Про «добровільну» вакцинацію, опалювальний період і землю АТОвцям – проблемні питання із сесії міськради

Поділитися новиною

Засідання сесії Гадяцької міської ради відбулося декілька днів тому. Звісно, що із більшістю питань із порядку денного постійні читачі тижневика вже ознайомлені. Проте, це був – «сухий» офіціоз, окрім якого у сесійній залі обговорювали багато важливих і проблемних, питань. Детальніше далі.

«Будемо виховувати колективи»

Саме так під час засідання сесії назвав Володимир Нестеренко відмову у встановленні грального майданчика на території дитячого дошкільного закладу «Казка». Мовляв, якщо працівники не хочуть вакцинуватись, то й майданчика не отримають.

Варто нагадати міському голові, що ними користуються виключно діти, а не працівники садочків. Виходить, покарали ні в чому не винних дошкільнят?

До того ж, мер мабуть не в курсі, що вакцинація – справа добровільна. А депутатський корпус у той час, свідомо йде на порушення законодавства, підтримуючи його рішення.

Перевиконання бюджету не буде, а опалювальний сезон під загрозою зриву

Обговорювали питання жахливого стану паркану біля лікарні – встановлений ще під час будівництва медзакладу, сьогодні він потребує, якщо не повної заміни, то, хоча б, ремонту. Провести його пропонували за рахунок коштів із перевиконання міського бюджету.

Мер погодився, що паркан потрібно замінити, сказав, що директор КНП «Гадяцька МЦЛ» уже звертався із таким проханням (частину будматеріалів медзаклад, нібито, навіть придбав самостійно). Тож, у міськраді знають про проблему і вже шукають шляхи для її вирішення.

У той же час, виділити кошти із перевиконання бюджету не вдасться. Бо, із слів міського голови, уже сьогодні, в бюджеті не вистачає 2,8 мільйона гривень на оплату газу для установ освіти. «Як вони будуть зимувати взагалі не відомо».

Нагадаємо, віднедавна, КПТГ «Гадячтеплоенерго», як і інші теплопостачальні організації, зобов’язане сплачувати за газ наперед. Але у зв’язку із постійним підвищенням ціни на газ та шаленою заборгованістю населення за послуги, підприємство практично неспроможне функціонувати в таких умовах.

ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» у договорі на постачання природного газу пропонує умови, які призведуть до значного зростання тарифів на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та послуги з постачання гарячої води. Анонсований газ по 7,42 грн за куб. м за угодами ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» покриє лише 82% потреб підприємства. Решту природного газу КПТГ «Гадячтеплоенерго» змушене буде купувати за ринковою ціною, яка на серпень складає 14,91 грн за куб. м, з ПДВ, а прогнозна ціна на вересень зараз очікується на рівні 18,5 грн за куб. м.

Тому, готуючись до нового опалювального сезону, КПТГ «Гадячтеплоенерго» змушене провести перерахунки тарифів для населення і інших установ.

Звісно, депутати міської ради, намагаючись уникнути підвищення тарифів, написали колективного листа до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Народних депутатів, із проханням не допустити підвищення ціни на газ для підприємств сфери теплопостачання. Проте, будьмо реалістами – навряд чи це щось змінить.

Поповнювати бюджет? Ні, не чули!

У той час, як міський голова систематично нагадує про брак коштів у бюджеті, а поповнювати його, здається, він не надто і поспішає. Наприклад, під час попереднього засідання сесії було ухвалене рішення «Про включення до Переліку об’єктів оренди другого типу та передачу в оренду частини нежитлового приміщення за адресою: вул. Драгоманова, 8, м. Гадяч».

Виявляється, Опозиційна партія «За життя» звернулась до міської ради із пропозицією орендувати у вказаному приміщенні два кабінети, загальною площею 28 кв.м. Депутатський корпус одноголосно підтримав це рішення. Але орендна плата шокує – всього 465 грн.25 коп. на місяць!

От би й простим людям орендувати житло за таку мізерну плату…

АТОвцям знову радять почекати 

Група учасників АТО вкотре запитували у депутатського корпусу про долю обіцяних їм земельних ділянок, які знаходяться у Гадячі за школою №4, виділення яких вони чекають ще із 2016 року.

Те, що вдалося зрозуміти із пояснення міського голови – виявляється, під час розробки генерального плану міста, до Гадяцької громади «включили» Краснолуцьку сільраду. Так зробили тому, що згідно одного із варіантів перспективного плану області, вона повинна була приєднатись до Гадяцької міської громади. Але цього не сталося.

Згідно цього ж генплану до меж міста також приєднали території колишніх Біленченківської та Сарівської сільрад. І якщо із цими двома сільрадами проблем немає, бо вони дійсно приєднались до міської громади, то Краснолуцька, яка вирішила не приєднуватись і стала самостійною одиницею, тепер не погоджує межі міста, бо не хоче передавати частину своєї території. 

Відповідно, тепер потрібно вносити зміни до існуючого генплану. Проте, на даний час зміни до генплану можна внести у разі розробки комплексного плану, орієнтовна вартість розробки якого 6-7 мільйонів… Звісно, що вільних коштів у бюджеті міста на це не передбачено.

Обговорювали ще й обіцянку, надану депутатським корпусом, встановити пам’ятник загиблим захисникам України. Проте АТОвцям порадили звернутись у міське товариство Чорнобильців та Афганців, де їм розкажуть, як все зробити законним шляхом і повідомлять, як збирати на нього кошти. Адже міська рада, чомусь, не має права виділяти кошти на будівництво пам’ятного знаку.

До речі, це питання досить неоднозначне, бо кілька днів тому виконком Пирятинської міськради оголосив тендер на будівництво пам’ятного знаку захисникам України. Вартість робіт становить – 1 млн 906 тис. 200 грн. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель «Prozorro».

То чому тоді наші не можуть? Чи просто не хочуть?..

«Потрібен нормальний базар!»

Гадячанка Тетяна Міщенко звернулась до депутатського корпусу із проханням навести лад на площі Миру, а конкретніше – на тротуарі, перед входом у критий ринок на великому крузі. Каже, що після того, як із тротуару прогнали стихійних продавців, там зробили стоянку для автомобілів. Із її слів, самі продавці вже викликали на недобросовісних паркувальників правоохоронців, але це не допомогло.

Та й сам базар продавців не влаштовує – мало місця, територія не доглянута, із сусідньої будівлі на голови сиплеться цегла, норми пожежної безпеки не витримані. У приклад ставить Охтирку, де не так давно облаштували сучасний ринок. Каже, що згодна платити «містове», тільки б умови були достойні.

Міський голова відповів, що критий ринок – це приватна територія, а тому вплинути на підприємця і змусити його провести благоустрій, він не може. Єдине, що можна зробити – це запросити фахівців Держпродспоживслужби, щоб ті проінспектували умови. Проте, перше, що вони зроблять під час візиту – це перевірять якість товару, який продається на території ринку. І навряд чи така перевірка влаштує самих продавців.

До речі, кілька років тому, під час «розгону» стихійної торгівлі на кругу, міський голова обмовився, що таки планував облаштувати сучасний комунальний ринок. Та, нажаль, далі обіцянок, як завжди, справа не пішла…        

Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...