ЩО РОБИТИ З АВТОВЛАСНИКАМИ, ЯКІ ПАРКУЮТЬСЯ НА ЗЕЛЕНИХ ЗОНАХ

паркування 1
Поділитися новиною

паркування 1«Машину поставлю тут, бо більше немає куди», — найчастіше так відповідають ті, хто залишає свої автомобілі на зелених зонах перед багатоповерхівками.

Якщо це заважає більшості мешканців – де шукати на них управу?

Днями до редакції вкотре звернулася комендант соціального гуртожитку по вул. Полтавська, 17а Ніна Медведєва. Вона й надіслала фото «героїв» паркування.

паркування 2

Оскільки проблема зі паркуванням на зелених зонах є актуальною для Гадяча, то ми вирішили опублікувати алгоритм, який поширений у  соцмережах, що робити, щоб власники авто перестали нищити зелені зони на подвір’ях багатоповерхівок.

паркування 3

Дозволити чи ні вирішують жителі

Першим кроком має бути проведення зборів співвласників або жителів багатоповерхівки — власників квартир. Оскільки на подвір’ї паркуються не чужі люди, а саме жителі цих будинків, то потрібно врахувати їх інтереси, тому на зборах люди голосують «за» чи «проти» паркування на зелених зонах. Рішення оформлюють протоколом, під яким ставлять підписи всі власники квартир у багатоповерхівці.

У такому протоколі найчастіше буває один з цих двох варіантів розв’язання проблеми:

  1. На зборах більшість людей голосує за те, щоб заборонити сусідам ставити свої авто на зеленій зоні;
  2. Домовляються про альтернативу: облаштувати стоянки на подвір’ї. Це, для прикладу, можуть бути такі зелені зони, які вже повністю знищені.

Якщо була заборона

Для прикладу, на зборах вирішили, що ставити легкові автомобілі на зелених зонах не можна, але водії ігнорують заборону. Аргументують тим, що «більше нікуди» ставити авто або «їм так зручно». То що тоді робити? У такому випадку мешканці будинку повинні написати колективну скаргу на ім’я міського голови, де викладають аргументи, чому власники авто не повинні ставити авто на зеленій зоні. Потрібно додати копію протоколу рішення загальних зборів співвласників, з якого виходить, що таку заборону ухвалила більша частина жителів будинку. Також можна подати фото, де зафіксовані порушення.

Цей пакет документів із заявою потрібно подати у письмовому вигляді, відправити через електронну форму звернення громадян на сайті міської ради, віднести безпосередньо до міськради або надіслати на електронну адресу. Відповідно, міський голова повинен відреагувати – доручити відповідним відділам розібратися у ситуації. Зазвичай, серед учасників групи, які займаються цим питанням працівники відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та будівництва міської ради і інспектор по контролю за благоустроєм, екологічним та санітарним станом міста. Окрім цього, до співпраці зазвичай залучають правоохоронців, які мають повноваження складати протоколи на водіїв.

Щодо штрафу, то в такому випадку поліцейський може скласти протокол згідно статті 152 адмінкодексу (Порушення правил благоустрою). Передбачене покарання — від 340 до 1700 гривень.

Порушеннями правил благоустрою вважаються: неналежний санітарний стан територій, влаштування звалищ побутового та будівельного сміття на прилеглій та дворовій території (особливо в районі приватного сектора), стоянка транспортних засобів на газонах та інших зелених зонах, самовільне розміщення на спорудах, стовпах, опорах та інших не відведених для цього місцях оголошень, плакатів, оголошень відсутність відповідного дозволу на розміщення реклами, несвоєчасне косіння об`єктів рослинного карантину, забур’яненість, відсутність договорів на вивезення сміття або сплати за надані послуги, виконання робіт з благоустрою без затверджених проектів на виконання земельних робіт та відповідного ордеру, виданого селищною радою,

відсутність урн для сміття і т.д.

Якщо вирішили зробити стоянку

На загальних зборах співвласників домовилися, що потрібно створити місця для стоянки в іншому місці подвір’я, то, ймовірно, вони можуть претендувати на допомогу міської ради. Адже капітальний ремонт подвір’я – розширення проїжджої частини, ремонт тротуарів, вимощення навколо дому, згідно чинного законодавства, повинно здійснюватися повністю за кошти міського бюджету.

Ще один варіант – співфінансування – частину коштів збирають жителі, решту додає міська рада. Таким чином можна розраховувати на покращення прибудинкової території, до якого можна віднести облаштування додаткових паркомісць.

До речі, чимало гадячан впевнені, що зупинити паркувальників-порушників зможуть ворота на в’їзді до подвір’я, зачинені на замок. Проте, мусимо зауважити, що перекривати проїзд у подвір’я заборонено. Це може створити небезпеку для жителів, оскільки «швидка» або пожежна машина не зможуть вчасно під’їхати до будинку.  

Ось такі прості варіанти вирішення проблеми. Як вчинити правильно – вирішувати вам.

Підготувала Оксана Кириченко.

НА ФОН:

Нагадуємо, що правила паркування в Україні чітко та ясно викладені у Правилах дорожнього руху, п.15 «Зупинки і стоянки». Найактуальніші питання «дворового паркування»:

  1. Паркування на газонах. Згідно з правилами дорожнього руху (далі – ПДР) – пункт 15.10, підпункт є: стоянка на газонах заборонена.

Газон відповідно до загальних положень ПДР – це ділянка з однорідним покриттям, створена штучно шляхом висаджування або засіювання. Інакше кажучи, якщо домовласники біля свого парадного входу висадять квіти, трави або інші рослини, то цю ділянку можна вважати газоном, але якщо біля дороги чи у дворі все заросло неоднорідною травою без участі людини, то газоном це назвати не можна.

  1. Стоянка не дозволяється на тротуарах (крім місць, позначених відповідними дорожніми знаками, встановленими з табличками).
  2. 3. Стоянка заборонена на тротуарах, за винятком легкових автомобілів та мотоциклів, які можуть бути поставлені на краю тротуарів, де для руху пішоходів залишається не менше двох метрів.
  3. Стоянка забороняється у місцях, де транспортний засіб, що стоїть, зробить неможливим рух інших транспортних засобів або створить перешкоду для руху пішоходів.

Сміттєвози, які вивозять вранці сміття, вантажівки, власники великого транспорту – усі вони мають певні незручності у разі порушення цього правила. Але найстрашніше, що припарковані в дворах автомобілі у найбільш необхідний момент не дадуть можливості проїхати машинам швидкої допомоги та пожежникам.

  1. Цього немає у ПДР, але у правилах благоустрою міста зазначено, що автомобілі не можна ставити у дворах на зелених зонах.
LIVE OFFLINE
track image
Loading...