не як перевірка, а як прохання показати, підтвердити наявність сертифікату про щеплення?

У такому випадку ви повинні опиратися на статтю 39 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я».

Пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також, про відомості, одержані при його медичному обстеженні.

Забороняється вимагати та надавати за місцем роботи або навчання інформацію про діагноз та методи лікування пацієнта.

Також вам потрібно знати статтю 286 Цивільного кодексу України. Ці статті захищають ваше право на таємницю про стан здоров’я.

Поліція не уповноважена перевіряти сертифікати про щеплення. В Законі України «Про поліцію» відсутні такі повноваження. Більш того, поліція не має права перевіряти їх, бо це перевищення службових повноважень поліцейських і карається відповідно до статті 365 Кримінального Кодексу України.

Якщо для перевірки громадянину назвуть якісь постанови чи статті закону?

Якщо представник правоохоронних органів хоче перевірити ваші щеплення чи документ, у якому вказано робили ви їх чи ні – попросіть його назвати статтю Закону України «Про поліцію», де правоохоронці уповноважені таке робити?

Посилання правоохоронця на постанову Кабміну для вас є безпідставним, бо вона суперечить Конституції України, а його повноваження прописані не в постанові Кабміну, а в Законі України «Про поліцію»

Пам’ятайте, що будь-яку інформацію про стан вашого здоров’я поліція може отримати тільки за ухвалою суду. У перевіряючого є така ухвала суду? Навряд!

Адвокат із упевненістю стверджує, що законослухняні правоохоронці не будуть порушувати Конституцію України, не будуть перевищувати службові повноваження, навіть щодо громадян, які не знатимуть цих положень та не відстоюватимуть свої прав, гарантованих Конституцією України.

Якщо після відмови громадянина правоохоронці все таки складають на нього  протокол?

Адвокат радить жодні папери не підписувати, а одразу викликати слідчу оперативну групу (СОГ) і скласти заяву про злочин: вчинення кримінального правопорушення за статтею Кримінального кодексу України «Про перевищення владних або службових повноважень працівником правоохоронного органу» стаття 365. Ця стаття, до речі, передбачає реальні терміни позбавлення волі.

Висадити невакцинованого пасажира також не мають права

Стаття 64 Конституції передбачає можливість введення окремих обмежень прав і свобод громадян, але тільки в умовах військового або надзвичайного стану та із зазначенням термінів дії. При цьому ні перше, ні друге із моменту початку пандемії не вводилося. В Україні, поки що до 31 грудня 2021 року, діє адаптивний карантин та режим надзвичайної ситуації. Тому, висадивши невакцинованого пасажира із транспорту, поліцейські будуть порушувати Конституцію України, а конкретно – статтю 33, яка гарантує громадянам України свободу переміщення.

Бережіть своє здоров’я та знайте свої права!

Підготувала Оксана Кириченко.

2 коментарі до “Інструкція, як захистити себе від «ковідних» патрулів та терору із «сертифікатами»

  1. Дякую за статтю. Та ще було б добре, якби юрист прокоментував вимогу пред”явити ПЦР, ПЛР та інші тести на Ковід.

  2. Стаття туфта. “Явно злочинний наказ” нікуди не приш’єш. От якби ваш “юрист” вже довів в суді що наказ чи постанова явно злочинні… то це був би перший крок. Бо штрафують на 17тис за статтями КУпАП не за якимись там наказами МОЗ.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...