Примусово-добровільно: чи можна змусити вакцинуватись проти covid?

Поділитися новиною

У Франції затвердили закон про обов’язкову вакцинацію проти COVID-19 медиків, а в Нью-Йорку щеплення повинні будуть отримати всі працівники міських служб. В Україні щеплення проти ковіду залишається «добровільним». У той же час, ширяться чутки про те, що працівників установ, організацій та підприємств різних форм власності змушують щепитися. У інакшому разі, натякають на звільнення. Звісно, що побоюючись втратити стабільний заробіток, люди вимушені погодитись, навіть, якщо не збирались вакцинуватись взагалі.

Цю інформацію підтверджують і гадячани, не довіряти яким, ми не маємо підстав. Тож, скоріше за все, чутки – правдиві. Що казати, якщо навіть на сайті Гадяцької міської ради нещодавно з’явилось Розпорядження керівника робіт із ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру «Про проведення масової вакцинації проти коронавірусної хвороби COVID-19 на території Гадяцької міської територіальної громади». У ньому розписана рекомендація керівникам суб’єктів господарювання, незалежно від форм власності, розташованих на території Гадяцької міської громади, сформувати списки охочих вакцинуватись і надати ці списки до КНП «Гадяцький ЦПМСД». До того ж, про проведену роботу та конкретну кількість вакцинованих потрібно буде відзвітуватись на електронну адресу міської ради. Знаючи, що усі рекомендації чиновники сприймають, як обов’язкові до виконання, сумніваємось, що комусь справді нададуть право вибору, щодо щеплень…

Тому, ми вирішили детальніше розібратися у питанні чи можуть роботодавці змушувати співробітників вакцинуватися та чи можуть відсторонити від роботи людину без обов’язкових щеплень? 

Не допускати до роботи невакцинованих немає підстав

Днями Уряд озвучив своє рішення про те, що навчальні заклади продовжуватимуть працювати, навіть, у «червоній» зоні карантину, тільки у разі, якщо буде вакциновано 80% персоналу. Натомість, якщо щеплення отримає менший відсоток від загальної кількості персоналу – заклад взагалі не матиме права працювати, не дивлячись на те, у якій карантинній зоні він знаходиться.

Згодом, подібне рішення поширили не лише на навчальні заклади, а й на інші установи.    

Проте, головний санітарний лікар України Ігор Кузін спростував цю інформацію і пояснив, що хвилюватись немає причини. Із його слів, зараз немає юридичних підстав не допускати до роботи людину, якщо та не вакцинувалась проти COVID-19.

Вакцинація проти COVID-19 є добровільною. Усунути від роботи співробітника, який відмовився вакцинуватися від COVID-19 або не має «сертифіката вакцинації», навіть якщо він працює у сфері обслуговування відвідувачів (ресторани, кафе) також не можливо. Людина має сама виявити бажання вакцинуватися, а наполягати на цьому чи примушувати роботодавець не може.

Роботодавець може заохочувати співробітників вакцинуватися

Наприклад, надавши можливість щепитися у робочий час чи запропонувавши додатковий вихідний.

Додаткових гарантій співробітникам на період вакцинації (додаткові дні відпустки чи лікарняний) Законодавством не передбачені. Якщо після щеплення людина матиме таку типову реакцію на вакцину: як головний біль, лихоманка, підвищення температури, то вона може звернутися до сімейного лікаря і отримати лікарняний лист.

Роботодавець, у свою чергу, може надати можливість щепитися у робочий час чи запропонувати додатковий вихідний, якщо співробітник матиме якусь з вищезазначених реакцій на вакцину.

Також, у законодавстві немає вимог про те, що компанії мають надавати своїм співробітникам можливість вакцинуватися. Але якщо роботодавець зацікавлений у тому, щоб його працівники зробили щеплення проти COVID-19, він може створити належні умови. Наприклад, організувати вакцинацію в офісі мобільною бригадою, якщо в штаті компанії є 50 співробітників, які хочуть отримати щеплення. Або надати людям можливість вакцинуватися в робочий час і забезпечити увільнення від роботи на наступний день після щеплення зі збереженням заробітної плати.

Чи є в Україні обов’язкові щеплення?

Так, у нас є обов’язкові щеплення, без яких людину можуть обмежити в доступі до робочого місця. За законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя» обов’язковим є щеплення, наприклад, проти туберкульозу. На практиці довідки про щеплення перевіряють нечасто, але якщо роботодавець забажає це зробити, а працівник не надасть довідку, його можуть відсторонити від виконання посадових обов’язків. Також дітей не можуть прийняти в дитячий садок і школу без обов’язкових профілактичних щеплень.

Щеплення проти COVID-19 не входить до переліку обов’язкових. Ініціювати запровадження обов’язкового щеплення проти коронавірусу може головний санітарний лікар. Тільки після того, як вакцинація стане обов’язковою, роботодавці матимуть законодавчі механізми, щоб сприяти вакцинації серед співробітників або ж усувати від робочих обов’язків тих, хто відмовився.

За яких умов працівника можуть відсторонити?

Відповідно до статті 46 Кодексу законів про працю України відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом допускається у разі:

– появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння;

– відмови або ухилення від обов’язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони;

– в інших випадках, передбачених законодавством.

Згідно з частиною 2 статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» (далі – Закон 1645) працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти відповідних інфекційних хвороб.

У разі відмови або ухилення від обов’язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт.

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти інфекційних хвороб, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я (тобто, Міністерством охорони здоров’я України).

Проте, відповідний Перелік на сьогоднішній день МОЗ України не затверджений.

Як працюватиме обов’язкова вакцинація в інших країнах

Нещодавно у Франції запровадили обов’язкову вакцинацію проти COVID-19 для медичних працівників, а в Нью-Йорку – для всіх муніципальних працівників. В Україні подібні пропозиції щодо працівників медичної сфери також озвучувались. Проте, до сьогодні законодавчо не введені.

Коли вакцинація стає обов’язковою, це не означає, що вона примусова. Людина може відмовитися від щеплення, але це матиме наслідки. Наприклад, у Франції невакциновану людину відправлятимуть у відпустку, спочатку в оплачувану, а згодом – власним коштом. До речі, звільнити людину за те, що вона відмовилася від обов’язкової вакцинації, не можуть, адже це буде порушенням трудових прав.

Якщо буде запроваджена обов’язкова вакцинація проти COVID-19, то закон має надати працівникам достатньо часу, щоб отримати дози вакцини. Якщо подивитися на досвід Франції, там на це дали трохи більше місяця.

Про своє здоров’я дбайте самостійно

Нагадаємо, що відповідно до статті 5 Закону №1645 кожен громадянин зобов’язаний:

  • піклуватися про своє здоров’я та здоров’я і гігієнічне виховання своїх дітей, не шкодити здоров’ю інших громадян;
  • брати участь у проведенні санітарних і протиепідемічних заходів;
  • проходити обов’язкові медичні огляди та робити щеплення у передбачених законодавством випадках;
  • виконувати розпорядження та вказівки посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби при здійсненні ними державного санітарно-епідеміологічного нагляду;
  • виконувати інші обов’язки, передбачені законодавством про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя.

Тож, вирішуйте самі – робити щеплення чи ні. Ваше здоров’я – ваша відповідальність.

Підготувала Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...