Зустрічаймо холодного Юрія, дослухаємося до голосу води і про компроміси, що хочуть стати гордієвим вузлом

630 360 1607419678 478
Поділитися новиною

630 360 1607419678 478Сьогодні зимового Юрія (Георгія Переможця). На відміну від «весняного» Юрія (6 травня), «холодний» зі значними обрядодіями не пов’язаний. Лише на Поліссі в давнину відзначали свято вовків, і день називали «вовчим Юром». Начебто цього дня святий Юрій вовків випускав на зимове полювання. Сіроманці отримували цілковиту свободу й могли полювати не тільки на лісову звірину, але й на свійську худобу. Приміром, залізти в кошару й зарізати вівцю чи телицю. Могли й на подорожнього з конем напасти…

Тому селяни звечора міцно закривали стайні, не ходили до лісу й остерігалися вирушати в дорогу, вважаючи, що в цей день небезпечно зустрічатися зі звірами. У Болгарії пекли булочки, щедро змащували їх медом і роздавали сусідам – щоби діточки в наступному році не хворіли.

Прикмети ж такі: «Який день на Юрія, така й зима». Якщо вода в криниці тиха – зима буде теплою, коли ж з криниці було чутно якісь звуки – зовсім скоро почнуться сильні морози і хурделиці. Цього дня ведмідь міцно засинав на зиму. Наші сусіди білоруси казали: «Юри мосціць, а Міколи гвоздзіць».

Іменинники сьогодні Георгій (Юрій), Яків, Іван, Назар, Василь, Ілля, Данило.

24 місячний день, Місяць у Терезах. На часі делікатність, пошук балансу в стосунках і компроміси, компроміси, компроміси… Варто набратися великого терпіння, щоб їх розплутати, але меч нехай буде десь поруч, для того, щоб розрубати, коли одного дня забракне терпіння й вони – компроміси – стануть гордієвим вузлом. Попри те, що Місяць спадає, енергетика дня надпотужна. Категорично не можна байдикувати. Сьогодні місяць і зорі милостиво вмикають зелене світло для будь-якої людської діяльності. Хіба що для переїзду і далекої дороги час не надто сприятливий. Але, коли конче треба, нехай Бог помагає, а зорі не вадять…  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1945 році: -18,4; а найтеплішим у 1944 та 1960 – +8,5.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...