ЕКОНОМИТИ БЮДЖЕТНІ КОШТИ? НІ, НЕ ЧУЛИ

ква
Поділитися новиною

ква15 липня 2020 року на сайті відкритих закупівель «Prozorro» оголосили тендер на проведення будівництва спортивного майданчика під міні-футбольне поле розміром 22х42 м із влаштуванням штучного покриття у Сарах. Замовник: сектор освіти Гадяцької РДА. Очікувана вартість будівництва – 2 мільйони 431 тисяча 418 гривень 40 копійок.

Третього серпня розпочався аукціон. Свої пропозиції подали 6 учасників:

ТОВ «Будівництво спортивних споруд», м. Лубни, директор В. Манжара (запропонована ціна робіт 1 млн. 999 тис.  990 грн.); ТОВ «Агробуд-СН», с. Сергіївка, директор О. Супрун (остаточна вартість 2 мільйони гривень); ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ», м. Київ, директор А. Михальченко (2 млн. 038 тис. грн..); ФОП Олександр Власенко, м. Лохвиця (2 млн. 039 тис. грн..); ФОП Валерій Бронніков, м. Первомайський, Харківська обл..(      2 млн. 039 тис.900 грн.); ТОВ «КВА», с. Петрівка-Роменська, директор В. Кондратенко (вартість 2 млн. 398 тис. 752 грн.).

У роз’ясненнях, щодо процедури, ще до визначення переможця, розпочалася дискусія стосовно поняття «спортивний майданчик» між замовником та одним із учасників тендеру. Виявляється, один із учасників торгів, має досвід виконання робіт з будівництва/капітального ремонту об’єкту з влаштуванням покриття та ін., призначених для командного заняття спортом. Проте, цю пропозицію відхилили, адже на думку замовника відкритих торгів будівництво футбольного поля не є тотожним та не відноситься до «спортивного майданчика». У той же час, учасник стверджував, що має досвід виконання аналогічного договору саме з будівництва та/або реконструкції «спортивного майданчика», цим самим вбачає лобіювання інтересів підрядних організацій замовником, що здійснювали та здійснюватимуть будівельні роботи на території Гадяцького району. У зв’язку із цим учасник просив замовника внести зміни в тендерну документацію, щоб «учасники торгів перебували у рівних позиціях та мали можливість приймати участь в торгах, що призведе до чесної конкуренції та економії бюджетних коштів.»

Проте, замовник чомусь економити не захотів, відповів, що не вбачає в своїх діях порушення законодавства про публічні закупівлі, та як наслідок, поточна редакція тендерної документації внесення змін не потребує.

Після оголошення усіх тендерних пропозицій найменшу ціну за виконання робіт заявив учасник ТОВ «Будівництво спортивних споруд» – 1 999 990 гривень. Проте отримав вимогу про усунення невідповідностей:

«1. Всупереч тендерній документації відсутній документ, що підтверджує наявність права власності у орендодавця офісного приміщення.

2.Відсутні документи, що підтверджують наявність в учасника права власності на обладнання.

  1. На аркушах 200-201 тендерної пропозиції розміщено копії платіжних доручень, у яких у призначеннях платежу відсутні реквізити договору, за якими можливо ідентифікувати платіж, крім того дати банківських операцій не відповідають датам актів приймання виконаних будівельних робіт (кб-2в) та довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (кб-3). Оплати проведені раніше ніж підписані акти кб-2в та довідки кб-3.»

Решта учасників також отримали вимоги про невідповідність тендерній документації. Усі, окрім уже знайомого ТОВ «КВА» – учасника, який заявив найвищу ціну за будівництво майданчика серед претендентів – 2 мільйони 398 тисяч 752 гривні. Саме з ним, станом на 31 серпня, мають намір укласти договір…

Підготувала Оксана Кириченко.

 

Лубенське ТОВ «Будівництво спортивних споруд» у чиїй документації виявили невідповідності, згідно даних «Clarity Project» є учасником у 31 закупівлі, переможцем у 19 закупівлях на суму 12.03 млн. грн. Усі 18 підписаних договорів, на загальну суму 11 мільйонів 75 тисяч гривень, спеціалізуються тільки на будівництві або ж реконструкції закладів дозвілля, спортивних та культурних закладів. Зокрема це спортивні майданчики зі штучним покриттям. Окрім цього серед виконаних ТОВ робіт є і аналогічна тендеру, який проводив сектор освіти Гадяцької РДА – нове будівництво спортивного майданчика для міні-футболу зі штучним покриттям в Мечниківському НВК Дворічанської райради, Харківської області.

У той же час ТОВ «КВА», згідно інформації того ж сайту «Clarity Project», є учасником у 143 закупівлях, переможцем у 129 закупівлях на суму 35.20 млн. грн.., а серед 126 укладених договорів на суму 32.56 млн. грн. більшість по виконанню різних будівельних робіт: ремонти приміщень, дорожнього покриття, дахів, освітлення, будівництві водопровідних мереж, парканів і т.д. Окрім цього, у судовому реєстрі ми нарахували 17 кримінальних проваджень, у яких ТОВ згадана у тексті. І це взагалі не заважає їм щоразу вигравати у закупівлях…

LIVE OFFLINE
track image
Loading...