«БЕЗХОЗНІ» ГАЗОВІ ТРУБИ, АБО ЯК У КНИШІВЦІ ПЛАТИЛИ ЗА ТРАНСПОРТУВАННЯ

книшівка
Поділитися новиною

книшівкаМинулого тижня у Книшівці відбулося громадське зібрання. У дворі двох двоповерхівок зібралися близько 15 мешканців. До обговорення приєднався голова сільради, юрист та в. о. старости села.

Представники ПрАТ «Гадячгаз», 8 вересня, проводили перевірки газових мереж та виявили витік газу на вводі до будинку. У зв’язку з аварійною ситуацією постало питання відключення від газопостачання близько 30-ти квартир, але громадяни почали вимагати від працівників газової служби пред’явити документи та дозвіл на перевірку газових мереж. Вимоги працівники служби проігнорували, тож жителі будинків викликали правоохоронців та сільського голову. Спільними зусиллями домоглися свого – газопостачання до квартир не припинялося. Але того дня, вже друга бригада працівників ПрАТ «Гадячгаз» повторно намагалася відключити газопостачання.

У чому ж проблема?

Оскільки відрізок труби (від газового стояка до вводу в будинки) не перебував на балансі ні у газової служби, ні в сільській раді – кошти за транспортування газу саме по цьому відрізку не сплачувалися. Представники місцевої влади, 8 вересня, після другого візиту працівників газової служби, звернулись в ПрАТ «Гадячгаз», та підписали договір на утримання газової труби, сільрада зобов’язалася до кінця року сплатити 9000 грн (сума боргу яка виникла з початку року за транспортування газу).

книшівка 2

Але хто насправді повинен сплачувати за транспортування газу по трубах, які перебувають у «загальному» користуванні? Та чи законною була перевірка газових мереж? Адже попередньо громадян ніхто не попереджав про приїзд представників газової служби. Тому, можливо, є сенс перевірити законність їх дій, адже у зв’язку з пандемією коронавірусу Кабмін тимчасово заборонив такі «рейди».

Та найголовніше, що викликало таку реакцію мешканців будинку на приїзд «газовиків», це те, що після відключення газопостачання, з великою ймовірністю потрібно було б заключати нові договори з ПрАТ «Гадячгаз», сплачувати за ТО. Це не безкоштовна процедура, а в будинку живуть переважно пенсіонери, та навіть багатодітні сім’ї, які наголошували, що «ледь зводять кінці з кінцями». А взагалі іноді здається, що таким чином організація винайшла спосіб добре «підзаробити» і, судячи з усього, непогано користується своїм монопольним правом. Адже залишитися без газу на кілька днів ніхто не хоче. Ще в минулому році такої схеми «відключили – заплати – перепідключили» не було. Потрібно було сплачувати лише за ТО. А от в цьому році, вже не одноразово, громадяни скаржилися на дії працівників ПрАТ «Гадячгаз», коли вони, без попередження, відключали від газової мережі цілі вулиці в селах, а потім вимагали переукласти договори та сплатити за процедуру підключення.

 

На даний час проблема жителів двоповерхівок вирішена, але це лише до початку нового року. Тому для мешканців цих будинків кращим варіантом було б замислитись над створенням ОСББ та обравши відповідальну особу, прийняти на баланс цей відрізок газової труби і за транспортування газу сплачувати самостійно. На сільраду у наступному році розраховувати не варто, бо невідомо чи знайдуться у бюджеті кошти наступного разу і чи буде ініціатор такого легкого способу усунення проблеми. Оскільки сільрада сплатила 9000 грн за рік, легко підрахувати, що плата за місяць з кожної квартири обійдеться приблизно у 25 грн.

Споживачі у приватному секторі в т .ч і пенсіонери та багатодітні сплачують набагато більші суми, за нашими даними від 150 до 300 гривень на місяць. Тобто Книшівчанам уже зараз варто замислитися над подальшою долею, як своєю та і «безхозної» труби.

Олександр Товстий, Анжела Замотаєва.

 

Серед проблемних питань також обговорювали водонапірну вежу, яка знаходиться у аварійному стані та вивезення твердих побутових відходів. Щодо водопостачання, сільголова повідомив, що матеріали на ремонт закуплені, з підрядною організацією укладається договір і до кінця місяця мають початися ремонтні роботи. Перед початком робіт жителів обіцяли попередити про відключення водопостачання. А з приводу вивозу твердих побутових відходів, на сесії сільської ради був закладений бюджет на вивіз сміття, тож найближчим часом КП «Сервіс» має взятися за роботу.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...