БУТИ БУДІВЕЛЬНИКОМ – ЗНАЧИТЬ БУТИ ТВОРЦЕМ

день будівельника
Поділитися новиною

день будівельникаЦього року розпочали довгоочікувану реконструкцію мосту через р. Псел. Збудований ще у далекому 1963 році він слугував нам вірою і правдою, але, як кажуть, роки беруть своє…

У 2006 році стало відомо, що в наслідок експлуатації була пошкоджена крайня тротуарна база мосту. У 2009 році рух на ньому обмежили та зробили одностороннім.

І ось, нарешті, в 2020 році було прийняте рішення про реконструкцію даного об’єкта у зв’язку з його аварійним станом та неможливістю подальшої експлуатації.

Із впевненістю можна сказати, що це дійсно наймасштабніше будівництво за останні 50 років, яке відбувається в межах міста. І це досить визначна подія для всіх гадячан і не тільки.

А вже через кілька десятків років нове покоління з цікавістю буде дивитись на світлини, де зображений процес реконструкції мосту і сприймати це, як історію нашого славетного міста.

До кінця цього року реконструкція має завершитись. Це зовсім невеликий термін для такої роботи, адже міст довелось будувати практично з нуля.

Але кожного дня, незалежно від того, будень це чи вихідний. там працюють вони – будівельники.

Це не просто професія- це щоденна тяжка, титанічна праця, яка змінює на краще навколишній простір, а відтак, і наші життя.

І напередодні професійного свята, яке в цьому році припадає на 9 серпня, ми вирішили поспілкуватися із тими людьми, які залишаться в історії Гадяча назавжди.

ПРО БРИГАДУ

Сергій Шикунов – начальник будівельної бригади, яка проводить роботи. Під його наглядом та керівництвом відбувається процес створення нового мосту.

На Гадяччині він вперше. Каже, що враження від міста позитивні, а ще обіцяє побудувати міцний міст, який стане однією із окрас Гадяча.

Будівництвом мосту займається ТОВ «Укртрансміст» (м.Київ). Бригада працівників «збірна» – будівельники тут з усієї крани. У штаті 28 працівників: 22 звичайні робочі будівельники, 4 механізатори та декілька інженерно-технічних працівників. Оскільки ця робота досить складна фізично, працюють позмінно (по 15 діб).

 день будівельника

ПРО БУДІВНИЦТВО

Міст знаходився у 5-му експлуатаційному стані та визнаний непрацездатним. В 2005 році відбулося падіння однієї із балок прогонової будови. Оскільки споруда вичерпала свій експлуатаційний ресурс, вирішено було розпочати ремонт.

Згідно плану, від старого мосту повинні були залишитись опори, але коли почали їх розбирати, виявили, що вони ледь тримаються (арматури майже немає, а опори різні за розміром). Тому, довелося встановлювати нові конструкції, на які спочатку не розраховували. Відповідно, об’єм роботи значно збільшився.

Наразі роботи йдуть згідно графіка. На даному етапі відбувається монтаж балок, а також на окремих опорах паралельно триває монтаж ригелів та підферменників та бетонування конусу.

Згідно договору, роботи будуть завершені до кінця 2020 року.

  фото

ПРО ЯКІСТЬ

Не зважаючи на іноді складні умови праці (спека чи сильний вітер), ніяких скарг з боку працівників не було. Начальник бригади запевнив, що всі будівельники досвідчені, підготовлені та витривалі. До перевірки техніки безпеки і дотримання якості будівництва завжди готові і проходять її на відмінно.

Зазвичай об’єкт на якість перевіряє державне підприємство ДНТЦ «ДОР’ЯКIСТЬ». Досі порушень під час будівництва мосту не виявлено.

Будівельники кажуть, що їхня професія – одна з найнадійніших і, обравши її, вони ні краплі не прогадали. Бо попит на таких фахівців є і буде завжди, тож, без роботи сидіти не доведеться, як і без шматка хліба. Головне у будівництві – дійсно стати майстром своєї справи та не боятися нічого нового:

«Ми розуміємо, що наша справа небезпечна, непередбачувана і відповідальна. Але, незважаючи на це, головне, що наша робота приносить величезну користь. Її помічають, вона стає не просто частиною міста, а й цілою історією.»

Напередодні професійного свята колектив редакції тижневика приєднується до привітань. Бажаємо вам сил та натхнення, прагнення до нових висот і сміливих цілей. Нехай ваші руки не знають втоми, матеріали будуть якісними, а заплановані проекти завжди втілюються в життя.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...