«Мішок цукру не продаємо, тільки на вагу»

Поділитися новиною

Таку історію нещодавно розповіла редакції гадячанка Марина Леонідівна.

Вона каже, що випадково стала свідком, як у одному із місцевих магазинів, чоловік намагався купити мішок цукру. Проте у відповідь почув, що продавці отримали «внутрішній наказ» від керівництва – оптом не продавати.

У той же час, покупець не розгубився і попросив розважити йому 50 кг у поліетиленові пакетики. Тоді, продавчині із невдоволеним виразом обличчя, таки винесли цілий мішок…

Дивна ситуація із цукром відбувається і в одному із місцевих супермаркетів – біля місця продажу розміщене оголошення, на якому вказано:

«Із метою забезпечення можливості населення придбати фасований цукор (1 кг), вводиться обмеження на продаж товару в кількості до 5 упаковок в одні руки.»

Мовляв так, адміністрація супермаркету турбується про кожного свого покупця.

Ми вирішили розібратися.  

Як виявилось, українців знову лякають дефіцитом цукру. Нібито, це пов’язано із низьким минулорічним урожаєм цукрових буряків, що призвело також до його подорожчання.

Проте, експерти кажуть, що це не правда. Щороку, саме в літній сезон, коли українці масово починають заготовляти консервацію на зиму, цукор дорожчає. Відповідно, щоб продати більше і за вищою ціною, продавці сіють паніку і стверджують, що у країні дефіцит. 

Так, справді, Міністерство розвитку економіки повідомило, що Україна в 2020-2021 маркетинговому році виробила всього 1,1 млн. тонн цукру. Це при тому, що внутрішнє споживання становить не менше 1,3 млн. тонн. Проте, це не вважають значним дефіцитом. До того ж, не варто забувати про імпортозаміщення. 

У той же час, урожай цукрових буряків у 2021 році, за прогнозами фермерів, буде вдалим. Тому, найімовірніше, чутки про «дефіцит» з’явилися, бо просто потрібно розпродати минулорічний цукор і звільнити склади для цьогорічного врожаю.    

На 27 липня цукор на критому ринку продавали по 1350 грн. за мішок (50 кг).

Вроздріб ціна цукру коливається від 25 до 27 гривень за кіло.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...