КОЛИШНІЙ БУДИНОК КУЛЬТУРИ У ГАДЯЧІ ЗАНЕДБАНИЙ ТА НІКОМУ НЕ ПОТРІБНИЙ

старий дом культури
Поділитися новиною

старий дом культуриНещодавно, а саме 27 серпня, користувачі мережі Інстаграм, підписники групи «БМ», надіслали відео, на якому зафіксоване багаття, яке розвели підлітки, ймовірно, у приміщенні колишнього будинку культури. Звісно така поведінка молоді викликала палкі обговорення в соціальних мережах та, здебільшого, осуд громадськості.

До речі це не перший підпал у старому РБК. Прецеденти траплялися й раніше. Ще у 2018 році, на сесії міської ради, Василь Губський, начальник Гадяцького районного сектору ГУ ДСНС, повідомляв про пожежу, яка сталася 11 лютого. Займання сталося в «костюмерній», але завдяки небайдужим громадянам, які вчасно повідомили про подію, та якісній роботі пожежників, розповсюдження вогнища вдалося уникнути, тож значних збитків пожежа не завдала.

А в грудні 2017 року, на сесії міської ради, нині покійний депутат Олексій Клочан заявив, що з цим будинком культури потрібно щось робити – або ж будувати новий, або реставрувати старий.

До слова, на тій самій сесії, міський голова повідомив, що на той момент вже були закладені кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації, а також заключений договір із технічним університетом на проведення технічного обстеження приміщення колишнього будинку культури. Після необхідних досліджень вони повинні були подати своє бачення у плані поліпшення будівлі і надати висновок, щоб зняти із нього статус «аварійного». Ще тоді планувалося на базі цього двоповерхового приміщення відкрити Гадяцький міський центр надання муніципальних послуг. Туди мали перенести усі служби, відділи і управління міста.

Але до цього часу ніяких змін, стосовно цієї споруди, так і не відбулося. Більше того, вже протягом декількох років, зі слів очевидців, молодь міста періодично «проводить дозвілля» в аварійній будівлі. І як уже стало зрозуміло, не найкращим чином. Але питання залишається відкритим – чому підлітки мають змогу безперешкодно вламуватись у приміщення та безкарно нівечити те, що там залишилося?

Міський голова, Володимир Нестеренко, прокоментував дану ситуацію так:

«На сьогоднішній день, в зв’язку з тим, що у комунальну власність міської ради передали ККЗ «Дружба», необхідності в такому закладі, як міський будинок культури, немає.

Кошти на проведення реконструкції цієї будівлі на даний час не заплановані. Вікна та двері були зашиті металопрофілем ще декілька років тому, коли надійшло повідомлення про пожежу. Тож доступу всередину будівлі там не було.

У майбутньому буде вирішуватись питання про фінансування реконструкції, або можливо хтось запропонує рішення, щоб зробити з цієї будівлі якийсь заклад для міста і депутатський корпус готовий такі пропозиції розглянути.

Кошти, які були закладені на техогляд споруди та проектну документацію будинку культури в 2017 році – перерозподілили на інші потреби міста. До речі, технічне обстеження взагалі чинне тільки півроку, тому в будь-якому разі цю процедуру потрібно було б виконувати повторно. І займатись цим доречно, коли будуть конкретні плани на будівлю. Стосовно нещодавнього підпалу в приміщенні колишнього будинку культури ніяких повідомлень від Василя Губського у міськраду не надходило».

Начальник Гадяцького ВП, Петро Токар, в свою чергу повідомив, що цей випадок був зафіксований і на даний час проводиться перевірка в рамках звернення громадян. Тобто, наразі йде встановлення осіб, які були причетні до підпалу, а також з’ясовується питання щодо матеріальних збитків. Якщо під час цієї перевірки виявиться, що в діях не повнолітніх є ознаки кримінального злочину, передбачені ст. 194, ч. 2 «Пошкодження майна шляхом підпалу», будуть розглядати питання про відкриття кримінальної справи.

Якщо ж під час перевірки стане зрозуміло, що ознак кримінального правопорушення в діях підлітків не виявлено, то батьки все одно будуть притягнуті за ст. 184 «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей».

Але якщо доступ до приміщень стороннім особам не буде перекритий належним чином, то в решті решт будівлю чекають лише два варіанти: наступного разу, під час чергової забави молоді з вогнем, будинок культури згорить вщент, або ж ненадійні аварійні конструкції обваляться на голови дітей і тоді матимемо сумну історію старого РБК…

Анжела Замотаєва.

2 коментарі до “КОЛИШНІЙ БУДИНОК КУЛЬТУРИ У ГАДЯЧІ ЗАНЕДБАНИЙ ТА НІКОМУ НЕ ПОТРІБНИЙ

  1. Міський голова як завжди «не при ділах», дивна поведінка для очільника міста де є такий об’єкт. То кошти перерозподілили, то ідей йому підкиньте що робити з ДК. Сміх і гріх. А дітки таки колись спалять ту красиву будівлю. Ну а землю потім хтось до рук прибере. Сумно((

  2. На него давно око положено

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...