УКРАЇНА – КРАЇНА ГІДНОСТІ Й СВОБОДИ

або цю гідність
Поділитися новиною

або цю гідністьВзагалі, гідність і свобода для українців є не просто словами, а сенсом життя протягом усіх віків. Це боротьба за свою землю, за самостійність, за незалежність.

Помаранчева революціяпомаранчева

І саме бажання людей до якісних змін, повага до власної гідності свого народу, спровокували у 2004 році «Помаранчеву революцію» (революцію відродження духу, чеснот української нації).

Це були, свого роду, акції протесту українських громадян, що були викликані масовими фальсифікаціями президентських виборів 2004 року на користь провладного кандидата Віктора Януковича. Ці події отримали назву за кольором, який використовували прибічники кандидата в президенти Віктора Ющенка. Під помаранчевими стягами гуртувалися громадяни, яким була небайдужа доля України. 

Свого часу, гадячани стали активними учасниками бурхливих подій кінця 2004 та початку 2005 років. Одним із перших над Київським майданом замайорів транспорант саме з написом «Гадяч».

Помаранчева революція спонукала наших земляків до нових планів, сподівань та мрій. Люди заговорили про відродження Гадяча, як гетьманської столиці, відродження козацької слави.

Революція 2004 року показала свого часу, що українці – сильна нація і нескорений народ, який об’єднавшись, спроможний на будь які зміни.

На певний час ці події урівноважили суспільні настрої, політична верхівка почала прислухатися до виборців. Проте, це й породило розвиток популізму, який не сприяв реформам. Подальше розчарування громадян у політиці Віктора Ющенка спровокувало прихід до влади Віктора Януковича, каденція якого достроково скінчилася внаслідок Революції Гідності 2013–2014 років.

Революція Гідності

Революція гідності

Тож 7 років тому, громадяни нашої країни знову виявили силу духу, патріотизм та бажання відстояти свою думку.

Боротьба українців за свої права, яка одержала назву Євромайдан, а згодом Революція Гідності, і була наймасштабнішою подією в новітній історії України та логічним продовженням відстоювання прав людини та громадянина.

21 листопада 2013 року півтори тисячі людей вийшли на площу в знак протесту проти того, що проросійський президент Віктор Янукович відмовився підписувати документ, до якого держава йшла роками: угоду про асоційоване членство України в Європейському Союзі.

Вночі 30 листопада на вулиці продовжували залишатися кілька сотень активістів, переважно студентів. Після жорстокого побиття молоді спецпідрозділами силовиків на головній площі Києва – майдані Незалежності, протести перетворилися на тривалу кампанію громадянської непокори владному режиму, у відповідь на що 1 грудня в центр Києва з’їхалися сотні тисяч людей з усієї України.

Міліцейське свавілля скликало людей, обурених корупцією, узурпацією влади, політикою русифікації та зближення з Росією. Євроінтеграційні гасла дали безперервному мітингу назву Євромайдан. Перетворившись на проєкт повного оновлення державної системи, він отримав назву Революція гідності.

Революція Гідності стала трансформаційним, героїчним і драматичним феноменом для України. І наш народ довів свою відданість свободі, заплативши однак за це найвищу ціну – життям 107 учасників акції протесту, Героїв України, названих згодом Небесною Сотнею.

Ці події стали логічним продовженням споконвічного прагнення до омріяної свободи волелюбного українського народу, який ніколи не мирився з тиранією та диктатурою.

Але звісно, було і є багато розчарувань. Та головне, що все більша кількість людей розуміє, що зробити свій край заможним і процвітаючим можливо лише завдяки спільним зусиллям окремо кожного громадянина, всієї громади разом, органів влади різних рівнів. Коли кожен і словом, і ділом – тоді буде успіх.

Нажаль, Кремль не полишив намагань повернути Україну «в лоно» своєї імперії, захопивши Крим і окупувавши частину території. Утім на оборону цінностей, які відстоював Майдан, постали воїни, що тримають нині небо на Сході України.

Революція Гідності відкрила вікно можливостей для важливих змін в Україні – процесу декомунізації, розвитку громадянського суспільства, що потужно заявили про себе на Майдані у вигляді численних громадських ініціатив і волонтерського руху на розбудову війська і захист держави, подальших процесів трансформації посттоталітарного суспільства в демократичне.  

У цей знаменний день ми з гордістю говоримо про те, що українці – це народ, який у сучасний період новітньої історії боротьби за утвердження української державності зробив свій європейський вибір і заслуговує на повагу світової спільноти.

Прагнення мирного і незалежного життя завжди коштувало українцям дуже дорого. Але, у час важких випробувань ми продемонстрували спроможність відстояти принципи свободи, демократії, територіальної цілісності.

Українці – свідомий і відповідальний народ, здатний відстоювати свій вибір. Ми подали історичний приклад того, як солідарність, братерство і взаємоповага між сотнями тисяч людей згуртовує їх довкола спільної мети.

Ми, безумовно маємо пам’ятати кожного, хто віддав своє життя за свободу, гідність та незалежність своєї Батьківщини. І ми пам’ятаємо!

Але Революція Гідності не завершилася, вона продовжується на сході нашої країни. Саме завдяки мужності українських військових там, ми зараз можемо спокійно жити тут. Ми віримо в перемогу!

Тож низький уклін патріотам, воїнам та героям, які щодня стоять на варті нашого спокою та миру, та також тим, хто уже віддав життя за територіальну цілісність та свободу нашої країни. Вічною раною на серці кожного українця буде пам’ять про Героїв Небесної Сотні та воїнів АТО, кожен з яких віддав за свої переконання найвищу ціну – власне життя.

«БМ»

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...