ХТО І ЯК ЗАРОБЛЯЄ НА КОРОНАВІРУСІ

ЗАГАЛЬНА
Поділитися новиною

ЗАГАЛЬНАПоширення COVID-19 призвело до відчутного уповільнення економічної активності не тільки в Україні, але й усьому світі. У нашій країні карантин змусив значного знизити ділову активність, однак це стосується не всіх учасників ринку. Під час епідемії деякі сфери економіки та окремі компанії збільшили попит на свої товари чи послуги. Хто отримує вигоду від пандемії – читайте далі.

 

 Аптечний бум

Навесні, коли коронавірус тільки починав поширюватись, усі в паніці «змітали» антисептики та маски. Ринок медичних масок за ці місяці пережив майже весь спектр емоцій. Попит в аптеках та магазинах побутової хімії зріс настільки, що маски просто не встигали завозити. Через дефіцит товарів ціни підскочили подекуди в 25 разів, порівняно з зимовими. Наприклад, у квітні медіанна ціна за одну медичну маску становила 9,7-16,8 грн. Утім, уже за кілька місяців ситуація почала заспокоюватися – ринок більш-менш стабілізувався. Зараз ціна на медичні маски становила 3,3-6,89 грн за одиницю. Та й ситуація стабілізувалася – дефіциту немає.

Разом з тим, маємо нові товари, яких не вистачає – пульсоксиметри. Це прилад, схожий на прищепку, який вимірює не лише пульс, а й рівень кисню в крові. Медики називають цей показник «сатурація».

Пульсоксиметр – це необхідна річ, яку, із слів деяких лікарів, потрібно мати, якщо людина хворіє на коронавірус і лікується вдома. Адже при COVID-19 важливо контролювати не лише температуру тіла, а й рівень кисню в крові. Якщо він опускається нижче нормального показника, треба звертатися за медичною допомогою.

Відповідно, фармацевти стверджують, що на пульсоксиметри тепер справжній бум, попри немалу вартість. Попит у порівняно з березнем зріс втричі. Вартість – від 400 до півтори тисячі гривень. Ціна залежить від виробника і додаткових функцій. В інтернет-магазинах медтехніки ці пристрої теж не залежуються.

Хоча пульсоксиметр корисний пристрій, не всі лікарі радять купувати їх для власного використання. Бо, для того, щоб оцінити ситуацію правильно – потрібно враховувати багато інших факторів та показів.

Також фармацевти помітили зростання попиту на вітаміни, щоб зменшити ймовірність захворіти коронавірусом. Зокрема, мова йде про вітамін C, D і цинк. Проте, українці готові купувати усі вітаміни підряд. Провізори стверджують, що протягом останніх двох місяців попит на вітаміни був вищий, ніж протягом усього періоду з початку року.

Он-лайн навчання

Вже відомо, що Юань Чжен, засновник платформи відеоконференцій Zoom, яку масово використовують українські освітяни для проведення дистанційного навчання, збільшив статки з 3,5 до 8 мільрдів доларів. Вартість акцій Zoom злетіла більш ніж удвічі за два місяці.

Також очевидно отримують доходи через карантин сервіси з онлайн навчання – такі компанії як Прометеус, Coursera або Khan Academy і Udacity.

Інтернет

У зв’язку з карантином, люди почали користуватися всесвітньою павутиною у рази більше, ніж зазвичай. Від цього ростуть й доходи компаній, які надають послуги чи продають товари он-лайн.

На 255 мільярдів доларів збільшилися статки 25 найбагатших людей світу за останні 2 місяці під час пандемії коронавірусу. Найбільше розбагатів засновник Facebook Марк Цукерберг — 31 млрд доларів. Акції соцмережі виросли майже на 60%. Це дозволило йому піднятися з 7 на 4 місце у рейтингу (зараз статки Цукерберга оцінюють у 86,5 млрд дол.).

Очільник Amazon і досі найбагатша людина у світі Джеффрі Безос (його статки оцінюють у 146,9 млрд дол.) розбагатів на 29,9 млрд доларів завдяки росту акцій компанії. Сталося це через зростання попиту на купівлю в інтернеті і закриття магазинів через карантин.

Розбагатіли за час карантину також зокрема засновник Microsoft Білл Гейтс (+11,9 млрд дол.), гендиректор Louis Vuitton Moet Hennessy Бернар Арно (+12,8 млрд дол.), очільник інвестиційного фонду Berkshire Hathaway Уорен Баффет (+6 млрд дол.).

Доставка

У сервісах доставки їжі та товарів відзначили ріст прибутків через те, що українці стали частіше замовляти саме під час карантину. Кількість користувачів, які вперше зробили замовлення зросла в 2 рази. Позначився карантин і на зміни в попиті — кількість замовлень в розділі «Супермаркети» зросла на 40%, а в «Аптеки» — на 35%. Середній чек у цих категоріях також зріс — на 25%. В замовленнях українців серед найбільш популярних товарів із супермаркетів — яйця, негазована вода, овочі, яблука і банани, в топі алкогольних напоїв — пиво і вино. Із ресторанів найчастіше доставляли бургери, салати.

Заробляють і шахраї також

Нещодавно, в Україні викрили мережу шахраїв, жертвами яких стали близько тисячі довірливих громадян. В Департаменті кіберполіції, угруповання аферистів скористалися епідемією коронавірусу та на різних інтернет-майданчиках продали неякісного або зовсім неіснуючого товару на 3,5 млн грн. У мережі вони розміщували тисячі оголошень про продаж термометрів, медичних масок, антисептиків. Після отримання передоплати за товар аферисти видаляли оголошення і переставали виходити на зв’язок.

 

Бізнес по-сільському

Своєрідний спосіб заробити під час пандемії вигадали підприємці із Полтавщини – у соцмережах ми натрапили на оголошення наступного змісту:

«Швидко та зручно! Здаємо в оренду палатки, столи і лавки. На випроводжання, ювілеї, весілля та поховання. Змонтуємо і демонтуємо.»

До оголошення додані фото товару – палатка із цупкого ПВХ, лавки також звичайнісінькі, дерев’яні, столи оббиті клейонкою. Загалом – нічого незвичного. Проте, мусимо погодитись, що це досить непоганий варіант у той час, коли кафе та ресторани зачинені. Щоправда, тільки у літній період…

Підготувала Оксана Кириченко.

 ДО РЕЧІ

 В Україні є низка галузей, динаміку розвитку яких можна оцінювати як позитивний тренд, – реєстрацій нових компаній у них зафіксовано навіть більше, ніж у той же час рік тому.

Лідерами за кількістю новостворених юридичних осіб стали компанії:

  • • виробництво фармацевтичних препаратів і матеріалів (збільшилась на 600%);
  • • виробництво парфумерно-косметичних засобів (на 100%);
  • • добування мінеральної сировини для хімічної промисловості та виробництво мінеральних добрив (на 100%).

Чисельність компаній з виробництва фармацевтичної продукції у 2020 році зростала швидше, а кількість нових фармоптовиків лишилася практично незмінною.

Фінансовий аналітик YouControl, впевнений, що за умов якісного менеджменту і зваженої стратегії компанії сектору фармацевтики та медицини мають підстави для значного зростання, як під час минулої кризи компанії з сектору IT та агросектору української економіки. Фармкомпанії відчувають зараз такий самий позитивний шок попиту, тому у них і є сильні переваги порівняно з іншими гравцями ринку.

 

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...