ПАЦІЄНТІВ З ІНСУЛЬТОМ ТРАНСПОРТУВАТИМУТЬ У МИРГОРОД

інсульти 3
Поділитися новиною

інсульти 3Днями нам стало відомо про те, що в галузі охорони здоров’я відбулися значні зміни пов’язані з реалізацією програми державних гарантій медичного обслуговування населення.

Надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті визначено пріоритетною медичною послугою, яка може надаватись у закладах охорони здоров’я, що уклали угоди з НСЗУ на цю послугу. У Полтавській області рамковим вимогам НСЗУ відповідають лише кілька закладів: КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М. Скліфосовського», КНП «1-ша міська клінічна лікарня Полтавської міськради», КНП «Миргородська ЦРЛ», КНМП «Кременчуцька 1-ша міська лікарня ім. О. Богаєвського» та КНП «Лікарня інтенсивного лікування І рівня м. Горішні Плавні». Їх і визначили базовими закладами для госпіталізації хворих із гострим інсультом на території Полтавщини. Відповідний наказ надійшов і в КНП «Гадяцька ЦРЛ», згідно якого з 1.08.2020 р. усіх хворих з гострим порушенням мозкового кровообігу (інсульти) необхідно транспортувати на лікування в центральну районну лікарню міста Миргород.

Виявляється, Гадяцька лікарня не має права приймати хворих із таким діагнозом, через «невідповідність вимогам та критеріям для надання ургентної допомоги пацієнтам із гострим інсультом». І єдина невідповідність – це відсутність апарату КТ (комп’ютерний томограф).

Окрім Гадяцького, із цією проблемою зіткнулись ще 14 районів Полтавщини. Спеціалісти шоковані, адже під час лікування цієї недуги не можна допустити втрату часу, надто важливі, навіть лічені хвилини. Згідно всеукраїнської статистики МОЗ, якщо допомога пацієнту надана у першу годину від початку інсульту, то кожен третій пацієнт одужує з ідеальними результатами. Якщо ж почати інтенсивну терапію через 60-120 хвилин, то лише кожен сьомий пацієнт може повністю відновитись після хвороби. Якщо час надання допомоги збільшений, то лише кожен 14-ий зможе відновитись повністю.

Відстань від Гадяча до Миргорода близько 70 км. У середньому, щоб подолати цей шлях, водії витрачають півтори години. Найімовірніше, автомобіль «швидкої» їхатиме трохи довше, адже пацієнта потрібно транспортувати вкрай обережно. У кращому випадку, довготривале перевезення таких хворих стане причиною різкого погіршення стану, а у гіршому – спричинить смерть. Тобто, більшість хворих має всі шанси померти, так і не діставшись до Миргородської лікарні. Проте, цей факт чомусь до уваги не беруть…

Нажаль, ця проблема може торкнутися кожної родини, тому тут недопустиме мовчання та байдужість. Вважаємо, що до вирішення цієї проблеми повинні підключитися всі: Гадяцька РДА, районна та міська ради. Все, що потрібно для того, щоб пацієнти з гострим інсультом отримували медичну допомогу у Гадяцькій ЦРЛ – це придбати комп’ютерний томограф (такий варіант передбачено у вищезгаданому наказі).

Якщо для цього буде потрібна фінансова допомога жителів району, то ні хвилини не сумніваємось, що вони відгукнуться і зроблять усе можливе для того, щоб наша, районна лікарня, була пристосована для лікування даного контингенту хворих. Тому ми просимо громадськість та владу вирішити цю проблему. Це вкрай необхідно, адже інсульт посідає друге місце у світі серед недуг, що забирають життя.

Олександр Товстий.

Щорічно у світі трапляється близько 16 мільйонів інсультів, 7 мільйонів людей помирають від нього. В Україні щороку фіксують близько 140 тисяч випадків. 40% із них закінчуються летально протягом 30 діб від початку захворювання, а рівень смертності значно вищий, ніж у країнах Західної Європи. До речі, Полтавська область у першій п’ятірці із захворюваності на інсульт серед регіонів України.

7 коментарі до “ПАЦІЄНТІВ З ІНСУЛЬТОМ ТРАНСПОРТУВАТИМУТЬ У МИРГОРОД

  1. спасіння утопаючого діло рук самого утопаючого… який страм… докотились до ручки.

  2. Подарунок від влади до населення.
    Більше 60% відсотків голосували до Верховної ради за зелень, от і тримайте.
    Зате на ковід штучно підіймають статистику, тому що так виділяються кошти.
    Під шумок можна грабувати країну , як завгодно.
    І поліція тепер “доїть” підпреємців рейдами проти ковіда та лікує населення штрафами, мало їм наших податків.
    Заробітну плату їм в цьому році підвищили, тепер відпрацьовують.
    Ті хто без маски найбільші злочинці, інших немає.
    Так як і хвороби крім ковід, з чим би не звернувся до лікарні, немає.
    Дожилися.

  3. Про зелень не зрозузуміло, проясніть? Порох встановив томографи в лікарнях, а зеленка забрав?))) і за якого режиму з’явилася супрун?

  4. та вони нічим не відрізняються одні від інших. тільки кольором партій

  5. Коронавірусом залякали так, що на його тлі стільки інсультів – одуріти. Волоси дибки стають, коли читаеш, що хвороим коронавірусом чи з підозрою на коронавірус не надали своєчасну допомогу. Це – жах! Я от думаю, як нам пощастило потрапити до адекватних лікарів? Коли у тата стався інсульт – без зайвих питань відвезли у неврологію. Допомогу то надали, пролікували, а от реабілітація – то своїми силами. Я знайшла “Центр стимуляції мозку” за відгуками, на їх сайті https://mind-stimulation.com подивилася інформацію, що вони справді займаються реабілітацією пацієнтів з порушеннями мозкового кровообігу. Зараз попри неспиятливу ситуацію відвідуємо сеанси фізіотерапії, бо якщо затягти, то наслідків можна і не позбутся, а татові лише 57!

  6. Якщо хтось розуміє, то томографія зовсім не потрібна для надання консервативного лікування при цьому захворюванні, вона більше потрібна для оперативного втручання. А діагноз гострого порушення мозкового кровообігу всановить будь-який фельдшер в селі. А от транспортування у такому стані, та ще й по наших догогах тільки нашкодить! З автором цієї статті ми колись разом проходили практику на станції швидкої допомоги, так він не дасть збрехать, що при інсульті до 1999 року зовсім не дозволялося транспортувати.

  7. наші неадеквати при владі плювати хотіли на хворих з народу

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...