ЯКОЮ БУДЕ ГРОШОВА ЗАСТАВА НА МІСЦЕВИХ ВИБОРАХ-2020

unnamed
Поділитися новиною

unnamed16 липня Верховна Рада України прийняла закон, який вносить зміни,щодо грошової застави на місцевих виборах: її розмір зменшено, однак тепер грошову заставу на місцевих виборах платитимуть усі учасники виборчих перегонів.

Більш детально про те, хто та скільки платитиме можна побачити на інфографіці:

Хто платитиме грошову заставу та скільки

Найменше платитимуть кандидати-самовисуванці у депутати до сільської, селищної та міської ради, де кількість виборців менше 10 тисяч — 20% від мінімальної заробітної плати, тобто 944,6 грн. Таку суму сплачуватиме партія за кожного висунутого кандидата.

Майже 5 тисяч гривень доведеться заплатити кандидатам на посаду голови села, селища чи міста (з кількістю виборців до 75 тисяч).

Звичайно, розмір грошової застави не є захмарним, однак це створюватиме додатковий бар’єр у доступі до виборів та реалізації активного виборчого права.  Нагадуємо, що для вищезазначених кандидатів , до прийняття закону, не було взагалі обов’язку сплачувати грошову заставу для участі у місцевих виборах.

Раніше грошову заставу на виборах сплачували лише кандидати (як партії, так і самовисуванці) до обласних рад та міських рад у містах, де кількість виборців складала 90 тисяч і більше. А, також, кандидати на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 90 тис. і більше осіб).

Для всіх кандидатів до обласної, районної, міської, районної у місті, селищної, сільської ради (де громади налічують більше 10 тис. виборців) розмір грошової застави визначається за такою формулою:

4 мінімальні заробітні плати х на кожні 90 тисяч виборців, тобто,18 892 грн (4 х 4723 грн) на кожні 90 тисяч виборців.

За такою ж формою визначатиметься розмір грошової застави для кандидатів на посаду міського голови, де кількість виборців складає більше 75 тисяч. Наприклад, грошова застава кандидата в мери Києва складає майже 445 тис. грн., в мери Дніпра – 155 тис. грн., в мери Івано-Франківська – 38,5 тис. грн.

До 9 вересня Центральна виборча комісія зобов’язана визначити точний розмір грошової застави для кожного виборчого округу та опублікувати таку інформацію на офіційному сайті.

Коли потрібно сплачувати грошову заставу

Закон встановлює період, протягом якого кандидати та партії мають сплатити грошову заставу, а саме, з 5 вересня 2020 року (після початку виборчого процесу) та до подання документів до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидата.

Кошти перераховуються на спеціальний рахунок виборчої комісії у безготівковій формі. Реквізити для сплати грошової застави мають бути опубліковані до 6 вересня 2020 року як на сайті територіальних виборчих комісії (у разі наявності таких сайтів) або на стенді, так і на сайті Центральної виборчої комісії.

Кому повернуть грошову заставу

По-перше, грошову заставу повернуть партії чи кандидату, якщо відповідна виборча комісія прийме рішення про відмову в реєстрації кандидатів. В такому випадку, у 5-денний строк з моменту прийняття рішення грошова застава буде повернута на рахунок партії або рахунок кандидата, вказаний в заяві.

По-друге, грошова застава повертається переможцям місцевих виборів протягом 8-ми днів з моменту офіційного оприлюднення результатів місцевих виборів. Це партії, які подолали виборчий бар’єр і отримали право на депутатські мандати, та кандидати, обрані депутатами. Також, це кандидати, яких визнано обраними сільськими, селищними, міськими головами.

Кому не повернуть грошову заставу

Особливу увагу варто звернути на новацію про додаткові підстави для не повернення грошової застави. Так, якщо кандидат чи партія сплатить менший розмір грошової застави, ніж це потрібно, такі кошті повертатись платнику не будуть.

Також не повернуть кошти, сплачені з порушенням інших вимог. Такі кошти перераховуються до відповідного місцевого бюджету після завершення реєстрації кандидатів.

Порядок внесення, повернення та перерахування грошової застави має бути затверджений Центральною виборчою комісією разом із Міністерством фінансів України не пізніше 26 серпня 2020 року.

Підсумок

Безумовно, позитивним є зменшення розміру грошової застави на місцевих виборах, однак, недоцільним є питання поширення грошової застави для всіх учасників виборчих перегонів на місцевих виборах.

Ще більш дискусійною є норма про те, що, якщо грошова застава буде сплачена у меншому розмірі чи з іншими помилками, сплачена сума повертатись не буде. Це положення насправді є абсурдним.

застава

Надія Шувар, юристка, співробітниця Центру демократії та верховенства права для «УП».

LIVE OFFLINE
track image
Loading...