ОБСЛУГОВУВАННЯ ПЕРЕЙДЕ НА УКРАЇНСЬКУ

Waiter4
Поділитися новиною

Waiter4Всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою.

Із 16 січня 2021 року сфера обслуговування повинна перейти виключно на українську мову. Обслуговувати клієнта іншою мовою можна буде тільки на його прохання.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Відповідно до статті 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою.

Що робити, якщо вас відмовилися обслуговувати українською?

Дотримання закону на перших порах передусім лягає на плечі споживачів. Якщо клієнти стикатимуться з порушеннями і зафіксують їх на аудіо, фото чи відео, то зможуть поскаржитися до офісу на поштову чи електронну адресу. У офісі зобов’язані скарги розглянути і відреагувати. Якщо скарга вмотивована, то закладу оголошують попередження та вимогу усунути порушення протягом 30 днів.

У разі порушення твоїх прав на отримання інформації та послуг українською мовою звертайся до Уповноваженого із захисту державної мови. Поштова адреса: 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12; e-mail: kremin@kmu.gov.ua.

Закладам зі сфери обслуговування за порушення «мовного закону» буде загрожувати до

6800 грн. штрафу. Відповідну норму прописано в тексті документа. За повторне порушення протягом року суб’єкта оштрафують на суму від 5 100 до 6 800 грн.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...