На апаратах ШВЛ двоє, на кисневій підтримці 9 пацієнтів. Ситуація з COVID у Гадячі

карантин
Поділитися новиною

карантинНа Полтавщині стрімко зростають показники захворюваності на коронавірусну інфекцію. За інформацією Полтавського обласного лабораторного центру МОЗ України, від початку карантину на території області діагностували 10 190 випадків захворювання на COVID-19. Одужали 4238 жителів області, продовжують лікування 5753 людини, зокрема 166 дітей. Всього зареєстровано 199 летальних випадків.

 

У Гадяцькому районі з початку пандемії виявлено та підтверджено 42 випадки інфікування COVID-19, у Гадячі – 67. Від 12 жовтня, у зв’язку зі збільшенням кількості хворих на коронавірус, Гадяччина потрапила до «помаранчевої» зони епідеміологічної небезпеки. Наразі ситуація не змінюється, кількість хворих постійно зростає. Редакції стала відома інформація про те, що інфекційне відділення лікарні переповнене пацієнтами з підозрою на інфікування «ковідом».

Щоб підтвердити чи спростувати ці дані, ми поспілкувалися із директором КНП «Гадяцька ЦРЛ» Олександром Шаповалом. Він повідомив, про 100-відсоткове наповнення ліжкового фонду (всього виділено 60 ліжко-місць), станом на 3 листопада, в стаціонарі перебуває 61 пацієнт (4 із підтвердженим діагнозом і 57 із підозрою).

Відповідно, для лікування хворих з підозрою, або підтвердженим діагнозом, на території терапевтичного відділення розгорнули інфекційний госпіталь. Хворих терапевтичного спрямування лікують у неврологічному відділенні.  

ПЛР-тестування хворим із підозрами на захворювання проводять щодня і відправляють у Полтаву, в єдину сертифіковану лабораторію на території області. Тестування проводиться безкоштовно, але швидкість отримання результатів залежить від завантаженості лабораторії. Орієнтовно результатів очікують близько тижня.

Хворі, у яких підтвердили COVID, лікуються за кошти Національної служби здоров’я України. Проте, препарати, які є у переліку, не завжди ефективні під час лікування:

«Є національний перелік препаратів, яким ми забезпечуємо, але туди входять далеко не всі необхідні препарати, немає більш дієвих. Тому, якщо є можливість, то пацієнти їх купують самостійно. Зокрема, такий потужний препарат «Біовен», який допомагає при важких станах, але коштує він 10 тисяч гривень за одну ампулу. Таким, нажаль, ми не можемо забезпечити. Але препарати для невідкладної допомоги тим, у кого підтверджений COVID, усі є», – розповідає Олександр Шаповал.

Стан пацієнтів, які наразі лікуються у стаціонарі з підтвердженим діагнозом, різний. На апаратах штучної вентиляції легень двоє, їхній стан тяжкий. На кисневій підтримці 9 пацієнтів. Нажаль, є на Гадяччині і летальні випадки – за весь період карантину офіційно підтверджено четверо померлих (усі впродовж жовтня цього року).

Із огляду на ситуацію, закликаємо всіх дотримуватись елементарних протиепідемічних заходів – носіть маски, дезінфікуйте руки, тримайте соціальну дистанцію. Адже від цього залежить наше із вами здоров’я та життя.

 

Оксана Кириченко.

Фото використане як ілюстрація.

1 коментар до “На апаратах ШВЛ двоє, на кисневій підтримці 9 пацієнтів. Ситуація з COVID у Гадячі

  1. Шановна редакція ! Прошу дану статтю із відповіддю директора КНП “Гаядцька ЦРЛ” направити до Національної служби здоров”я України з вимогою пояснити, чому вони не забезпечують необхідними препаратами хворих.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...