ЧОМУ ДОРОЖЧАЮТЬ ПРОДУКТИ

555 large
Поділитися новиною

555 large«Осіннє подорожчання» почалося – гадячани скуповують товар на той випадок, якщо ціни почнуть рости ще більше. Які саме продукти подорожчали і чому читайте далі.

 Скільки тепер коштує цукор?

У супермаркетах цукор можна придбати як на вагу, так і фасований. Кілограм на вагу раніше коштував від 12 до 14 гривень. Якщо купувати фасований цукор (по кілограму в упаковці), то він коштував від 14 гривень. Ціна залежала від виробника. Однак кілька днів тому ціни почали зростати –19 гривень за кілограм. В супермаркетах ваговий цукор – 18,8 грн./кг

На базарі також цукор подорожчав на 3 – 4 гривні. Продавці кажуть, що був поганий врожай цукрових буряків. Якщо раніше мішок цукру коштував близько 700 гривень, то тепер – по 800 гривень. Про те, що ціни різко зростуть постачальники повідомили в останній момент.

Олія подорожчала на 4 – 6 гривень за літр

Ціни на олію також підскочили вгору. Продавці кажуть – виробники підняли ціни через поганий врожай соняшника.

«Цього року була посуха, внаслідок цього соняшник не вродив, а те насіння, яке вдалося зібрати – низької якості,» – розповідають підприємці.

Ціни за літр олії підвищились на 4 – 6 гривень. Дорожчати олія почала ще місяць тому. Поки виробники вже визначились із ціною, тому знову піднімати ціни не планують. Проте багато людей все одно купує олію великими флягами, щоб вистачало на довше.

Ще на початку літа вартість літра олії коливалася в межах 25-28 гривень. Зараз літр нерафінованої, соняшникової олії коштує у середньому 30 гривень.

Інші продукти

Курячі яйця подорожчали на 35 – 45 копійок за штуку. Хліб – в середньому на 2 – 3 гривні. А от ціна на борошно в деяких магазинах не змінилась, а в деяких – знизилась. Те ж стосується і макаронів – десь вони подорожчали, а десь стали дешевші.

Виросло в ціні і м’ясо. Якщо куряча тушка коштувала 43 – 51 гривню, то тепер ціна складає 52 – 57 гривень.

За даними Держстату, також зросли ціни на м’ясні та молочні продукти на 0,2-7,3 %. Як пояснюють в “Українському клубі аграрного бізнесу”, зростання цін на молоко і яйця пов’язане із сезонністю виробництва цих продуктів – в осінньо-зимовий період виробництво цих продуктів скорочується.

Проте досвід минулих років говорить про те, що треба готуватися до зростання вартості овочів і фруктів, які традиційно дорожчають до зими. Причому часто дорожчають з незрозумілою прогресією: наприклад, два роки тому українцям доводилося купувати взимку звичайну ріпчасту цибулю за ціною дорожче 10 гривень за кілограм, а минулої зими наших співвітчизників шокували ціни на моркву і буряк – моркву продавали дорожче ніж 20 гривень за кіло, буряк – більше 10 грн/кг.

Що впливає на ціни?

Як пояснюють експерти – на зростання цін впливає не лише поганий врожай, а й інфляція. Більше того, ціни почали рости і на інші групи товарів та послуг.

«Є дуже багато факторів, які впливають на формування ціни на певні продукти на послуги в нашій країні, – пояснює голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь. – Серед цих факторів є і місцеві вибори, адже ми часто бачимо тенденцію корегування цін напередодні виборів. Навіть майбутні вибори у США також впливають на нашу внутрішню політику, формування цін, курс долара. Багато аналітиків очікують стрибок долара, а наша економіка залежить від цієї валюти, тому це вплине на вартість товарів, логістику, зберігання. Вже анонсовано ріст вартості енергоресурсів, зокрема електроенергії майже на 13% для комерції. Безумовно, це також впливає на формування цін. Тому зараз багато критеріїв співпало з корегуванням цін на продукти.

«Масла у вогонь» також може додати паніка людей, які почнуть скуповувати продукти про запас.

У всі часи спостерігались сезонне подорожчання продуктів. Не варто забувати, що ми імпортуємо в країну більше товарів, ніж експортуємо, тому курс долара вплине і на вартість імпортних товарів. Який саме буде цей вплив – ми побачимо згодом.

Однак панікувати не варто – хоч ситуація не легка, але недоречна паніка може лише погіршити ситуацію. Простий приклад – початок пандемії коронавірусу в Україні. Саме через паніку та ажіотаж відбулось подорожчання цілої групи товарів.

У будь-якому разі, нам варто психологічно бути готовими до того, що на продукти цього сезону доведеться витрачати більше ніж у минулому році як мінімум на 10-15 %.

«БМ»

За даними Держстату, потягом січня-вересня (порівняно з аналогічним періодом минулого року) всі продукти в середньому подорожчали на 14,6%, у тому числі хліб та хлібопродукти – на 9,1, хліб окремо – на 18,2, м’ясо та м’ясопродукти – на 22,5, молоко – на 17,5, сир – на 14,8, яйця – на 59,8, олія – на 16,6, соняшникова олія – на 3,1, фрукти – на 20,2, овочі – на 6,5, тоді як цукор впав у ціні на 16,4%.

До кінця року українців чекають, як мінімум, ще 7-8% зростання цін, в тому числі і на продукти. Про це пише agronews.ua.

 

Сьогодні ціни на продукти харчування в Україні вище на 1,5-2%. Так, швидше за все, в найближчі кілька місяців, варто очікувати зростання цін на борошно (зараз вартість борошна по відношенню до ціни минулого року вища на 2%. Також прогнозують зростання цін на овочі, тому що вони на сьогоднішній день коштують дешевше, ніж в минулому році. Окрім цього, паралельно подорожчає м’ясо – через зростання ціни на зерно (яке є комбікормом і їжею для тварин). А також картопля і соняшникова олія.

За останні 5 років ціни на овочі, м’ясо, олію зросли у 2,7 разу, на молочні продукти – у 2,5 разу, а хліб подорожчав майже в 4 рази. Лідером зі зростання цін стала капуста – подорожчала в 4,3 разу.

За офіційними даними, соціальний продуктовий кошик за 5 років подорожчав майже втричі. При цьому середня зарплата по країні за 5 років теж зросла в 3 рази, а середня пенсія – лише на 68%.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...