В річках Псел та Грунь купатись тимчасово не рекомендують

бюлетень
Поділитися новиною

бюлетеньГадяцький МВПЛД ДУ « Полтавський ОЛЦ МОЗ України» інформує, що радіаційний фон в м. Гадяч за минулий тиждень становив 10-12 мкр/год при середніх багаторічних показниках до 1986 р 12-14 мкр/год.

Із 03.08 по 10.08.2020 року досліджено 3 проби води з відкритих водойм, відхилення по мікробіологічних показниках (ЛКП) від діючих гігієнічних вимог до складу та властивостей води водних об’єктів в пунктах культурно-побутового використання виявлено в р. Псел та р. Грунь.

                                                                              Індекс ЛКП                                           Індекс ЛКП

                                                                              фактично                                               в нормі до 5000

                                                                                                                                                

р. Псел (пляж) м. Гадяч                                            5300                                                           5000

                           (2 проби)

р. Грунь м. Гадяч                                                       6400                                                           5000

             

У зв’язку з підвищеним рівнем мікробного забруднення води в річках та з метою недопущення спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань серед населення купатися тимчасово до покращення показників не рекомендується.

Із мереж водопостачання (шахтні колодязі, водопровід) в ЗОШ відібрано та лабораторно досліджено 18 проб питної води на відповідність вимог якості та безпечності згідно ДСаНПіН 2.2.4.-171-10 « Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною».

Із 18 досліджених проб питної води відхилення від гігієнічного нормативу виявлено в 15 пробах в т. ч по мікробіологічних показниках  – в 5 пробах(27,8%) (виділено загальні колі форми, ентерококи), по санітарно-хімічних – 15 проб (83,3%) – за вмістом заліза та аміаку.

Балансоутримувачам водозабірних споруд рекомендовано провести комплекс профілактичних заходів(очистка, промивка, дезінфекція) та встановлення спеціальних фільтрів очистки води.

За липень місяць 2020р досліджено 10 проб води з шахтних колодязів(колодязі,якими користуються вагітні жінки та  діти віком до 3 років життя, індивідуальні та громадські), з них з відхиленнями по вмісту нітратів – 2 (с. Сари – 117,0 мг/дм3; с. Лютенька ДНЗ «Фіалка» – 55,9 мг/дм3)- при нормі 50,0 мг/дм3.

Про результати лабораторних досліджень якості питної води з водорозподільчої мережі проінформовано голів Гадяцької ОТГ, Сергіївської ОТГ, П.-Роменської ОТГ, Красно Луцької ОТГ, та Гадяцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

С. Бабак, в. о. завідувача Гадяцького МВПЛД ДУ « Полтавський ОЛЦ МОЗ України ».

LIVE OFFLINE
track image
Loading...