У Гадяцькій громаді штрафуватимуть за перебування дітей без супроводу дорослих у вечірній час

Поділитися новиною

Виконавчий комітет Гадяцької міської ради, 19 серпня, затвердив рішення «Про обмеження перебування дітей у закладах дозвілля, громадського харчування, на вулицях та інших громадських місцях у вечірній та нічний час на території Гадяцької міської територіальної громади». Рішення опублікували на сайті міської ради, ти ми, впевнені, що більшість жителів нашої громади, навряд чи знають про його існування. Тому, далі детальніше про це.  

У документі вказано, що рішення ухвалили, розглянувши лист начальника відділення поліції № 1 Миргородського районного відділу поліції Петра Токара від 4 серпня 2021 р., у якому йшлося про обмеження перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування, на вулицях та інших громадських місцях на території Гадяцької міської територіальної громади, з метою профілактики правопорушень серед дітей та молоді, попередження криміногенної обстановки в підлітковому середовищі на території нашої громади, вчинення протиправних дій дітьми, поширення проявів вживання неповнолітніми алкогольних та слабоалкогольних напоїв, продажу підліткам спиртних напоїв та втягнення їх у пияцтво.

Тому, керуючись ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 5, 20-1 Закону України «Про охорону дитинства», Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування у нічний час», ст. 180-1 КУпАП, ч.1 ст. 15-3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» виконком вирішив:

1. Обмежити перебування у закладах дозвілля, громадського харчування, на вулицях та інших громадських місцях у вечірній та нічний час без супроводу батьків або осіб, що їх замінюють, дітей віком до 18 років з 22 до 6 години на території Гадяцької міської територіальної громади.

2. Зобов’язав керівників, власників, орендарів об’єктів торгівлі (магазинів, кафе, барів, літніх майданчиків) забезпечити наявність інформаційних табличок про заборону продажу пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років.

3. Зобов’язав керівників, власників, орендарів підприємств (магазинів кафе, барів, ресторанів, літніх майданчиків) та інших закладів громадського харчування:

1) не допускати дітей віком до 18 років у заклади, в яких провадиться діяльність у сфері розваг, або заклади громадського харчування із 22 до 6 години без присутності принаймні одного з батьків чи іншого законного представника дитини або особи, яка її супроводжує і несе за неї персональну відповідальність;

2) вимагати у відвідувачів таких закладів документи, що підтверджують досягнення ними повноліття.

Відповідно відтепер, відділення поліції № 1 Миргородського районного відділу поліції ГУНП в Полтавській області  під час несення служби приділятиме особливу увагу місцям скупчення молоді у вечірній час;

Під час виявлення дітей без супроводу дорослих у вечірній та нічний час, правоохоронці будуть зобов’язані  проводити стосовно них дії, які передбачені чинним законодавством.

До речі, виконком знайшов «роботу» і Відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради – їх зобов’язали проводити постійну роз`яснювальну  роботу про недопустимість перебування неповнолітніх без нагляду батьків або осіб, що їх замінюють у нічний час доби на території Гадяцької міської територіальної громади.

Хто повинен супроводжувати дитину після 22:00?

– один із батьків;

–  законний представник дитини;

– особа, яка її супроводжує і несе за неї персональну відповідальність.

Яка відповідальність і кого каратимуть?

Згідно з Законом України «Про охорону дитинства», дитина – це особа віком до 18 років (повноліття). Малолітня дитина – дитина віком до 14 років. Неповнолітня – з 14 до 18 років.

З метою попередження злочинності як з боку дітей, так і проти них, стимулювання відповідальності батьків, законодавством України встановлено:

Стаття 180-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) – порушення порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян – власників підприємств чи уповноважених ними осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн до 850 грн).

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян – власників підприємств чи уповноважених ними осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн). За вчинення такого правопорушення повторно протягом року передбачено штраф від 1700 до 5100 грн.

Закон України «Про охорону дитинства»:

Стаття 20-1. Особливості перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування. У разі виявлення дитини у нічний час у закладах громадського харчування (ресторанах, кафе, барах і т.п.),  а також розважальних закладах (нічних клубах, дискотеках і т.п.), буде притягнуто до адміністративної відповідальності батьків за неналежне виконання батьківських обов’язків (ст. 184 КУпАП).

За порушення вимог законодавства щодо порядку перебування дітей у закладах, в яких провадиться діяльність у сфері розваг, або в закладах громадського харчування передбачена відповідальність також і для суб’єктів господарювання. Згідно ст.180-1.КпАП – посадових осіб підприємств, установ, організацій сфери розваг або громадського харчування очікує штраф у розмірі від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторне порушення протягом року їх очікує штраф у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тому, щоб уникнути штрафів і вести діяльність законно, власники закладів, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладів громадського харчування та уповноважені ними особи мають право у період з двадцять другої до шостої години вимагати у відвідувачів таких закладів документи, що підтверджують повноліття.

Контроль за дотриманням указаних положень закону здійснюють працівники органів Національної поліції, які мають право в разі виявлення таких правопорушень складати щодо осіб протоколи про адміністративне правопорушення. Далі справи про адмінправопорушення за перебування дітей у нічний час у розважальних закладах розглядатимуть у суді (стаття 221 КУпАП).

Підготувала Оксана Кириченко.

1 коментар до “У Гадяцькій громаді штрафуватимуть за перебування дітей без супроводу дорослих у вечірній час

  1. На сансіті хай поліція навідається в нічний час, там ого-го скільки неповнолітніх в стані сп’яніння. Хоча зараз деякі малолітні дівчатка виглядають так, ніби розміняли четвертий десяток, так що важко уявити той контроль без перевірки паспортів. А я щось сильно сумніваюсь, що розважальні заклади будуть перевіряти паспорт клієнтів.
    Тому той папірець-розпорядження залишиться лише папірцем, а малолітки як швендяли посеред ночі так і продовжуватимуть.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...